Erősen takarékos az új Renault Clio RS

Turbó, robotváltó, öt ajtó: Renault Clio RS

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai árán és azon kívül, hogy a gyakorlatban milyen, elvileg mindent tudunk már az új Clio RS-ről. Gyors lesz, az biztos, de elődjéhez mérten nagyon más világ.


Már tavaly szeptemberben kiderült, hogy csakis ötajtós karosszériával és csakis 6 fokozatú robotváltósan jön a negyedik generációs Renault Clio sportváltozata, miként az sem újdonság, hogy a 2,0 literes szívót szintén 4 hengeres, 1,6 literes, egészen pontosan 1618 cm3 lökettérfogatú, közvetlen befecskendezéses turbómotor nyugdíjazza. A friss infó így röviddel a márciusi genfi Autószalon előtt az, hogy milyen gyors és mégis milyen takarékos lesz a következő RS. Vagy hivatalosan R.S. 200 EDC, de mindegy.Lényeg, hogy az elődhöz hasonlóan (6000-es percenkénti fordulaton) 200 lovas, Franciaországban, Dieppe-ben gyártott kis hot hatch nyomatékra nyilván fölényesen veri a kifutó típust, az 1750-től 5500-as percenkénti fordulatig rendelkezésre álló 240 Nm bizonyára rugalmasabbá teszi a közben 36 kilótól megszabadított, most 1204 kg üres tömegű méregzsákot. A 100-as sprintidő 2 tizeddel javulva 6,7 mp, lesz rajtautomatika is. A 230 km/h-s végsebesség is hangyányi fejlődés, bár fontosnak nem neveznénk.
Mialatt a magasabb fordulatszám-tartományokban zseniálisan élvezetes és koszosan üvöltő, de lent sem vészesen gyenge, ellenben szomjas szívómotor elvesztésén siránkozunk, nevessük ki jó hangosan a stop-startos 1.6 Turbo gyári kombinált fogyasztási adatát, ami 144 g/km-es CO2-kibocsátást érő 6,3 l/100 km. Városban 8, országúton 5, haha. Jó hír viszont, hogy a kormányról is kapcsolható EDC duplakuplungos váltó karaktere gombnyomással állítgatható Normal, Sport és Race állás között, amivel a gázreakció, a kormány és a (verseny üzemmódban teljesen lelőtt) menetstabilizáló elektronika is más-más programot fut.
A versenysportos technikát bevető Renault szerint a más autókon díszként funkcionáló tetőspoiler és diffúzor az RS-nél komoly leszorítóerőt termel. Felárért továbbra is kérhető lesz az alapból is kemény beállításokra licitáló Cup futómű 3 mm-es ültetéssel, még merevebb kanyarstabilizátorokkal, a hűtött féktárcsák elöl 320, hátul 260 mm átmérőjűek - az elektronikus differenciálzárral együtt mindez szokásosan parádés vezethetőséget szavatol.
Hirdetés
Hogy rezonátorcső viszi a hangot a motortól az utastérbe? Divat, mások is csinálják. Az bezzeg egyedi, hogy a hangszórókból legendás sportkocsik (Renault Alpine A110, R8 Gordini, Nissan GT-R) szólamai csalogathatóak elő a komplett telemetriát is kínáló R-Link rendszer sportváltozata révén. Remélhetőleg hamarosan testközelből dönthetjük el, hogy örülünk-e az átverésnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?