Emissziómérési probléma miatt hívnak vissza egy villanyautót

A német hatóságok nem hiszik el, hogy valóban emissziómentes az Opel Corsa-e

Már-már komikus a helyzet, de ez a valóság: egy szoftveres probléma miatt nem tudnak a német hatóságok emissziómérést végrehajtani a teljesen elektromos Opel Corsa-e modelleken, ezért a gyártónak visszahívási kampányt kellett hirdetnie.

Jogosan merül fel a kérdés az olvasóban: "dehát miként lehet emissziómérési probléma egy olyan autóval, aminek nincs is károsanyag-kibocsátása?" És mint kiderült, mégis lehetséges, bár nem úgy, ahogy elsőre hinnénk. Nem arról van szó ugyanis, hogy a Közlekedési Hatóság németországi megfelelője, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) nem tudott volna meggyőződni róla, hogy semmi sem jön ki az Opel Corsa-e nemlétező kipufogóján. A helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb, az autónak ugyanis a szoftveres vizsgálat keretei közt is tanúsítania kell, hogy villanyautó, és az itt elérhető emissziós adatoknak meg kell lenniük, ez pedig több elektromos Corsa esetében sem sikerült.
Hirdetés
Az Opel emiatt összesen 16 600 autót kell, hogy visszahívjon, amelyből 6442 Németország útjait rója a gyártó állítása szerint. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy Magyarországon hány Opel Corsa-e érintett, ám erről a hibáról a közeljövőben érdemes lehet a márkakereskedéseknél érdeklődni, ha neked is ilyen autód van. Egy biztos ugyanis, hogy jobb félni, mint megijedni: inkább most derüljön ki, ha emiatt szoftverfrissítésre kell vinned az autót, minthogy a vizsgasorról dobják vissza néhány év múlva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?