Ennyi maradt a Székesfehérváron kiégett villanyautóból!

Töltés közben gyulladt ki az autó: a tüzet megfékezték, a jármű viszont gyakorlatilag megsemmisült

Nem csak a környező raktárépületekben, de az ott tárolt anyagokban is kárt tett a hatalmas hőfokon égő autó. A tűzoltók 5 órán át oltották az akkucsomagból többször is újjáéledő tüzet.

Töltés közben gyulladt ki egy tisztán elektromos meghajtású autó a székesfehérvári Sóstótól nem messze október 25-én. A tűz az épületekben és a mellette felhalmozott építőanyag csomagolásában is kárt tett. Amikor a székesfehérvári hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, az autó már teljes terjedelmében égett, a magas hőmérséklet már ekkor megolvasztotta a környező falak szigetelését és az ott tárolt különböző építőanyagok csomagolását. A tűzoltók két habsugár segítségével gyorsan legyőzték a lángokat, majd a villanyautó maradványait azonnal elvontatták az épületek közeléből, nehogy újabb tűz alakuljon ki.
Hirdetés
Mint kiderült, a tűzoltók jól döntöttek, a teljes oltási folyamat ugyanis további közel öt órát vett igénybe: az akkucsomag ezt követően is folyamatosan melegedett, többször is visszagyulladt.

Bár a villanyautók rengeteg mindenben különböznek a belső égésű motoros társaiktól, egy valami közös bennük: ha kigyulladnak, szinte biztosan totálkár lesz a vége, és általában a lángok megfékezése sem egyszerű.

Míg a hagyományos megoldások esetén a benzin vagy a gázolaj tankja, esetleg az LPG tartály a fő veszélyforrás az oltás során, addig a villanyautóknál az akkucsomag okozhat további galibát. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a tűz kialakulásának esélye sem feltétlenül magasabb a villanyautóknál, az Allianz Technológiai Központ (AZT) legfrissebb baleseti és tűzkár kockázatokkal kapcsolatos szóló tanulmánya legalábbis ezt támasztja alá. Erről részletesebben ide kattintva olvashatsz. Ami viszont biztos: ha égő autót észleltek, azonnal értesítsétek a tűzoltóságot, és ha még van mód az oltásra, akkor áramtalanítás után, poroltóval kezdjétek meg a lángok megfékezését, ha pedig már nagyobb a baj, akkor tartsatok kellő távolságot az égő autótól, nehogy komoly személyi sérülés legyen a tűzesetből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?