F1-es technikával érkezik az új Honda Jazz

A Formula 1-ben használt hibrid hajtásláncból is merít a Jazz e:HEV

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A versenyzés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még több tapasztalatot halmozhasson fel a Honda a hibrid hajtásláncok terén. Ez a tudásbázis adta az alapot az e:HEV hibrid rendszer kidolgozásához is.

Egyszerre érdekesség és átok is az F1 számára a jelenlegi technikai szabályzat. Ugyanis valóban fantasztikusan hatékony motorok kifejlesztésére kötelezi a gyártókat, ám ezek bonyolultak és észvesztően drágák. A Honda azonban profitál is belőle a saját bevallása szerint, hiszen az F1-es versenyautóban dolgozó 1600 köbcentis, RA620H típuskódú motorral szerzett tapasztalatokat képesek felhasználni az utcai autók fejlesztésekor.
Hirdetés
Például az új Jazzben is használt e:HEV rendszer fejlesztésekor. A hibrid hajtáslánc alapját két kompakt, de nagy teljesítményű villanymotor adja, ezekhez kapcsolódik az 1,5 literes, DOHC-vezérlésű, benzines i-VTEC egység. Energiaforrásként lítium-ion akkumulátorcsomag szolgál, az erőátvitelről pedig fix áttételű nyomatékelosztó gondoskodik. Annak érdekében, hogy ne kényszerüljön kompromisszumra a vezető az élmények és a hatékonyság terén, három menetüzemmód is kiválasztható:
Hirdetés
  1. Elektromos (Electric Drive), azaz tisztán elektromos üzem esetén a lítium-ion akkumulátorról táplált villanymotor mozgatja az autót.
    Hirdetés

  2. Hibrid üzemmódba (Hybrid Drive) kapcsolva a benzines erőforrás hajtja az áramtermelésért felelős generátort, ezáltal biztosítva az elektromosságot az autót mozgató villanymotornak.
  3. Benzinmotor (Engine Drive) állásban pedig a benzin üzemanyaggal hajtott motor tengelykapcsoló beiktatásával, közvetlenül hajtja meg a kerekeket.

A Honda motorsport-története egyébként egészen 1958-ig nyúlik vissza, míg az első F1-győzelmet 1965-ben ünnepelhette a japán gyártó. Amióta a márka jelen van a száguldó cirkusz porondján, 74 nagydíjat és hat konstruktőri kupát nyertek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?