Ez bug, vagy fícsör? – Jeep Compass 4xe

Az álarc mögött minden bohóc szomorú – Jeep Compass 4xe Limited

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itt egy kis kígyó, ott egy kis Willys Jeep, a talpunk alatt morze kódok és mindenfelé Jeep maszkok néznek velünk szembe. A hangulat tehát elég jó a Compassban, de ez minden?

Jeeppel élni valami különös életmód lehet. Fejben ezt még nem igazán tudtam összerakni, hogy a Wrangleren kívül miért is foglalkozik más modellek gyártásával a Jeep. Hogy legyen nekik városban is használható modelljük, mert olyanja már mindenkinek van és a terepjárózást amúgy is velük hozzák összefüggésbe először? Nálam ez a sztori nem kerek. Cipőt a cipésztől, terepjárót a terepjáró-gyártótól, aki meg bakancsot tud gyártani, nem biztos, hogy a tornacipője is kényelmes lesz. Nos, a Jeepnél ma is kapni tornacipőt, ami egyre inkább olyan, amit szívesen húz fel az ember utcára is, mert talán ez esik a legközelebb a Converse-hez kinézetre, és sokaknak csak ez a lényeg.

A Compass által egy olyan területen jár a Jeep, ahová a legtöbb crossover-gyártó már nem merészkedik; ezzel terepre is lehet menni.

Még akkor is, ha plug-in hybrid, mint a legfrissebb tesztalanyunk, a 4xe Limited. 2007 óta létezik a Compass, vagyis a városi Jeep, és ezt az arcát is legalább 2017 óta ismerjük. Nem jön szembe minden sarkon, szóval még mindig friss, ezekkel a formákkal igazság szerint nekem sosem volt gondom. Vannak rajta új és egyedi dolgok, érdekes részletek, megvan a hetes osztású hűtőrács, szigorúak a lámpák, magas az orr, magas a futómű, ezzel a karakterrel pedig tökéletesen beleolvad a jelenleg legdivatosabb szegmensbe. Nem ez az egyetlen arca, a Trailhawk kivitel például magasabb, a szoknyáját is felkapták elöl-hátul – ez később még fontos részlet lesz, és hajtáslánca is erősebb. A 4xe jelölés a Jeep első konnektorról is tölthető hibridrendszerére utal, amit a gyártó most az összes modelljébe beszerel. Igen, még a Wranglerbe is, persze ott tisztességesebb motorral. A Compass orrában egy új fejlesztésű, 1,3-as négyhengeres turbómotor dolgozik - a Limited kivitelben 130 lóerővel és egy hatfokozatú, duplakuplungos automata váltóval, ez dolgozik az első tengelyen. A hátsót egy 60 lóerős elektromos motor hajtja teljesen külön, nincs fizikai összkerékhajtás, a rendszerteljesítmény így 190 lóerő.
Hirdetés
Képességeit tekintve a tisztán elektromosan megtehető hatótáv 44-45 kilométer WLTP szerint, melyhez egy 11,4 kW-os akkumulátorban tárol megfelelő mennyiségű energiát. Téli körülmények között végig mínusz fokos napokban 37 volt a legtöbb, amit sikerült megtennie így, ez nagyjából azt jelenti, hogy tavasszal, vagy nyáron fűtés/légkondi nélkül tényleg tudhatja a WLTP értéket.

Az elektromos hajtásában nincs nagy trükk, amíg úgy megy, addig teljesen észrevétlen a hajtás, megyünk, megállunk, csöndben vagyunk és nem eregetünk semmi rosszat. Hurrá!

Ugyanezt meg tudjuk tenni akkor is, ha erdőben közlekedünk, háromszoros hurrá! Ezen a téren adnék neki egy plusz pontot a többi városi crossoverhez képest, miután a Compass futóműve tényleg arra termett, hogy kerék méretű gödröket mozogjon ki és ne érezzük úgy, mintha össze akarna csuklani a szekrény, amiben ülünk. Töltése akár 7,4 kW-tal is történhet, amivel akár 1,5 óra alatt fel is tölthető az akkumulátor, ami megint csak egy bravúr a legtöbb PHEV-hez képest, csak ne felejtsük el beállítani a töltés sebességét a menüben. Elektromosan ügyesen mozog, és a 60 lóerő is elég ahhoz, hogy teljesen normálisan haladhassunk vele. De a PHEV-k legnagyobb ellensége általában a belsőégésű motor és a hajtás lemerülés utáni működése, mert az elektromos hajtás simasága utáni bármilyen rossz mozdulat kritikus pillanat lehet. Ezen a téren szomorú, hogy a Compass benzinmotorja egyrészt nem szól valami szépen, másrészt erőből sem tűnik valami soknak, amit teljesít. Harmadrészt a hatfokozatú (DCT) automata működése sem a legfinomabb, és így valahogy az egész hajtáslánc hirtelen válik nagyon kellemesből elég kellemetlenné.

