Ez lenne ma a legjobb bolt a villanyautóknál? VW e-up! teszt

Nem kell ennél több: növelt akkus Volkswagen e-up! teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly némi frissítést és legfőképp kétszeresére növelt akkukapacitást, valamint remek árat kapott a Volkswagen e-up! - összességében bámulatosan jó ajánlat lett.

Régi versenyző a Volkswagen up!, hiszen maga a modell 2011-ben debütált, a hazai piacra 2012-ben érkezett meg. Az elektromos e-up! 2013-ban jött, s az elmúlt években - köszönhetően a hazai autómegosztóknak - alighanem a legtöbbek által vezetett villanyautó lett, legalábbis hazánkban. Tavaly minimális formai és annál fontosabb technikai frissítést, valamint bajnok árat kapott a VW elektromos miniautója.

A kétszeresre növelt akkumulátor-kapacitás és így duplázott hatótáv mellé a korábbinál szerényebb ár jutott.

A tavaly decemberben 7,5 millió forintos listaárhoz kereken 1 millió forintos "VW kedvezmény", valamint 1,5 millió forintos állami ártámogatás társult, amivel már tavaly is megtestesítette az 5 millió forintos villanyautót, villámgyorsan el is fogyott belőle a nekünk jutott 275 példány. Idén úgy hírlik, szeptembertől ismét rendelhető lesz, talán addigra újra is indul az állami támogatási rendszer, ami által így is hamarosan 2000 honfitársunk választhat villanyautót - 2,5 millió forintos támogatással. Mint azt Dalnoki Balázstól, a Volkswagen hazai márkaigazgatójától megtudtuk az e-up! kapcsán, az újraárazás csak közvetlenül a piaci bevezetés előtt lehetséges majd, a forint/euró árfolyam változása mellett egyéb árnövelő tényező nem várható. A megváltozott piaci környezetben ugyanakkor az állami támogatás mellé egyéb kedvezményben kár is lenne reménykedni, így az e-up! a már akár 2,5 milliós támogatással továbbra is legjobb esetben is 5, de inkább 5-6 millió forint közötti árral várható vissza a piacra. Ennyit egyébként nagyon meg is ér, a teszthét alatt bő 400 kilométert tekertem bele, voltam vele a Balatonnál is, közlekedtem (és főként parkoltam) Budapesten, és minden percét élveztem.
Hirdetés
Az up! és persze a vele egyező méretű e-up! igazi A-szegmenses modell, azaz miniautó. 3,6 méter hosszú, 1,65 méter széles és 1,51 magas. Szigorúan négyüléses, de 2,41 méteres tengelytávjával 4 felnőtt is kényelmesen elfér benne. Igaz, az ülések csak rövidebb távokon kényelmesek. Nem is a méretükkel van gond, elöl a már 1 órányi utazás után is gyengének tűnő tömés, hátul a túl meredek támla miatti karót nyelt üléspozíció tűnt fel negatívumként, ám más hibát nemigen tudok említeni.

Az utastér dizájnja minimalista, de rendkívül funkcionális.

