Embert is csempésztek BMW Isettával a Hidegháború alatt

Kilenc embert vittek át titokban az NDK-ból az NSZK-ba az apró BMW-vel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy kis kreativitás, némi bátorság, és persze egy BMW Isetta kellett a hősies tett megvalósításához, aminek most emléket állított a BMW.

Budapesten forgatott minifilm keretében dolgozta fel a bajor gyártó az 1964-ben történt eseményeket. Klaus-Günter Jacobi, a híres Isetta tulajdonosa még 1958-ban hagyta el Kelet-Berlint, majd hat évre rá egy autós menekítési tervet eszelt ki, hogy kicsempéssze egyik barátját. A kimenekítő jármű szerepét egy BMW Isetta kapta, ami a 2,3 méteres hosszának és 1,4 méteres szélességének köszönhetően nem épp a legideálisabb jármű a feladat végrehajtásához, ám azért akadt egy előnye is a különleges BMW-nek.
Hirdetés
A kimenekítő művelet előtt azért némi átalakításon is átesett a jármű, hogy a vezető és a hátul lévő motor között egy ember elférhessen. Jacobi a 13 literes tankot kétliteresre cserélte, eltávolította a légszűrőt és a fűtőrendszert, de a pótkerék sem maradhatott az apró négykerekűben. A kialakított búvóhelyen ha nem is kényelmesen, de összekuporodva már elfért egy ember. Ami hátrány, ez egyben előny is, ugyanis az autó korlátozott méretei miatt a határon nem vizsgálták át alaposan az Isettát, vélhetően nem gondoltak rá, hogy egy ekkora járműben bármit is lehetne csempészni. A sikeres csempészésen felbuzdulva további 8 embert menekítettek ki hasonlóan átalakított BMW Isettával a szovjet fennhatóság alatt álló keleti részről. Az autó és a tulajdonosa a mai napig szoros viszonyban vannak, ugyanis az Isetta a Berlini Fal Múzeumban van kiállítva, ahol a 79 éves tulajdonos meséli el különleges történetét a látogatóknak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?