Ezt kapta, akit Enzo Ferrari személyesen is kedvelt

A Ferrari világába való belépéshez pénz kellett, de sokkal jobban járt, aki ismerte is Enzót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kivétel nélkül minden régi Ferrari őrülten magas értéket képvisel. Mégis akadnak közöttük olyanok, amik eszmei értéke is az egekig ér, például, amelyik legyártásába Enzo Ferrari személyesen szólt bele.

Kétségtelenül Ferrarik szerepelnek a világ legdrágább autói között, évről évre döntik meg a 250 GTO-k a világ legdrágábban eladott autója címét jelentő összegeket. A 250 GTO mellett viszont számos további Ferrari is igencsak értékes a '60-as évekből, a 275 GTB is ilyen, és mint a kor legtöbb Ferrarija, ebben is lényegében versenytechnikát alkalmazott az olasz gyártó. A Girardo & Co-ra felkerült 1965-ös Ferrari 275 GTB 6C motorja viszont különleges, kevesebb mint 60 darab olyan Ferrari készült csupán melynek 3,3 literes V12-es szívó motorjára nem három, hanem hat darab Weber 40 DCN karburátor került.
Hirdetés

Hirdetés
Az autó legelső tulajdonosa az olasz Automotoclub Storico egykori vezérigazgatója, Count Vittorio Zanon di Valgiurata volt, aki igazi autóőrült és gyűjtő híréről is ismert volt. A 275 GTB teljes dokumentációja között megtalálható az átadási jegyzőkönyv is, melyben Enzo Ferraritól származó sorok is olvashatóak, köztük egy szívhez szóló mondattal, ami így szól:

Tekintve a sportos vezetési stílusodat, hat karburátort szereltettem az új autódba.

Az autó eredetileg nem teljesen így nézett ki, a '80-as években restauráláson esett át, ami alatt kapott néhány levegőkilépőt a hátsó kerekek mögé is, ahogy a 250 GTO-n is szerepelt. A restaurálást és a változtatásokat az Autofficina Saurónál végezték, Egidio Brandoli segítségével, aki korábban maga is a Carozzeria Scagliettinél dolgozott, mely a legnevesebb karosszériaépítő vállalat volt Olaszországban, ma a Ferrari tulajdona és az alumínium karosszériákat gyártják. Minden száma egyezik, vagyis az eredeti motor és váltó van a pompás fehér karosszériában. A 275 GTB volt az első olyan modell, melynek kézi váltóját a hátsó tengelyre építették transaxle elrendezésben, vagyis a hátsó differenciálművel egy egységet alkot. Futóműve is különleges, szintén elsőként kapott elöl hátul független kerékfelfüggesztést. A 275 GTB-k között is egy igazán különleges példány eredetisége, egyedi részeltei, pontosan ismert előélete és története miatt, na meg persze a személyre szóló megduplázott karburátorai miatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.05.08. at 00:31
  Permalink

  A Girardo igen komoly cég, a Rétromobile-ra egy teljes Ferrari hypersportkocsisort hoztak, 288GTO-F40-F50-Enzo. Viszont ők voltak ez egyetlen a három nagy kereskedői standból (Fiskens, Kidston, Girardo) akik nem villantottak 275GTO-t. Látom most pótolták 🙂

  • 2020.05.08. at 10:31
   Permalink

   Apró korrekció, 275GTB (nem GTO). és itt van pár kép a tavalyi standról: http://egzostive.com/private-collectors-retromobile/
   A három nagy akkora standdal készül mint a kisebb autógyárak és igyekeztek izgalmas és kiegyensúlyozott felhozatallal, verseny-, szuper-, és hipersportkocsikkal.

   Nem csalfának való de akit érdekel az elitmárkák dicső múltja, olyan autókat láttak amit 20-30 éve csak képeken láthattunk.

Vélemény, hozzászólás?