Érdemes-e a gyárinál sűrűbb olajat használni?

Fizetett hirdetés

Motorolajdoktor: Nissan Almera, 2004

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokakat érintő kérdést vetett fel egy olvasónk: vajon érdemes egy 14 éves, azaz a hazai autópark átlagos életkorát képviselő autóhoz a gyárilag ajánlottnál sűrűbb olajat használni? A választ Motorolajdoktorunk szállítja.


Tisztelt Motorolajdoktor!
Jelenleg 2004-es Nissan Almera 1.6 gépkocsimban 10W40 Eneos olajat használok olajfogyasztás nélkül. Véleménye szerint indokolt lenne vissza váltani a gyári 5W30-ra ilyen idős autónál?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv,
István
Hirdetés
Kedves István,
Az autó gépkönyve alapján elvileg használható bele 10W40-es olaj is, az Eneos Premium 10W40 rendelkezik a megfelelő specifikációkkal is hozzá.
Azonban jól tudja, 5W30 volna az ideális az autóhoz elviekben.
Azt tanácsolnám, hogy ha nem szeretne többet költeni az olajcserékre, akkor maradjon a 10W40-nél. Ha megengedheti magának, akkor annál az olajcserénél, amikor feltehetőleg a téli időszakban fogja utána használni az autót, azt javasolom egy teljesen szintetikus 5W30-at tegyen az autóba. A jó minőségű teljesen szintetikus 5W30-as olajok sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik a 10W40-hez képest. A téli hidegindításnál nagyságrendekkel kevésbé fog kopni a motor a teljesen szintetikus technológiájú 5W30 mellett.
Tehát, ha pl. most ősszel fog olajat cserélni, ami feltehetőleg télen is az autóban lesz, akkor szerintem válassza az Eneos Premium Hyper 5W30-at.
Ez a motorkonstrukció egyébként a megfelelő karbantartás mellett még sokáig kiszolgálhatja megbízhatóan.
Üdv.
Motorolajdoktor
Kérdéseiteket várjuk a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?