Ennyi Alcantarát még nem raktak autóba

Az eredeti X5-ös BMW előtt tiszteleg a Timeless Edition széria

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A BMW X5 különkiadásának belsejét szinte teljes egészében a nemes anyaggal borították be - olyan helyekre is jutott belőle, ahol sosem gondoltuk volna lehetségesnek.

A BMW "gengszterautója", az X5 beltere eddig is kifejezetten jó minőségű volt, de a limitált szériák korszakában természetes, hogy még különlegesebbé lehet tenni. Erre vállalkozott a BMW olaszországi képviselete, akik egy 50 darabos különkiadást készítettek a SUV-ból (vagy ahogy a bajorok hívják, SAV-ból) Timeless Edition néven. Az "időtlen" csomag az eredeti X5-ös előtt teszi tiszteletét, és az xOffroad felszereltségen felül (amely M Sport diffit, légrugókat és különböző terepmódokat tartalmaz) annyi Alcantarát sűrít a beltérbe, amennyit még nem láttunk autóban.
Hirdetés
Az Alcantara egy velúrhoz hasonló, finom tapintású anyag, viszont nem bőrből készül, összetétele teljesen szintetikus: háta poliuretán, a tapintható felülete pedig poliészter. 1970-ben egy japán vegyipari mérnök fejlesztette ki, aki összeállt egy olasz vállalattal, közösen pedig megalapították a milánói Alcantara céget, akik a mai napig egyedüli gyártói a szabadalmaztatott kelmének. Leginkább az autóiparban használják, ritkábban viszont találkozhatunk vele jachtokon, repülőkön, bútorokon vagy ruhadarabokon is - ehhez a csomaghoz például Alcantara táskák is járnak. Prémium autókban gyakran dekorálják Alcantarával a belteret, de hasznos funkciói is vannak a szépségén kívül: tartósabb, mint a bőr, kiképzéstől függően vízhatlan vagy akár tűzálló is lehet, jobb a légáteresztő képessége, és kevésbé csúszós, ami gyors kanyarbevételnél vagy izzadt kezekkel való kormányzásnál jól jön. Az anyag annyira népszerű, hogy nemrég olyan hírek is felröppentek, hogy az olasz cég nem tudja kielégíteni a vevői keresletet. A tengernyi Alcantarával beborított X5 Timeless Edition alapján úgy tűnik, sikerült bővíteni a gyártókapacitást, itt ugyanis nem spóroltak az anyaggal. Az ülőlapokon és háttámlákon gyakran találkozunk Alcantarával, ebben az esetben azonban az ajtókat, az A-B-C-oszlopokat, a könyöklőt (a hátsót is), a teljes tetőt (a napfénytető burkolatával együtt), a hátsó üléseket, de még a fejtámlák hátulját is ezzel borították be. Az utóbbi elemre jutott egyébként a Timeless Edition 1/50 logója, amit egy darab Alcantarára nyomtattak, ezt varrták rá az Alcantara fejtámlára, nehogy bárki kevesellje a felhasznált Alcantara mennyiségét. Érdekes módon a kormánykereket bőrrel vonták be, pedig ott gyakran használják a nemes anyagot a sportautó-gyártók. A Timeless Edition egyedi módon tiszteleg a legelső X5-ös előtt, és bár kizárólag Olaszországban érhető el, használtautóként talán hazánkba is eljuthat majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?