Ez lenne az elektromos hot hatch? Hátul is dobfékes az ID.4 GTX

A Volkswagen bemutatta az ID.4 sportváltozatát, de túl sok meglepetéssel nem szolgáltak

Aki látta az Audi Q4 e-tron műszaki adatait, az nem fog túlságosan meglepődni a legerősebb ID.4 hajtásláncán, ennyit elöljáróban is elárulhatok. Nyilván nagyon jó autó lesz, de igencsak vicces, hogy elég rá hátra a dobfék. Mutatjuk, mire számíthatsz!

A Volkswagen már tavaly ősszel bemutatta az ID.4-est, így most elérkezettnek látták az időt egy sportos változat kihozására is. Ez az első elektromos autó, ami viselheti a jövő VW sportmodelljeinek szánt GTX feliratot, ami belsőégésű motoros sportváltozatokat már régebben is jelölt bizonyos piacokon. Az egy motorral és hátsókerékhajtással szerelt normál ID.4-hez képest a legnagyobb különbség, hogy ebbe előre is került egy motor, így szükség esetén a jármű 201 helyett 295 lóerős összteljesítmény leadására képes, összkerékhajtással.
Hirdetés
A "szükség esetén" kifejezés két dolgot jelenthet: az első, hogy az autó szenzorai több tapadást látnak kívánatosnak annál, mint amit csak hátul tekerve el tud érni a hajtáslánc, a másik lehetőség pedig, hogy a sofőr olyan erővel nyomja be a gyorsítópedált, amit a Volkswagen mérnökei már a "sportos vezetés" kategóriájába soroltak. A plusz motornak köszönhetően a százas sprint időtartama 6,2 másodpercre csökkent, a végsebesség pedig 160 km/h-ról elektronikusan szabályozott 180-ra nőtt. Ami a napi használat szempontjából sokkal fontosabb, az a 0-60 mérföld/órás sprint ideje, ez pedig mindösszesen 3,2 másodperc. A wolfsburgiak állítása szerint a hátsó és az összkerékhajtásos mód közötti váltás teljesen észrevétlen lesz. A GTX változatot alapesetben 20 colos méretű felnikkel kapják a vásárlók, de extraként 21 colos is kérhető alá, 358 milliméteres féktárcsákkal társítva. A hátsó tengelyen - a Q4 e-tron megoldásához hasonlóan - felárért sincs tárcsafék, de egy extra sportcsomaggal 1,5 centivel ültethető és adaptív kormányszervóval is felszerelhető a GTX. A sportcsomagnak nem része az állítható futómű, azt a Sport Plus csomag tartalmazza.
Hirdetés
A 77 kWh kapacitású, normál változattal teljesen azonos akkucsomag súlya önmagában 486 kiló, az első tengelyen elhelyezett extra motor súlyának és a plusz erőnek - ezáltal jelentős többletfogyasztásnak - hála az eddigi 520 kilométer helyett így csak 480 kilométeres WLTP hatótávot sikerült elérni. A kisebb hatótáv akkora problémát szerencsére nem jelent, ha út közben találunk gyorstöltőt. Az akkucsomag ugyanis akár 125 kilowattos töltővel is használható, ekkor fél óra alatt képes akár 300 kilométernyi áramot felvenni. Dizájn terén jól látszik, hogy a Volkswagen megpróbálta sportosabbá tenni az autót, a matt fekete hűtőrács és a 3D hatású hátsó fényszóró például kimondottan jól megy a lábaszedősebb változat imázsához. Mindemellett több GTX logó is helyet kapott az autón, ezzel a kiállással ezt úgyis megnézik majd az utcán, legalább tudni fogják majd, hogy mit kell kérni a szalonban.
Hirdetés
A képeken az ID.4 GTX az új, Kings Vörös fantázianevű metálfényezéssel és piros belső díszítésekkel látható, így erős GTI hangulat árad belőle. Eljött viszont az idő a címben felvetett kérdés megválaszolására: ez ugyanis nem egy sportkocsi, nem is egy hot hatch - vagy ha úgy tetszik, hot crossover - hanem egy csúcsmodell, így nem marad el a 30 színes hangulatvilágítás és a fűtött kormánykerék sem, sok más extra mellett. A legérdekesebb mégis talán a kiterjesztett valóság HUD lehetősége, ami ebben a modellben is elérhető. A gyártás nyáron kezdődik majd Németországban, így egy keveset még várniuk kell azoknak, akik ezzel a felszereltségi szinttel választanák az ID.4-et.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?