Érdemes perelni a biztosítókat, vagyonok nyerhetők

Életet nem ment, de segít a baleseti kártérítés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Balesetből jól kijönni lehetetlen, rosszabbul vagy jobban járni azonban sérülések szempontjából és anyagilag is bőven lehet.

Régi alapvetés, hogy minden ügyben érdemes specialistához fordulni, különösen így van ez baleseti kártérítések esetén. Mint azt az ilyen ügyekben nagy tapasztalattal rendelkező Dr. Telek Zoltántól, a Telek & Vasenszki Ügyvédi Iroda jogászától megtudtuk, olyan ügyekben is érdemes lehet kártérítési pert indítani, melyekben a baleset kialakulásához mindkét fél, azaz a leendő felperes is hozzájárult.
Így kérhet és kaphat kártérítést egy akár gyorsan hajtó, de egy figyelmetlen, elsőbbséget nem adó autóssal ütköző motorkerékpáros is – ahogyan az olvasható a témában jártas jogász weboldalán, korábbi eseteiből szemezve. Rejtélyes esetek bőven akadnak még: vajon miért ment le az útról egy amiatt akár életét veszítő motorkerékpáros, vajon miért esett el és törte össze magát egy kerékpáros? Temérdek olyan kérdés, amelyekre érdemes lehet választ keresni, ugyanis amennyiben autós, akár csak ismeretlenül (MABISZ ugyanis akkor is fizetésre kötelezhető), vagy bármilyen szolgáltató (útkezelő, csatornázási művek stb.) közrejátszása felfedezhető, a sérült - vagy annak családja komoly nem vagyoni jellegű kár után járó kártérítésre számíthat.

Mint arra Dr. Telek Zoltán tapasztalatai alapján felhívja a figyelmet, a motorkerékpárosok balesetei rendszerint sokkal ingoványosabb területnek számítanak, mint az autósoké, a két keréken közlekedők ugyanis sokkal bátrabbak, sok kényes szituációt vállalnak, hogy mást ne mondjunk, járművük menetdinamikája miatt könnyebben lépik túl a megengedett sebességhatárokat. Így aztán a baleseteknél is több a kényes, kétes ügy, amelyben a biztosítók az igények jogalapját is megkérdőjelezhetik, és azt előszeretettel meg is teszik. Nem szabad ilyenkor elfogadni azt, hogy valaki csupán azért szenvedett balesetet, mert ő nem tartott be egy szabályt, ha ahhoz hozzájárult egy másik fél is. Érdemes szakértővel - amilyen például Dr. Telek - konzultálni, és az ő véleménye alapján dönteni perindítás kapcsán.
Hirdetés
Olyan esetekben is megállapítható kártérítési kötelezettség – ráadásul akár drasztikusan nagy összegekkel, amikor büntetőjogi felelőssége egyik félnek sincs a balesettel kapcsolatban, melyhez mindketten hozzájárultak. Az ilyen esetekben természetesen csak részlegesen, de akár még úgy is vastagon járhat pénz - az egészségkárosodással járó keresetkiesés, a baleset kapcsán felmerülő kórházi, közlekedési, speciális étkezési vagy közlekedési költségek kapcsán is. Nem csupán a balesetben megsérültnek, hozzátartozóinak is, hiszen a legtöbb esetben egy családtag sérülése, akár csak részleges, de maradandó egészségkárosodása, illetve munkaképesség-csökkenése az egész családra hatással van. Ugyanígy az életet megtörő lehet egy családtag elvesztése, mely után hozzátartozói, nem vagyoni kártérítés illeti meg a rokonokat, akár az unokákat vagy a nagyszülőket is egy közlekedési balesetből eredő elhalálozás esetén.

A valós problémát, az egészségkárosodást vagy a hozzátartozó elvesztését természetesen nem fogja enyhíteni vagy feledtetni a nem vagyoni jellegű kárért kapott pénzösszeg, ellenben az sem mindegy, hogy a kieső keresetet pótolja, illetve a kezelésekkel felmerülő költségeket – legalábbis hozzávetőlegesen megtéríti-e a biztosító. A tapasztalatok szerint békés úton alig.
Még a jogilag tiszta ügyek esetén is békés úton, a biztosítótársaságok kényszerítés nélküli felajánlásával a bíróságok által megítélendő összegek tizede jellemző csupán. Amennyiben az ügyfél/károsult rámenős és fellebbez, esetleg azt is aláírja, hogy semmilyen további követeléssel nem él az ügyben, esetleg a hatóságilag megállapítandó összeg felét elérheti. Dr. Telek Zoltán szerint ezért felelőtlen luxus és fölösleges teher nem szakemberre bízni az ügyet, ő például tisztán sikerdíjért vállal természetesen csakis olyan eseteket, amelyeket esélyesnek lát és javasol ingyenes tanácsadása alapján elindítani.

