Érintésmentes érintőképernyőt talált fel a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover innovációja a szilárd felületeken terjedő vírusok megfékezését segítheti

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az új technológiával kevesebb időt kell az út helyett a képernyőre koncentrálva tölteni, és érintés nélkül természetesen a kórokozók is kevésbé terjednek.

Elő kell venni minden kreativitásunkat, hogy elnevezzük a Jaguar Land Rover és a Cambridge-i Egyetem által közösen kifejlesztett technológiát. Ugyanúgy működik, mint az érintőképernyő, csak nem kell megérinteni - lényegében egy mutatóképernyő, de ez meg furcsán hangzik. Mindenesetre újabb módszerrel bővül az autók infotainment rendszerének irányíthatósága, feltéve ha az angol kutatók kreálmánya bekerül a sorozatgyártású járművekbe.
Hirdetés
Márpedig ennek sok akadályát nem látja a Jaguar Land Rover, az algoritmusokból felépülő mesterséges intelligenciát a jelenlegi érintőképernyőkbe is be tudják építeni, a rendszer pedig működik is, amennyiben a megfelelő szenzorok rendelkezésre állnak. Ezek közül a legfontosabbak a vizuális alapúak és a rádióhullámosak, melyek pontosan lekövetik az ujj mozgását, és már azelőtt kitalálják, melyik gombot szeretné a felhasználó megnyomni, mielőtt fizikailag hozzáérne a képernyőhöz. A precízebb működés érdekében egy szemkövető kamera is besegít, így tekintetünkkel kiegészíthetjük ujjmozgásunkat - ezt pedig önkéntelenül meg is tesszük, hiszen rá kell pillantanunk a kiválasztandó gombra.
Hirdetés

Ez alapján tehát elsőre nem is tűnhet túl hasznosnak a funkció, hiszen továbbra is le kell venni tekintetünket az útról. Azonban a kutatók mérései alapján a képernyő felé nézéssel töltött idő akár felére is csökkenhet, ami főleg az egyenetlen útfelszín miatti rázkódásnak köszönhető. Emiatt ugyanis alaposan rá kell tekinteni a képernyőre, illetve az ujjunkat is ott kell hagyni, hogy megvárjuk, mire elmúlik a zötykölődés - sőt, még így is előfordulhat, hogy rossz gombot választunk ki, ekkor pedig további időre van szükség a visszalépéshez és az újbóli gombnyomáshoz. Az algoritmusok azonban kiszámolják, hova is szerettünk volna nyúlni, még akkor is, ha közben maga a képernyő elmozdul, így biztonságosabb a vezetés is. A kutatók szerint ez egy fontos lépés a higiénikusabb világ megteremtéséhez, főleg a koronavírus utáni időszakban, amikor a szilárd felületeken terjedő kórokozók megfékezése valószínűleg nagyobb szerepet kap majd. A technológiát természetesen nem csak autókban, hanem egyéb érintőképernyőkön, például ATM automatákban is fel lehet használni, hogy csökkentsük az érintések számát. A találmány a Jaguar Land Rover fenntartható fejlődési programjának egyik eleme lehet, melynek részeként jövőálló, környezet- és emberbarát járműveket fognak gyártani. Hasonló közelségérzékelő technológiát egyébként a VW-csoport is alkalmaz, az viszont csak előhozza a gombokat, ha az ujjunkkal közelítünk, a kiválasztásuk ott nem lehetséges.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?