A hibridrendszer vezérlése elég ügyes, mindig tartalékol a hátsó tengely számára, szóval kigyorsításkor mindig kapunk hátul is hajtást.

Terepen, mármint földúton, vagy ahol szorultabb helyzetbe kerülnénk, ott sem fog lekapcsolni a hátsó hajtás. Ezt próbálgattam egy darabig teljesen lemerített akkumulátorral egy rendesen leátlózós bukkanón, levegőben lógó hátsó kerékkel is mindig azonnal elindult előre és hátra is, nekem pedig ennyi elég, egy pillanatig nem éreztem magam szorult helyzetben, szóval telekjárásra tényleg jó lesz. Összességében harmatosnak tűnik a hajtáslánc ereje a legtöbb SUV-hoz, crossoverhez képest is, de nyomatékból kapunk eleget ahhoz, hogy sárban se akadjon el. Közlekedni higgadtan, megfontoltan lehet a Compass-szal, és minden lépésével erre sarkall. Tankolás szerint mégis 9,1 liter lett a fogyasztása, amiben alig pár kilométer saras földutazás volt, továbbá úgy 200 kilométernyi autópálya és kb. 300 kilométernyi városi használat. 1,8 tonnát mozgat lemerülés után az 1,3-as motor, szóval ezen nincs mit csodálkozni, de a Compass-szal is az a legnagyobb gond, hogy nem tud visszatölteni eleget ahhoz, hogy épp városban tudjon hatékonyan közlekedni.

Egy plug-in hybridet folyamatosan töltögetni kell, akkor tudjuk alacsonyan tartani a fogyasztását, vagyis merőben függ a tulajdonos hozzáállásától, és ez a Jeep rendszerére is maximálisan igaz.

Miután a Compass nem éppen friss autó, leszámítva az új hajtásláncot, a beltérben java részt ismerős alkatrészek és anyagok köszöntenek. Utóbbiakra lehet mondani, hogy robusztus, meg strapabíró, meg kopásálló, a valóság viszont az, hogy rengeteg a rideg, fényes felületű műanyag, például az ajtókon, és a középkonzolhoz sem a legjobb hozzáérni. A kormány fogása továbbra is furcsa, olyan vastagok a küllők, hogy a szabályos kormányfogás szinte lehetetlen, nyitott ujjakkal nem a legjobb érzés fogni egy kormányt. Kimondottan kellemetlen a bajuszkapcsolók mozgása, több mint egy centi a holtjátéka például az indexkarnak, és erővel kell átkattintani. Nincs mese, ezek régi alkatrészek, ahogy a műszerfal sem épp friss, és a hatalmas váltókar is már klasszikusnak tűnik. Itt jegyezném meg, hogy a váltó előtt vannak menetmódválasztók a hajtáshoz, melyen szerepel egy 4WD LOCK állás is, az ilyesminek próbáljunk meg nem bedőlni vevőként, mert ez ilyet nem fog tudni. Tény, hogy ügyes a hajtáslánc, de a difizárról ez az autó még hírből sem hallott. Valószínűleg meg fogja oldani valahogyan, hogy kijussunk a szorult helyzetből, de ezt itt ne higgyük el. Ebben a téli hidegben, amikor elértük a mínusz 10 fokot is egy-egy reggel, sarkalatos pont a kormány- és ülésfűtés aktiválása. A klímapanelen ilyen gombokat nem találunk, pedig némely teljesen mellékes funkció gombját jó nagyra hagyták, úgy adta ki a dizájn. Mivel a klíma szabályzása félig digitális, bizonyos funkciókat a kijelzőn elérhető menüben fogunk megtalálni. A kijelzőnek viszont van bootolási ideje, ami a Compass uConnect rendszerénél nem is kevés. Szerencsére gondolt arra a gyártó, hogy a didergő tulajdonos szeretné először a fenekét és a kormányát felfűteni, a multimédia várhat, ezért már akkor megjelennek ezek a gombok, amikor a rendszer még csak tölt. Ha viszont már betöltött, ezeket csak több kattintás után fogjuk elérni, amit had ne kelljen ecsetelnem, mennyire logikátlan.

