Ezekkel az autókkal versenyezhettünk a legtöbbet a képernyőn!

Te kitalálod, melyik autó szerepelt a legtöbb videójátékban? Mutatjuk a legnépszerűbbeket!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Íme a statisztika, mutatjuk, hogy milyen autók szerepeltek a legtöbb videójátékban az évek során. A dobogón két amerikai és egy japán modell kapott helyet, Európa viszont mindösszesen egy autóval szerepel a top 10-ben.

Legyen az Need For Speed, Forza, vagy Gran Turismo, kinek mi ugrik be: egy a lényeg, autókkal játszani a képernyőn is remek élmény lehet a legtöbb benzinvérűnek. Bár egyes játékokban nem valódi autókkal versenyezhetünk, az esetek túlnyomó többségében viszont licenc alapján próbálják meg létrehozni a fejlesztők a technológia engedte lehető legpontosabb másolatát egy-egy modellnek, a hangját és kezelhetőségét is beleértve. Éppen ezért rengetegen ezekből a játékokból ismerünk olyan, létező autókat, amelyekkel a valóságban talán sohasem találkoztunk még. Most viszont a Confused.com kutatásából kiderült, hogy melyik modell pontosan hány játékban szerepelt, mekkora hírnévre tett szert a virtuális világban. Az alábbi táblázatban látható a 10-es lista, ezek a modellek a legnépszerűbbek.
Hirdetés
A legnépszerűbb autók a videójátékok történetében
Helyezés Gyártó Modell Megjelenések száma
1. Nissan Skyline 1271
2. Chevrolet Corvette 1270
3. Ford Mustang 1263
4. Chevrolet Camaro 1058
5. Mitsubishi Lancer 974
6. Subaru Impreza 952
7. Mazda RX-8 752
8. Honda Civic 697
9. Volkswagen Golf 637
10. Toyota Supra 592
Mint ahogy az a fenti táblázatból is látható, hihetetlenül szoros a holtverseny a dobogón. Ráadásul az ezredforduló környékén lecsapott amerikai import-tuning hullám, valamint a Halálos Iramban filmek nyomán a videójátékok fő sodrásának elmozdulása miatt nem is a Ferrarik és Lamborghinik viszik a prímet, mint mondjuk a '90-es évek végén. Akik - hozzám hasonlóan - aktívan részt vettek a képernyő előtt ebben a hullámban a Need For Speed Underground szériával, netán a Gran Turismo sorozattal, azoknak biztos nem okoz meglepetést, hogy

a Nissan Skyline a legnépszerűbb autó a listában, ám csak egyetlen megjelenéssel a második helyezett előtt.

