Ezek az autók a tolvajok kedvencei Európában!

Olaszországban csak a tavalyi évben több mint 130 ezer járművet vittek el a tolvajok

Egyre nehezebb kijátszani a modern autók biztonsági rendszerét, de a bűnözőket ez nem tántorítja el, és még ma is előszeretettel lopnak autókat. Országokra lebontva mutatjuk, melyek a "legnépszerűbb" modellek!

Európában felívelő tendenciát mutatnak az autólopások, legalábbis ez derült ki a LoJack kutatásából, amely szerint 2023-ban 7 százalékkal több esetet regiszrtáltak az előző évhez képest. Számszerűsítve a helyzet még elkeserítőbb: az elmúlt 10 évben több mint 1,5 millió autót loptak el, ebből mindössze 609 ezret sikerült visszajuttatni a tulajdonosokhoz. Látva a hatalmas számokat a Motor1.com összegyűjtötte az 5 legnagyobb európai piacot, majd rangsorolta, hol tűnik el a legtöbb autó, és mely típusok a "legkelendőbbek".
Hirdetés
Messze Olaszországban történik a legtöbb autólopás a főbb piacokat figyelembe véve. A LoJack Italia által készített tanulmány szerint egyetlen év alatt 131 679 járműtől szabadították meg a tulajdonosát, ez pedig 7 százalékkal több mint 2022-ben. Talán nem is annyira meglepő módon Fiatból tűnt el a legtöbb: 12 571 Panda, közel 6 ezer 500-as, és mintegy 5 ezer Punto. A bejelentett esetek alapján Campania régió a legveszélyesebb, de Lazióba, Pugliába, Szicíliába és Lombardiába sem tanácsos autóval menni. Franciaországban is rengeteg autónak kelt lába 2023-ban, összesen 70 649 esetet regisztráltak a hatóságok. A Quest-France elemzése szerint ez 18,9 százalékkal több, mint 2021-ben. Az ottani tolvajok a Renault Clio IV, a Mégane IV és a második generációs Peugeot 3008 modellekre utaznak, de a Toyoták is kivívták maguknak a nem kívánt figyelmet. Nem meglepő módon a legtöbb lopást Párizsban jelentették.
Hirdetés
Az Egyesült Királyságban csupán annyit tudni, hogy több mint 64 ezer autónak találta hűlt helyét a gazdája, a RightReg nem közölt pontos adatot. Mint minden eddig említett országban, úgy itt is növekvő tendenciát mutat az lopások száma (5 százalékkal nőtt 2023-ban az azt megelőző évhez képest). A szigetországban inkább a kompakt autókra utaznak a bűnözők, ugyanis a legtöbb a Ford Fiestából, a Forcusból és a Volkswagen Golfból tűnt el. Márkák lebontásában viszont a Lexusból, Land Roverből, és Jaguarból vitték el a legtöbbet. Spanyolországban is évről évre rosszabb a helyzet, hiszen tavaly 17,3 százalékkal több autó tűnt el, mint 2022-ben. Ez a gyakorlatban 30 982 autót jelent, modellekre lebontva SEAT Ibizából került a legtöbb illetéktelenek kezébe (2674 bejelentés), de a Volkswagen Golf (1984 db) és a SEAT Leon (1762 db) is népszerű volt a tolvajok körében. Márkákra lebontva a Toyota a "legkeresettebb", de Mercedes és BMW is rendszeresen tűnik el. Ahogy a legtöbb ország esetében, úgy itt a főváros az egyik legproblémásabb környék, de többek között Barcelonában és Sevillában is rengeteg autó tűnik el.
Hirdetés
A németeknél sem akarnak eltűnni az autótolvajok, épp ellenkezőleg. A tavalyi évben 29 985 autót loptak el a német rendőrség tájékoztatása szerint, ez pedig 17 és fél százalékos növekedés két évvel ezelőtthöz képest. Bármennyire is meglepő, az első három legtöbbet ellopott modell közül egyik sem német: a negyedik generációs Jeep Grand Cherokee, a Kia Stinger és a harmadik generációs Range Rover miatt érkezett a legtöbb bejelentés. Márkák szerinti lebontásban már nincsenek meglepetések, ugyanis a Volkswagen, Audi és Mercedes vezeti ezt a rangsort. A leginkább érintett német városok autólopás szempontjából Berlin, Hamburg, valamint teljes Brandenburg tartomány.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?