Ez most a legmenőbb Opel Astra?

Elvittük egy rövid próbára az Astra sportváltozatát

Új éra indul az Opel sportos vérvonalán. Hibrid hajtáslánccal, GSe néven érkezik hamarosan a márkakereskedésekbe a legizgalmasabbnak szánt Astra

Egyfajta almárkaként definiálja az Opel a GSe megjelölést, ami a Grand Sport Einspritzung rövidítése volt annak idején. A németül nem beszélők is simán megértik ebből, hogy valami nagyon sportos izéről van szó. Nekem is rá kellett ám keresni a szótárban az utolsó szóra, ami a befecskendezést jelenti. Azonban napjainkban már változott a jelentése, ugyanis az elektromosságot jelöli. Hiszen az Opel sportmodelljei hibridek. Méghozzá konnektoros hibridek.
Hirdetés
Óvatosan adagolták a külsőségekbe a sportosságot. Az Astra GSe egyedi első lökhárítót kap, fekete hűtőmaszkot, emblémákat és típusjelölést, valamint az árulkodó GSe jelölést hátul. Emellett a 18 colos kerekek árulkodnak még a különlegesebb modellről, de ezzel le is zárul a sportos kellékek listája. Valójában nagyon hasonló a megjelenése a GS modellekhez. Orrában négyhengeres, 1,6 literes benzinmotor dolgozik egy villanymotor társaságában. Így összesen 225 lóerőt tud felmutatni 360 Nm nyomaték társaságában. Nem kevés, és tényleg lendületesen tudja mozgatni az üresen 1,6 tonnás hibridet. A legnagyobb durranása azonban a futóműve. Kiemelt szempont volt a mérnökök számára, hogy a villamosított plug-in hibrid hajtásláncot összehangolják a futóművel. A tökéletes összhangot speciális rugókkal és a KONI FSD (Frequency Selective Damping: frekvenciafüggő csillapítás) lengéscsillapítókkal érték el. A forgalmi helyzettől, az útfelület minőségétől és a vezetési stílustól függően az FSD eltérő csillapítási karakterisztikákat használ a felületi egyenetlenségek (macskakő, vagy csatornafedelek) keltette mozgások kiegyenlítésére, illetve sportos, dinamikus vezetésnél, ahol az útfelület egyenletesebb és így a rugózási-csillapítási frekvenciák is kisebbek. A csúcsmodellek a vezető minden utasítására gyorsabban, közvetlenebbül reagálnak. A lengéscsillapítókban a megszokottnál eggyel több szelep dolgozik, és egy második olajáramlási kört is kialakítottak bennük. Ennek a szelepnek a nyitott, vagy zárt állásától függően az autó csillapítási jellemzői lehetnek kényelmesebbek, vagy sportosabbak.
Hirdetés
Szóval a GSe tényleg szépen tapad az ívre, a kormányzás nagyon pontos, az erő elegendő, de azért igazi hot hatch nem lett belőle. Ez sejthető is az Opel mottójából, amit a GSe modellekre alkalmaz: „A sportosság még sosem volt ennyire okos!” Ez pedig tényleg így van, a rövid menetpróbán jómagam is megvártam először amíg szépen elfogy a villany, ehhez kellett 45 kilométer, ami majdnem ugyanannyi, amit a GS tesztjénél sikerült menni. Aztán, amikor kiértem a városból a hegyekbe, akkor odacsaptam a lovak közé. Lehet vele élménydúsan autózni, a hangja ugyan szerény, de az ínyencek azért kedvelni fogják. Viszont arra még várnotok kell, hogy az árát is eláruljuk, mert itthon még nem történt meg az Astra GSe forintosítása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?