A Skyline kifejezés ráadásul ebben az esetben félreérthető, ugyanis a szóban forgó autó általában nem a középkategóriás, akkoriban családinak számító, 155 lóerős Skyline szedán, hanem annak kupé karosszériás, 2,6 literes turbómotorral szerelt, 280 lóerős GT-R változata, ami a mai GT-R elődje. Az utód is népszerű, ám közel sem annyira: a 2007-ben bemutatott, önálló GT-R modell a második leggyakoribb Nissan a képernyőn, de már csak 462 megjelenéssel. Második helyezett 1270 megjelenéssel a Chevrolet Corvette, amely leginkább a Gran Turismo és Forza sorozatok népszerű szereplője. Ráadásul nem csak az aktuális legújabb Corvette szerepel a játékokban már egészen a '90-es évek vége óta, hanem a régebbi generációk is felbukkannak. Ne feledjük, a Corvette már majd' 70 éve a piacon van, így nem véletlen, hogy az ikonikus formatervű évjáratok a 21. században is felbukkannak egyes játékokban: az 1953-as Corvette például a Forza Horizon 2 óta szinte mindegyik rész választékát gazdagította. Az amerikai márka ráadásul az egyetlen, ami kétszer is felért a tízes listára: a Camaro ugyan lecsúszott a dobogóról a maga 1058 megjelenésével, ám ez is mindenképp megsüvegelendő eredmény.
Hirdetés
A dobogó harmadik helyére a két Chevy közé egy Ford csúszott be, alig lemaradva az első kettőtől, 1263 megjelenéssel a Mustang következik. Ahogy a Corvette esetében, úgy a Mustangnál is igaz, hogy az ikonikus korábbi generációk is megjelennek, ráadásul itt a közelmúlt generációi is rendszeresen visszatérnek a modern játékokban. Kiemelt népszerűségnek örvend például az első mellett az ötödik generáció is, egyértelműen ezek a legsűrűbben előforduló Mustangok az autós játékok világában. A Need For Speedek mellett a Rocket League említendő még, ahol a legmegosztóbb Mustang, a Mach-E is megjelenik a választható járművek közt. A lista további része nem okoz túl sok meglepetést. A főként japán modellekből álló tabellán a WRX STi és Evolution változatok ralilegenda státusza miatt a Mitsubishi Lancernek (5. hely, 974 megjelenés) és a Subaru Imprezának is (6. hely, 952 megjelenés) bérelt helye volt. Ugyanígy a Mazda utolsó Wankel-kupéja, az RX-8 (7. hely, 752 megjelenés) sem valószínű, hogy lemaradt volna bárki saját listájáról.
Hirdetés
A 8. és a 9. helyen két olyan autó kapott helyet, amelyet legtöbbször a játékok korai szakaszában hajthattunk, az RX-8-ast a Honda Civic követi 697 megjelenéssel, amely már az 1995-ben bemutatott, hatodik generáció óta jelen van a digitális versenykörnyezetben. Bár az utcai harcosok közt gyakori a sportkipufogós, de csak 1,4 literes Civic, a játékokban legtöbbször a Type R variáns szerepelt. Hasonló cipőben jár a lista egyetlen német, sőt, egyetlen európai modellje, a Volkswagen Golf. A német népautónak a negyedik generációval kezdődött a digitális pályafutása, ám a legnagyobb népszerűségre az ötödik Golf tört a képernyőn. Itt a GTI és az R változatok is előfordulnak, utóbbiaknak köszönhetően nem csak kezdőautóként találkozhatunk a német kompakttal. Nem meglepő módon - a Corvette-hez hasonlóan - az ikonikus első generáció is fel-felbukkan a mai napig a játékokban. A tízes lista talán egyetlen meglepetése az utolsó autó, ám ez sem azért érdekes, mert itt van, hanem azért, mert csak a 10. helyre került. Ez a modell nem más, mint a Toyota Supra, amelynek negyedik generációja (szigorúan kézi váltóval és 2JZ turbómotorral) legalább olyan ellenfele a tuningkultúrában a Skyline GT-R-nek, mint amennyire vetélytársa a WRX STi-nek az Evo a raliban. Éppen ezért meglepő, hogy nem végeztek egymás közelében, ám semmi szégyellni való sincs a tizedik helyben sem. A Skyline-nal indul és a Suprával zárul tehát a legnépszerűbb videójáték-sztár négykerekűek listája. Ha szereted a játékokat, akkor biztosan próbáltad már mindet a képernyőn, ám ha csak a fotókon látható autókat imádod, de még sohasem játszottál, akkor talán ez is megérhet egy próbát. Persze, érthető, ha inkább a való életben mennél egy-egy kört az ikonikus legendákkal, ám erre sokszor még nekünk, autós újságíróknak sincs lehetőségünk. Álmodozni viszont lehet, és kell is, ebben segíthet a rengeteg, különböző virtuális élmény. Neked melyik (volt) a kedvenc autós játékod, és abból melyik autót vinnéd a leginkább haza a való életben?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.07.25. at 20:44
   Permalink

   Egyikkel se versenyeztek szinte soha… Az Espirit nem egy kimelkedő karakterisztikájú sportkocsi, a Lexus esetében meg minek a másolat ha ott vannak az eredetik, ráadásul számtalan versenyváltozatban (DTM, WTCC).
   Félre ne érts nem rossz autó az IS300, de sok-sok ilyen autót kapsz ezekben a játékokban amelyek komolyabb pedigrével bírnak, és adott esetben komolyabbak is.

Vélemény, hozzászólás?