Az ajtókat csak részlegesen kárpitozták, ahol igen, ott is kemény műanyaggal, de ez teljesen rendben van ebben a szegmensben. A plasztikok persze minőségiek, mondjuk annyira, mint egy VII-es Golfban a kevésbé frekventált helyeken. A műszerfal viszont így is üde megjelenésű a világos középső sávval (és a tesztautónál az azon lévő feláras "shark skin" borítással). Nagyon jól átlátható a teljesítmény- és visszatöltés-mutatós, sebességmérős, jókora töltéskijelzős és digitális egérmozis műszerblokk. A fedélzeti számítógép minden fontos adatot megmutat, de telefonunkat az autóval párosítva arra is letölthetünk egy alkalmazást, s a készüléket a műszerfali telefontartóba helyezve egy digitális kijelzőt kapunk, akár navigációval, ami persze a telefonunkról fut. Kellett egy kis idő (és még telefonos segítség is), amire megtaláltam a tartó mögötti egyetlen USB-csatlakozót, a telefontartó állítógombjai közül is eléggé rejtett az egyik, ezeket viszont csak egyszer kell kitapasztalni, az pedig átgondolt tervezésre vall, hogy a telefontartót pont a középső légbefúvó elé tették: nyáron sem fog megfőni a készülék.
Hirdetés
Kellő erővel dolgozik a légkondicionáló, de sajnos még nem hőszivattyús, így a hatótávból érezhetően levesz. Télen sokat segíthet a fűtőszálas szélvédő és az első ülések fűtése, persze utóbbiak nem alapárasak, az automata légkondicionáló és a bluetooth kihangosító viszont az. Feláras tétel a minőségi bőrbe húzott multifunkciós bőrkormány, illetve a tempomat, a tolatókamera- és a radar is. Ezek is jól jönnek, de alighanem lehet nélkülük élni. A meredek far jól érezhető, a tolatókamera kép pedig nagyon kicsi. Sajnos a külső tükrök mérete is. Vezethetőségben persze így is elég jó az e-up!, leginkább hajtáslánca miatt. A villanymotor szokás szerint már indulástól nyomatékos, maximális, 212 Nm értékét 2750-es fordulatig adja, 83 lóerejét pedig a villanymotor 2800-12000/perc tartományában. Ebből egyedül annyi fontos, hogy igen széles tartományban.

Városban lámpától lámpáig nincs nagyon ellenfél, persze a könnyű és fronthajtású autó kilövéskor bizony elkapar, de a 11,9 másodperces 100-as sprint azért elég tisztességes.

Még tisztességesebb, hogy a nyomatékrugalmasság állandó: még autópályán is meglepően élénken gyorsul az e-up! - végsebessége 130 km/h, óra szerint ez olyan 137 km/órát jelent. A gyakorlati használhatóság valahogy így néz ki: városi üzemben nincs nagyon jobb, persze egy Peugeot iOn még kisebb, hátsó hajtása miatt még fordulékonyabb, de annál azért sokkalta autószerűbb az e-up!, csendesebb és kényelmesebb, minőségibb.

Országúton az e-up! még mindig kellemes, autópályán is megteszi, ami a szegmensben már egyértelmű pozitívum.

Az e-up! továbbá a hatótávparára is elég erős választ adott, mármint a frissített e-up! az eredeti kétszeresére növelt akkukapacitásával. A bruttó 36,8, nettó 32,3 kWh kapacitású új akkumulátor egyik bravúrja maga a kapacitás, a másik pedig, hogy nem kér több helyett, mint a korábbi, fele ekkora kapacitású, ráadásul tömege is csupán 15 kilogrammal jelentősebb. Az összes vezérlővel, kábellel és a villanymotorral együtt mindössze 248 kilogrammot tesz ki az elektromos hajtáslánc, az e-up! saját tömege így a villanyautók körében döbbenetesen alacsony: 1160 kilogramm. Az új akkumulátor a 12,7 kWh/100 km WLTP fogyasztással ~260 kilométeres hatótávot ad. A valóság viszont ennél is kedvezőbb: még légkondicionálóval és részint autópályás használattal is 270 kilométeres hatótáv adódott, de légkondi nélkül és higgadtabb, például országúti, vidéki használatban

gond nélkül elérhető 300 kilométer feletti érték is két töltés között.

Ez bizony már nagyon élhető. Fogyasztás szintjén mindez azt jelenti, hogy komolyabb bűvészkedés nélkül is bevihető 10 kWh/100 km alá az e-up! étvágya, de nálam a légkondis, jórészt autópályás tesztkörön is 11,1 kWh/100 km átlagfogyasztás adódott, ami szintén bámulatos és jól mutatja, az e-up! egyrészt könnyű (már említetten 1160 kg saját tömegű), másrészt meglepően jó légellenállású (Cw értéke 0,31). Hatékonyságát növelhetjük, ha a konszerntől megszokott válókapcsolóval fokozott visszatermelést állítunk; bár alapból csekély fojtást, a legerősebb fokozatban gyakorlatilag egypedálos vezethetőséget kapunk.

