Ezek a francia villanyautók kapnak akár 25 km extra hatótávot

Okos módszerekkel növelték a Peugeot e-208 és e-2008, valamint a DS3 Crossback E-Tense hatótávját

Egyszerű, de nagyszerű megoldásokat találtak a francia mérnökök, mutatjuk hogyan képesek komoly módosítások nélkül akár 25 kilométernyi extra hatótávot is kicsalni az érintett villanyautókból a műszaki frissítés után.

A hatótáv még mindig az egyik legfontosabb kérdés a villanyautóknál, éppen ezért a legtöbb gyártó minden lehetséges módszert bevet, hogy tovább növelje. A Stellantisnál több modellt is érint a legújabb változtatások sora, három francia gép esetében ezeket már be is jelentették. A Peugeot e-208 hatótávja 22 km növekedéssel 362 kilométerre, az e-2008 hatótávja 25 km növekedéssel 345 kilométerre, a DS3 Crossback E-Tense hatótávja pedig 21 km növekedéssel 341 kilométerre változik a 2022-es adattáblában.
Hirdetés
Mindez persze nem csak játék a számokkal, de azért az akkucsomagot és magát a motort érintő változásokat nem kell várni. Az egyik módosítás, hogy a hőszivattyús fűtést a szélvédő tetején elhelyezett nedvességérzékelővel látták el, így növelve hatásfokát. Ez a fűtési rendszer egyébként is igen takarékos, a hőt kompresszió által állítja elő. Egy másik változás az új, jobb besorolású, 17 colos felnire szerelt gumiabroncsok alkalmazása. A 215/60 R 17 96H méretű Continental EcoContact 6Q új szilika technológiával készül, amelynek köszönhetően a gördülési ellenállás csökkenése mellett halkabbak is lesznek az abroncsok. A legkomolyabb változás az áttétel megváltoztatása volt, kevesebbet forog majd a villanymotor azonos sebességnél. Ezzel főként országúton és autópályán lesz észrevehető a hatótávnövekedés. Ezekkel a módosításokkal állítólag élesben még a WLTP értékeknél is többet lehet kihozni az autókból, a gyártó állítása szerint az e-2008 így akár 40 kilométert is nyerhet a valós használat során. Fontos viszont megjegyezni, hogy más márkanevek alatt fut még 134 lóerős villanymotorral és 50 kWh kapacitású akkucsomaggal szerelt platformtárs, így valószínűleg ezek a modellek is megkapják majd a frissítést.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?