Érdemes személyi kölcsönből autót venni?

Fizetett hirdetés

Szabad-e, megéri-e más pénzéből autót venni?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A személyi kölcsönök ma már autóvásárláshoz is rugalmas és olcsó megoldást kínálnak. Ugyanakkor csak azért, mert olyan olcsók már a kölcsönök és mindenhonnan ezt hallhatjuk nem biztos, hogy megéri hitelt felvenni az autóvásárláshoz. Vajon mi az igazság?

Mikor érdemes a személyi kölcsönt autóvásárlásra felhasználni?
A hitelfelvételt alaposan meg kell gondolni abból a szempontból is, hogy valóban szükségünk van-e a felvett pénzre, az abból vásárolt autóra. Ha csak kedvtelésből vesszünk autót, esetleg olyat választunk, ami túl drága, akkor nem fogunk jól járni a hitelfelvétellel. Ilyen esetben érdemes inkább spórolni egy kicsit és csak akkor belevágni az autóvásárlásba, ha már összegyűjtöttük a szükséges összeget.
Hirdetés
Ha azonban az autóvásárlás fontos akár pénzkeresethez, akár egészségügyi megfontolások miatt, akkor érdemes lehet hitelhez fordulni. Ilyen eset lehet még például, amikor munkába járáshoz nélkülözhetetlen az autó, esetleg már olyan régi a jelenlegi járművünk, hogy veszélyessé vált és az autóra mindenképp szükségünk van.
Hirdetés
Elengedhetetlen azonban, hogy ilyenkor is körültekintően válasszunk ajánlatot. Ma már rengeteg kedvező személyi kölcsön között válogathatunk és egy kis odafigyeléssel megtalálhatjuk azt az alternatívát, ami a legjobb számunkra. Az is lényeges, hogy ne vállaljunk be olyan hitelösszeget, amit nem tudunk teljes biztonsággal visszafizetni. Bármikor jöhetnek váratlan kiadások és fontos, hogy ilyenkor se kelljen nélkülöznünk semmit. Nem könnyű egy autó árát összegyűjteni, főleg az utóbbi másfél év drágulása után, így előfordulhat, hogy kell egy kis segítség hozzá. A szabad felhasználású személyi kölcsön egy jó alternatívát jelent, hiszen gyorsan és egyszerűen igényelhető, ráadásul a feltételek sem túl szigorúak.
Hirdetés

Mit kell tudni a személyi kölcsönről?
Mivel a személyi kölcsön szabad felhasználású, arra költhetjük a pénzt, amire szeretnénk. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy az autó árát és a vásárlással járó extra költségeket is ki tudjuk fizetni. Ilyen például az átírási vagy a szervizelési költség.

A személyi kölcsön összege 100 000 és 7 000 000 forint között van, legfeljebb 8 év lehet a futamidő.

A legtöbb ajánlatnál a kamat és így a törlesztő is fix a teljes futamidőre. A felvehető hitelösszeget a havi bevételünk határozza meg, a jövedelmen kívül nem szükséges egyéb biztosíték. A személyi kölcsön feltételei között szerepel, hogy rendelkezzünk stabil munkahellyel, a legtöbb bank 3-6 hónapos munkaviszonyt vár el.

Az is fontos, hogy elérjük a pénzintézet által meghatározott minimum jövedelmet.

Ez lehet munkabér, vállalkozói jövedelem vagy nyugdíj is. Ez az alsó határ sokszor nem a minimálbér, hanem legalább nettó 200 forint. Ekkor már több bank közül is választhatunk, de ha a jövedelmünk eléri a nettó 300 000 vagy 400 000 forintot, akkor már a bankok komolyan versenyeznek értünk és ekkor juthatunk hozzá az igazán alacsony kamatokhoz.
Hirdetés
A bank a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) segítségével számítja ki, hogy mekkora havi törlesztőrészletet bír el a fizetésünk. Ez az összeg a havi bevétel maximum 50 százalékát teheti ki, ha a fizetésünk 500 000 forint alatt van. Ha 500 000 forintnál többet keresünk, akkor a törlesztőrészlet akár ennek a 60 százaléka is lehet. Fontos azonban, hogy a bank a már meglévő hiteleinket is figyelembe veszi, sőt még azt is ellenőrzi a bankszámlakivonatunkon, hogy mennyire bánunk felelősen a pénzzel. A fentieken kívül kell legyen bankszámlánk és magyarországi lakcímünk. Az igényléshez legalább 18 évesnek kell lennünk, de vannak olyan bankok, amelyek csak 25 éves kortól adnak kölcsönt.

Az igénylést ma már online is elintézhetjük otthonról.

Idén július óta már több olyan fogyasztóbarát személyi hitel is van, ahol a teljes hiteligénylés akkor is elintézhető online, ha nem ahhoz az adott bankhoz érkezik a jövedelmünk. Fontos azonban, hogy van néhány olyan dokumentum, ami kelleni fog a hitelkérelemhez. Ilyen például a 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás (illetve a NAV-tól származó jövedelemigazolás vagy a nyugdíjigazolvány), a bankszámlakivonat, a személyi igazolvány és a lakcímkártya.
A jól megválasztott személyi kölcsön titka a gondos mérlegelés.
Fontos, hogy ismerjük a THM fogalmát. Ez egy olyan mutató, amely a hitelfelvétel költségeit is tartalmazza. Tehát minél alacsonyabb egy ajánlat THM-je, annál jobban járunk vele, mert összességében annál kevesebbet kell visszafizetnünk.
Hirdetés
Az interneten ma már több olyan hitelkalkulátor is van, amivel személyre szabhatjuk a keresést és több bank lehetőségeit tudjuk összevetni.
Milyen más lehetőségek vannak még?
Természetesen a személyi kölcsön nem az egyetlen lehetőségünk. A lízingelés ma már nem olyan előnyös a magánszemélyek számára, és manapság már szinte csak a cégek lízingelnek autót. Ha vállalkozásunk van, akkor a lízingelés még a személyi kölcsönnél is olcsóbb megoldás lehet, főleg állami támogatású lízing esetén. Fontos azonban kiemelni, hogy a lízingelés egy sokkal kötöttebb lehetőség, mint a személyi kölcsön és a legtöbb esetben nem éri meg a sok kényelmetlenség, ha nem cégként veszünk autót.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?