A 100 kilométerenkénti üzemanyagköltség otthoni töltéssel mindig 500, de publikussal is 1000 Ft alatt marad.

Korrekt a tölthetőség is, az AC töltési teljesítmény az akkukapacitáshoz hasonlóan duplázódott, 3,6 helyett már 7,2 kW, ami nem egész 5 órás akkutelítési időt ad, de a hagyományos, 10 A-s otthoni töltővel is teljesen élhető az e-up! - egy-egy éjszaka alatt bő 100 kilométernyi hatótáv táplálható vissza, a teljes töltés 17 óra körül alakul, ha esetleg teljesen lemerítettük az akkumulátort, de erre nemigen van példa. Ha mégis ilyen adódna, bevethető a CCS csatlakozós, 40 kW-os DC villámtöltés is.

Az e-up! használata rendkívül kényelmes, futóműve is az, meglepő fölényességgel megy át a fekvőrendőrökön is, egyedül a makacsabb úthibák tudják zavarba hozni, de a miniautók között mindenképp komoly teljesítményt ad.

Ahogyan említettem, jelenleg ismeretlen az e-up! ára, az viszont biztos, hogy a csúcsfelszerelt tesztautó is megállt 7,5 millió forintban a rendeléskor, tehát a korábbi 1,5 milliós kedvezménnyel 6 millió forint körül lett volna ez a példány. Meglepő, hogy bár az e-up! hiánycikk, és a frissített, nagy akkus alig használt példányokért 6,8-7 millió forintot kérnek, ennek az új árnyalatként érkezett óceánkék tesztautónak alig több mint 5,5 millió forint az ajánlati ára - az persze már egy másik kérdés, hogy valóban eladják-e annyiért. Az árazás viszont arra utal, hogy az őszre ígért visszatéréskor is hasonló összegért lehet majd hozzájutni a VW legolcsóbb villanyautójához, ami a piacon továbbra is a legjobb ár/hatótáv ajánlatot adhatja majd.
Hirdetés
Értékelés
Pozitív
Hatékony hajtáslánc, akár 300 km feletti hatótáv, korrekt ár
Negatív
Jelenleg nem rendelhető, hosszú távon hiányos üléskomfort, egyszerű megoldások az utastérben
Árak
Tesztmodell alapára
7 528 610 Ft (2020.07.08.)
Tesztautó ára
5 587 320 Ft (2020.07.08.)
Műszaki adatok
Teljesítmény:
61 kW (83 LE) 2800-12000 1/min-nél
Nyomaték:
212 Nm 2750 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
Végsebesség:
130 km/h
Méretek
Hosszúság:
3600 mm
Szélesség:
1645 mm
Magasság:
1507 mm
Saját tömeg:
1235 kg
Össztömeg:
1530 kg
Tengelytáv:
2417 mm
Karosszéria-kivitel:
ferdehátú
Csomagtér:
251 l
Belső szélesség elöl:
1400 mm
Belső szélesség hátul:
1380 mm
Belmagasság elöl:
890-960 mm
Belmagasság hátul:
930 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
185 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1000 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
990 mm
Csomagtér magassága:
590-920 mm
Csomagtér hossza:
470 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1230 mm
Raktérnyílás szélessége:
900 mm
Raktérnyílás magassága:
600 mm
Motor és váltó
Motor:
Elektromos
Sebességváltó:
irányváltó
Nyomaték:
212 Nm 2750 1/min-nél
Teljesítmény:
61 kW (83 LE) 2800-12000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
130 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.07.08. at 10:29
  Permalink

  Sziasztok.
  Tök jó kis kocsi jó áron kár hogy nem rendelhetö,
  És a kérdésem akkor meg minek tesztelni meg elmondani milyen fajan meg óccsó ha egész egyszerüen nem létezik.
  Ez már majdnem olyan mintha vennék egy telket a holdon.

 • 2020.07.08. at 11:47
  Permalink

  Az autó szeptembertől rendelhető lesz, ez és az autó jellemzői is hasznosak lehetnek most, amikor csaknem 2000 ember fog villanyautót választani hamarosan a 2,5 millió forintos villanyautó-támogatásnak köszönhetően.

