Érdeklik a szocialista autók titkai? Előadás várja!

Praktikum és ideológia a szocialista járműiparban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2011. október 4-én érdekes, ingyenes előadássorozattal vár mindenkit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Tényleg mindenről Sztálin döntött? Tényleg egy szempillantásnyi tollhúzás volt, hogy a második világháborút követően Magyarországon csupán dugába dőlt törpeautós próbálkozásokra degradálódott a személyautó gyártás? Mi igaz abból a legendából, hogy a szovjet gyárakban nyugati, leginkább amerikai autókat szedtek szét atomjaikra, hogy tanulmányozzák, majd lemásolva, szemrebbenés nélkül át is vegyék a különféle alkatrészeket? És vajon miért volt Kádárnak Csajka helyett Mercedes-Benz hivatali járműve, és miért titkolta Ceausescu a román nép előtt, hogy titokban Rolls-Royce áll a rendelkezésére? Megannyi rejtélyes kérdés, ám ezekre szakértők próbálnak meg válaszolni 2011. október 4-én, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (H-1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.), ahol előadássorozaton vehetnek részt az érdeklődők. A Praktikum és ideológia a szocialista járműiparban cím alatt futó ingyenes rendezvény 10 órakor kezdődik, és az alábbi témákban hallhatók majd előadások.

  1. Politikai prés alatt a karosszéria


  2. Városi legendák és a valóság – Skoda és Zsiguli


  3. Szovjet járműgyártás zsenialitásai és tévútjai


  4. Magyar törpeautók tündöklése és bukása


  5. A magyar világhír – Csepel, Rába, Tünde, Panni


  6. Az Ikarus (Figyelem: ez előre nem tervezett program, várhatóan két Ikarus tervező fog előadást tartani, akik a mai napig aktívak a busztervezés területén)


A rendezvény ideje alatt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) épülete előtt a szocialista érában készült járművek részvételével egybekötött börze is látható lesz, melynek végén az érdeklődőket egy 50 éves Ikarus 55 autóbusz viszi el az Erzsébet téri Design Terminál épületéhez.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?