Ezeket hajtotta Roger Moore a mozivásznon

Elhunyt Sir Roger Moore, James Bondként rengeteg emlékezetes autós jelenetben szerepelt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

James Bondként nem jutott Roger Moore-nak Aston Martin, máshol viszont igen. A kémfilmekből azonban így is rengeteg emlékezetes autós üldözés marad nekünk, ezekkel emlékezünk rá.


Összesen hét James Bond filmben játszott főszerepet, nagykövet volt, lovaggá ütötték, az utolsó pillanatig a jó ügyért küzdött. Sir Roger Moore május 23-án Svájcban hunyt el, filmjei és televíziós sorozatai miatt sosem felejtheti el az autós világ sem. Volt grafikus, fotómodell és statiszta is karrierje kezdetén, a hollywoodi történet 1952-ben kezdődött, jelentősebb és emlékezetesebb alakítása 10 évvel később, 1962-ben indult Az angyal című televíziós sorozattal. A brit színész hét éven keresztül, 1969-ig játszotta Simon Templar szerepét, amely idő alatt szinte összenőtt mind színész, mind szereplő a Volvo P1800-zal. A svédek kupéja gyönyörű formájával valódi örökzöld marad, egy igazán kívánatos és ritka veterán.
Hirdetés

Moore következő szerepében került közel az Aston Martinhoz, az 1971 szeptemberében indult Minden lében két kanál (The Persuaders) főszerepét karöltve Tony Curtisszel játszotta. A brit krimivígjáték sorozat csupán egy évadot élt meg, a narancssárga 1969-es Aston Martin DBS ilyen téren említhető egy lapon a színésszel, nem is a James Bond sorozat miatt. Az első kémfilm, amiben a főszerepet osztották rá az 1973-as Élni és élni hagyni, ezt követte Az aranypisztolyos férfi 1974-ben, majd A kém, aki szeretett engem, 1977-ben. Utóbbiból lehet ismerős a híres autós jelenet, aminek főszereplője a tengeralattjáróvá átalakuló Lotus Esprit, és bár az autó elméletileg teljesen vízálló, mikor partra szállnak Szardínián, Bond egy halat dob ki az ablakon. A poén mindig is együtt járt a véresen komoly történettel.
Az 1981-es Szigorúan bizalmas (For Your Eyes Only) fergeteges autós üldözése a Citroën kacsával és a Peugeot 504-esekkel kötelező látnivaló. Hihetetlen persze, de a kisautó mindenen keresztülvágtat, akár legurul a hegyoldalról, a rosszfiút pedig egy fa tetetején kötnek ki. Roger Moore utolsó James Bond filmje, az 1985-ös Halálvágta legendás autós jelenetének főszereplője egy Renault 11 taxi. Egy üldözés folyamán köti el, hogy mi történik vele utána, azt már mindenkinek meg kell néznie alább, aki még nem látta. Sir Roger Moore rákos betegségben hunyt el rövid, de nehéz küzdelem után. Simon Templar, Lord Brett Sinclair, James Bond és a UNICEF nagykövete 90 éves volt. Nyugodjék békében!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 18:07
  Permalink

  Rest in peace James, vagyis Mr Moore. Sok emlékezetes szerepe volt, de James Bond karakterét tényleg forradalmasította.

  Nálam az Espirit minden idők legjobb filmes verdája, gyerekkorom meghatározó autós szereplése, de felejthetelenné akkor is az teszi, amikor James kihajt a tengerből, majd Moore utánozhatalan laza arckifejezésével egy halat dob ki az ablakon…

 • 2017.10.27. at 18:07
  Permalink

  És még egy érdekesség a Volvo P1800-asról, ha már szóba került. Sokan nem tudják, hogy ez egy alapvetően angol autó inkább mint svéd és az első időben ott is gyártották a Jensen-nél Angliában. Utána került át a gyártás Svédországba a minőségi problémák miatt. Ezért is van pl az angol autókra jellemző SU karburátor rajta és még számos angol autóra jellemző megoldás benne.

Vélemény, hozzászólás?