Mivel ráadásul a baleseti kártérítési perek perköltségkedvezményekkel indíthatók, a felperesek azt ingyen megtehetik. Pervesztés esetén – annak mértéke szerint – kell annak illetékét a perben érintetteknek megfizetniük, ám viszonylag nagy, milliós, akár több tíz milliós kártérítési összegekért, éves szinten akár hasonló életjáradékokért néhány százezer forintot - a legtöbb esetben még annyit sem kell kockáztatniuk a károsultaknak, mint amennyibe motorkerékpárjuk került, vagy amennyit az még a baleset után is ér. Ezek alapján ki ne élne a lehetőséggel? A siker érdekében olyan ügyvédet érdemes választani, aki a témában kellő tapasztalattal rendelkezik. Mivel a biztosítótársaságok székhelye kivétel nélkül budapesti, mindegyik ellen indítható eljárás a fővárosban, nyilván jó, ha a saját jogi képviselő is helyben és persze képben van.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 01:38
  Permalink

  Néhány helyen már elmondtam és megint le írom .A mai úgynevezett nagy motorok a forgalomhoz és az utakhoz képest túl dimenzionáltak motorikusan.Csak is drasztikus gyártói és kereskedelmi
  önmérséklettel lehetne javítani a helyzeten.Az emberi józan észre és visszafogottságra nem lehet
  számítani.Magam is motoroztam fiatalabb koromban kisebb teljesítményű motorokkal,tehát tudom miről beszélek.A biztosítás és kártérítési ügyek már csak a jég hegy csúcsa.Persze ez már a közlekedés árnyoldala.Jog csűrése csavarása előtt mindenképp a jog alkotóknak kellene végig gondolni a szabályozást. Ha közúton nem lehetne olyan járművel közlekedni ami nem is képes a
  megengedett legnagyobb sebességnél többel menni akor is lennének balesetek, de legalább a károk kisebbek és az életek hosszabbak lehetnének.

 • 2017.10.31. at 01:38
  Permalink

  A legtöbb ilyen ügyvéd sikerdíjért dolgozik,de találkoztam olyan társasággal, aki nem is tesz semmit, a károsult megkapja azt a kis pénzt amit amúgy is megkapna, az ügyvéd meg tartja a markát, na ez gusztustalan.
  Nekem is van egy folyó ügyem, minden tiszta, a károkozó mindent elismert, mégis lassan harmadik éve megy a dolog, még nincs első fokú ítélet sem. Nem érdekel, már úgy vagyok vele, hál’ Istennek nem kenyérre kell, megvárom a végét. Eddig kaptam kb 100 ezer Ft-ot a biztosítótól, és nekem belekerült az ügy már néhány millába ( motorom rendbetétele, fizetés kiesés, cégem vesztesége, orvosi, és egyéb költségek, bíróságra, kirendelt szakértőhöz való mászkálás, stb ). A vállam ma is fáj, még kéne minimum egy operáció is, az eddigi 3 mellé.
  A jelenlegi ügyvédem egy nagyon korrekt gyerek, bízom benne, eddig nem csalódtam a hozzáállásában. Mindamellett, a végén lehet, hogy a fent említett irodát is megkeresem még.

 • 2017.10.31. at 01:38
  Permalink

  “ő például tisztán sikerdíjért vállal természetesen csakis olyan eseteket, amelyeket esélyesnek lát és javasol ingyenes tanácsadása alapján elindítani. ”

  A lényeg itt van, csak akkor szabad bármilyen jogi utat elindítani, ha az ügyvéd így vállalja. Mert ebben az esetben valóban hisz a győzelemben, ha nem vállalja sikerdíjban, akkor nem is szabad elindítani.

Vélemény, hozzászólás?