  • 2020.07.08. at 16:37
   Permalink

   ” 2,5 millió forintos villanyautó-támogatásnak köszönhetően.”

   Ne haragudj Mátyás, de ez az e autó támogatósdi ebben az országban ahová éves szinten tízezrével dőlnek a levetett német szarok -mert a tömegeknek ennyi pénzük van- a legkevésbé sem megköszönnivaló vagy erkölcsös… vagy mondhatnám k****ra nem etikus!
   Akiknek annyi pénzük van, hogy ilyen 8-10milliós magasságokban gondolkodhatnak MÁSODIK AUTÓ vásárláson, azoknak milyen alapon adnak támogatást az adófizetők pénzéből?
   Az, hogy mozgássérülteket vagy nagycsaládosokat segítenek autóhoz jutni még csak-csak.
   Bár ott is meg kellett volna húzni egy kb. 7-8 milliós felső határt, mert bicskanyitogató mikor egy Mercedes GLB hátsó ablakán ott virít a “Családbarát Magyarország” matrica…

   • 2020.07.08. at 21:05
    Permalink

    Azért érdemes tudni, hogy ezt nem szja-ból fizetik, hanem az autógyártóktól EU szinten beszedett CO2 büntetésekből. És támogassák csak ezeket a legolcsóbb, de már élhető villanyautókat, hogy ennyivel is kevesebb régi, rossz emissziójú modell legyen az utakon.

    • 2021.10.27. at 21:51
     Permalink

     … csak most láttam itt a posztokat. Nagyon egyetértek “indián jános”-sal! Ha a CO2 büntiből jön a pénz a tisztább közlekedés támogatására, akkor miért nem adnak párhuzamosan pl a gázautózásra is? A “well-to-wheel” összevetésben még mindig a CNG vezet, de alig mögötte lohol az LPG is és pár dízel, ezután jön csak a villany. CNG a mostani gázáraknál szívás, de ez onnan is jön, hogy aránytalanul jobban adóztatják 2013 óta a CNG-t és LPG-t, mint a benzint. MAtolcsy emelte, az átalakítási jogi díjakkal együtt. A 90-es évek elején még volt a beszerelésre talán 50% támogatás. Nyugat EU-ban még mindig van, nem beszélve az üzemanyag kedvezőbb adózásáról. Milyen erkölcstelen olyan embereknek adni a közösből kisebb vagyonokat, akik megtehetik, hogy 11 milliót adjanak egy villanyautóra, ugyanis ez a limit, de a 11-15 milliós sávra is kiszórnak fejenként pár százezret ha jól emléxem, ami már végkép baromság. Támogassák a villanyt persze, de miért kizárólagos alapon? 7 éve gázautózom. 2006-os Fabiám van, euro4-es. Mindig simán átmegy minden vizsgán. LAssan 200ekm-t tettem bele gázzal. Az átszerelés költsége ma 220-300eFt. Ez mind korszerű szekvenciális rendszert jelent pótkerék tartállyal, engedélyekkel, de más gyártótól (a lengyelek nagyon ott vannak, ott pl hasít, sok a fejlesztő is náluk), 4 hengeres motorra, 100LE alatt. Adjon az állam 100eFt-ot az átszerelésre (és csökkenthetné az adót is persze). Ebben az esetben 2.5mFt-ból, ami a támogatás villanyra 25 db (!!!) euró 4-es, 5-ös autót lehetne átszerelni. Ha ebből a pénzből 1 db villanyautó vásárlás lesz, akkor a helyi szennyezés csökken 100 (százalék) zal. Nulla lesz ( nem igaz persze, hiszen többnyire a gazdag ember másik benzines v dízel autója megmarad). Az LPG esetén a teljes szennyezés csökkenés kb 30 (%), CNG esetén több. Azaz 25 x 30 = 750 a teljes csökkenés, HÉT és FÉL-szeres! Hét és félszer jobban hasznosul a 2.5mFt KÖZPÉNZ, ami továbbra is környezetvédelemre megy! Ráadásul társadalmilag igazságosabb, ugyanis a sokkal jobban rászorulók kapják, sokkal többen, akik nem tudnak jobb autót venni. VAN meglévő infrastruktúra, nem kell kiépíteni, mint a villanyt. Igaz a gáz infrastruktúra most épül le ami a kicsiket illeti. Az állam itt is elvette azt a hasznot, amiből tudtak működni ha CSAK gázt árulnak. Ma már nem éri meg csak ezt árulni. De a hálózatok árulják már mindenhol. Igaz a MOL megéri a pénzét. Öcsémnek mondták egy belső rendezvényen, hogy a CNG-t nem fogják nyomni, ugyanis konkurál a dízellel. Erről ennyit. Sose értettem minek nekünk itthon egy ilyen monopólium, ami ráadásul elég sötét alapon össze van fonódva az állammal. Hát ennyi …