Az anyaghasználat és az efféle, látszólag szándékos bakik miatt forgott folyamatosan az a fejemben, hogy ezt így akarták, vagy csak így adta ki?

Aki hosszabb távra fog belakni egy ilyen autót, gondoljon a részletekre, mert vannak lehetőségek, be lehet állítani például az ülés- és kormányfűtés automata aktiválását indításkor, szóval van remény. A uConnect egyébként felhasználói felületként szerintem a gyengébbek között szerepel, a benne rejlő lehetőségek viszont nagyon is szélesek, rengeteg apróságot állíthatunk be saját kedvünk szerint, ami mindenképpen pozitív. Vannak még furcsaságok a Compassban több ponton is, személyes kedvencem a csomagtér nyitása. Motorosan mozog az ajtó, és a záráshoz nem a megszokott helyen kell keresnünk a gombot, hanem a csomagtér belső oldalán. Van jobb is, elöl a mennyezetre került a nyitó-záró gomb, nem a sofőr ajtajára, vagy a műszerfalra. Van benne logika, miután így az utas is tudja kezelni, ha arról van szó, de ez annyira amerikai gondolkodás, hogy az utolsó nap találtam csak meg. Ha már így elkezdünk keresgélni a Compassban, számtalan apró érdekességet fogunk találni. Az elálló kárpitelemekről hamar elterelik a figyelmünket az apró kis easter eggek, amivel telerámolták a Compasst.

Fontos részlet, mert épp ezektől az apró kedvességektől lesz sokkal eredetibb a Compass, mint a kategória legtöbb terméke.

Mert az A-oszlop tövében fölfelé tartó apró Willys Jeep a szélvédőn nagyon kedves geg, aztán észrevesszük a kígyót a hátsó szélvédőn, ha pedig kintről kutakodunk, találkozunk egy gyíkkal az első szélvédő tövében. Mindenfelé szembe néz velünk a Willys hűtőmaszkja, és a sofőr taposóján sem indokolatlan a minta, morze kódok vannak rajta, amik azt mondják, hogy hegyek, hó, tavak, meg ilyen kirándulós dolgok. Szóval a Compass vagány, olyan crossover, vagy SUV, amivel van kedved elhagyni az aszfaltozott utat. A Limited első lökhárítója sajnos le fog érni szinte mindenhol, ezért látom több értelmét a Trailhawknak, ha már vannak ilyen ambícióink.
Értékelés
Pozitív
Dizájn, apró érdekességek, futómű, elektromos hajtás, ülések, hifi
Negatív
Benzinmotor hangja, váltó, anyaghasználat, menürendszer, kezelőszervek
Árak
Tesztmodell alapára
14 650 000 Ft (2021.03.03.)
Tesztautó ára
17 835 000 Ft (2021.03.03.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1332 cm3
Teljesítmény:
96 kW (131 LE) 5550 1/min-nél
Nyomaték:
270 Nm 1850 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.90 s
Végsebesség:
183 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
1,9 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4394 mm
Szélesség:
1819 mm
Magasság:
1645 mm
Saját tömeg:
1935 kg
Össztömeg:
2400 kg
Tengelytáv:
2636 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró (crossover)
Csomagtér:
420 l
Belső szélesség elöl:
1530 mm
Belső szélesség hátul:
1500 mm
Belmagasság elöl:
1000 mm
Belmagasság hátul:
940 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
250 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
510 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1170 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
960 mm
Csomagtér magassága:
740 mm
Csomagtér hossza:
800 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1580 mm
Raktérnyílás szélessége:
1150 mm
Raktérnyílás magassága:
880 mm
Motor és váltó
Motor:
Hibrid (Benzin)
Motorosztály:
Euro 6d
Hengerűrtartalom:
1332 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
duplakuplungos automata (6 fokozatú)
Nyomaték:
270 Nm 1850 1/min-nél
Teljesítmény:
96 kW (131 LE) 5550 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
183 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.90 s
CO2-kibocsátás:
44 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
1,9 l/100km
Fogyasztás a használónál:
9,1 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?