Erdélyben bővül a Porsche technológiai részlege

Kolozsvár után Temesváron nyitja meg második erdélyi központját a Porsche Engineering

A legújabb mobilitási technológiák megvalósításán dolgoznak Kolozsváron és immár Temesváron is a Porsche szoftverfejlesztői.

A Porsche Engineering a Porsche egyik leányvállalata (a sok közül), ahol a járműipar legújabb technológiáit fejlesztik ki. Nem csak házon belülre, a kifejlesztett termékeket más autógyártóknak is eladják, így az egész autóiparra hatással van munkájuk. Világszerte több helyszínen működnek Németországtól Csehországon át az olaszországi Nardò tesztpályáig és Kínáig. 2016 óta szomszédunkban, Kolozsváron is működnek, ahol 250 szakember dolgozik olyan izgalmas projekteken, mint az önvezető autózás, a villanyautók töltése, a magasfeszültségű rendszerek, vagy a járművek bekapcsolása a kommunikációs hálózatba. Főleg szoftverfejlesztőket foglalkoztatnak, úgyhogy ezeken a helyszíneken nem a Nürburgring körrekordjainak megdöntését elősegítő tömegcsökkentés vagy lóerő-vadászat folyik, hanem inkább az intelligens, hatékony és felhasználóbarát járművek technológiai hátterén dolgoznak. Lehet, hogy a Porsche vásárlóinak jó része a jó menetteljesítmények miatt veszi meg a márka modelljeit, de ha már akár 70-80 millió forintot elköltenek egy kocsira, akkor el is várható, hogy ne csak letépje a fejüket, hanem hasznos információkkal és funkciókkal is támogassák a mindennapi használatban a tulajdonost.
Hirdetés
A kolozsvári szakemberek olyan jó munkát végeztek, hogy meggyőzték a Porsche Engineering technológiáért felelős igazgatóját, Dirk Lappét, hogy újabb helyszínt nyissanak a környéken. Végül Temesvár mellett döntöttek, ahol még idén szeretnének 50 specialistát felvenni, néhány éven belül pedig 200 fősre bővülni. Többek között automatizált vezetési funkciókon, gépi tanuláson, virtuális energiairányításon és intelligens karosszériákon és műszerblokkokon dolgoznak majd a Lappe szerint a "mozgalmas" városban. Persze a bővítés lehet, hogy épp a cégtől jött ötlet, a kedvező munkabérek és a kellő szakértelem miatt. A Porsche Engineering Romania ügyvezetője, Marius Mihailovici így nyilatkozott: "Új funkciókat fejlesztünk egyedi márkáknak, a legújabb technológiákat alkalmazzuk és ötlettől a piacig visszük ezeket. Ez szokatlan a romániai autóipari cégek között, és ez az egyik fő szempont, ami cégünkhöz vonzza a tehetségeket." Temesváron több egyetem is képez ki a jövő innovációit megvalósító szakembereket, akikkel a Porsche együtt szeretne működni. Dominic Fritz, Temesvár német származású, tavaly megválasztott polgármestere: "Amikor hivatalba léptem, azt mondtam, hogy Temesvár sokat tud adni azoknak a cégeknek, akik tiszta és tartós technológiákba akarnak fektetni. Örülök, hogy a Porsche Engineering meghallotta ezt az üzenetet, és örömmel várom, hogy az új kutatás-fejlesztési központjukat láthassam működés közben. Az önkormányzat mindig nyitott lesz azon befektetők felé, akik meglátják a városban rejlő óriási lehetőségeket."
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?