 • 2020.07.08. at 15:37
  Permalink

  Inkább a CNG-s eco Up! 3 évesen fele/harmad ennyiért. Ahhoz ugyanúgy vásárolható “otthoni töltő”, s a gáztartály is 20 évre engedélyezett az akkucsomag ~10-12 év várható élettartama helyett.

 • 2020.07.08. at 16:25
  Permalink

  Ez pont olyan fantom autó mint a Skoda Citigo e iV.
  Csak ez drágább ~2 misivel … bár ha nincs akkor tök mindegy mennyi az ára :)))
  Annyira viszont jó, hogy odamutatja a tükröt a többi gyártónak akik nem tudnak (nem akarnak) kibillenni a “minimum 10millió+még néhánymillió” e autó árazásból.
  Gondolom a Citigo e is odapiszkított rendesen :)))
  Mert annyira drága ám a villanyautó hogy sajnos 10millió alá nem tudunk menni.
  Mert az:
  -akkupakk 2 millió (persze haszonnal)
  -az elektronika+inverter 1millió (haszonnal)
  -meg a bódé+futómű+miegymás ugyanúgy kell egy ilyen kis gyösznél mint a benzines társánál (ami érdekes módon 4-5 millió kompletten haszonnal….)
  Szóval 7-8 milliónál valahogy csak meg kéne állni a ceruzának másnál is… ha nem vonnának be további extra hasznot a matekba! :)))

  • 2020.07.21. at 17:40
   Permalink

   Ennél a mondatnál én is elejtettem a vajaskenyeret. De dobok egy mentőövet a szerzőnek: nyilván a fűtésre gondolt, elvégre azt kellett használnia így júliusban… 🙂

 • 2020.07.15. at 21:34
  Permalink

  Ez egy valamire jó, de arra sem igazán. Gazdag sznob anyuka tudja használni városi autóként. De még arra sem igazán való, mert ha két iskolatáskát betesz a csomagtartóba (ha befér egyáltalán), akkor a boltban már ropit sem nagyon tud venni, mert nincs hova tennie. Ha pedig a családi autóval van valami, akkor ez nem váltja ki, mert hosszabb utakra nem alkalmas. Az majdnem tök mindegy, hogy 240 vagy 270 vagy 300 km-t tud menni. Budapestről Győrbe már nem mernék elindulni vele. Haza biztosan nem érnék. Na de ha Győrbe megyek, akkor biztosan van ott valami dolgom, amíg azt elintézem, addig majd feltöltöm. Az egy dolog, hogy napokkal előtte keresgélni kell, hogy hol is lesz majd itt ilyen töltő. Ja, hogy 8 km-re onnan, ahol dolgom van. Majd taxizom 🙂 ….. és a kulcskérdés: Mi az anyámat csinálok, ha éppen állnak a töltőnél, és a drága autóstárs majd csak óra múlva jön vissza. Múltkor már az is majdnem felborította a család egész napos programját, hogy gyorsra (3-5 perc) tervezett tankolás 15 percre sikeredett, mert éppen hárman voltak előttem. Szóval számomra még mindig teljesen használhatatlan egy ilyen villanyos autó.

Vélemény, hozzászólás?