Európa lerohanására készül a Jeep

Merész terveket szövöget a Jeep

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sergio Marchionne, a Jeep tulajdonos Fiat csoport első embere nem viccel: 2014-re ötször annyi terepjárót szeretne értékesíteni az európai térségben, mint most. Ez konkrétan 125 ezer autó...

A Jeep számára nagyon fontos az európai piac, olyannyira, hogy a márkát birtokló Fiat csoport elnöke, Sergio Marchionne az eladások felpörgetését tervezi. A topmenedzser - autós birodalmához méltóan - kizárólag nagyban gondolkodik, ezért nem arról van szó, hogy 5-10 százalékkal több Jeep kerüljön eladásra: a cél a jelenlegi 25 ezer darabos éves mennyiség 125 ezer darabra emelése! Természetesen ez nem máról holnapra következne be, Marchionne 2014-re tűzte ki a határidőt, hiszen tudja, ennek az enyhén szólva megalomániás tervnek a teljesítéséhez a Jeep aktuális modellválasztéka alkalmatlan, így új típusokra, korszerűbb technikára van szükség. A lehetőség azonban adott. A Jeep konkrétan három autó fejlesztését végzi, ezek egyelőre B-SUV, C-SUV és D-SUV kódok alatt futnak, és megjelenésükkel párhuzamosan a kereskedői hálózat is bővülne, szám szerint 430-ról 650-re.
A Fiat-bázisú B-SUV várhatóan 2013-14 fordulója körül érkezne a piacra - ennek tesztelését már korábban említettük -, Európában, valamint Észak- és Dél-Amerikában lenne kapható, gyártását pedig Mexikóba (Toluca) fogja szervezni a Fiat. A 2013-ban esedékes, 4x4 és fronthajtással egyaránt kínált C-SUV a tervek szerint az olaszországi Mirafiori összeszerelő üzemből kerül ki, értékesítése globális léptékű lesz, leváltja a jelenlegi Compass/Patriot családot, és szoros rokonságot ápol majd az Alfa Romeo kompakt szabadidőjárművével, amelynek neve még ismeretlen. Végezetül a 2013 tavaszán esedékes D-SUV nyugdíjazza a Cherokee (Amerikában Liberty) néven ismert modellt, amely új változatában megkapja a Fiat fojtószelep nélküli, kétliteres MultiAir benzinmotorját 170 lóerővel, és összkerék-hajtással.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?