Ezért lett tiszta mocsok az autód reggelre

Nem mindennapi esemény miatt kell most kocsit mosnod

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szerda reggelre az ország nagy része ébredhetett arra, hogy a szabad ég alatt álló autókat és tereptárgyakat finom por borítja. Ez a keddi esővel érkezett, méghozzá egyenesen Afrikából.


Évente többször is előfordulhat, hogy egy kiadós eső után a száradással mindent por borít. Erre ébredhettünk ma, szerda reggel is, a szabad ég alatt hagyott autókat masszívan borította a homok szerű anyag. Egészen pontosan a liszt szemcséihez hasonló méretű porszemcsékről van szó, mely a kiadós keddi esővel érkezett Magyarországra is, ahogy Európa 80 %-át is beborította. Honnan származik, és lehet-e ezt látni előre, lesz még, vagy már lemoshatjuk az autókat?
Hirdetés
Az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és porviharkutatója, Varga György posztjából minden alaposan kiderül, a kedden érkezett esőről pedig már napokkal korábban tudni lehetett, hogy érkezik. Az autókat és tereptárgyakat beborító egészen finom szemcséjű, vöröses sárga por Észak-Afrikából származik, először Kréta szigete környékén érte el Európát és pár nap leforgása alatt teljesen beborította a földrészt. A jelenség nem egyedi, a mérete viszont nagyon is az, az eget is halványan vörösre festő jelenséget még Grönlandon is érzékelték, ahol a hómezőket is beborította a por. A szaharai homok tegnap, azaz kedden tetőzött Magyarország felett, ám még néhol számíthatunk esőre az országban, így az autómosást még nem feltétlenül ajánlanánk, de a tegnapihoz hasonló mennyiséggel már nem kell számolnunk a következő napokban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?