F1-es Toyotára licitálhatsz egy jótékonysági árverésen

A Toyota egy F1-es versenyautóval járult hozzá egy nemes célú pénzgyűjtéshez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az FIA és a Nemzetközi Vöröskereszt az RM Sotheby’s aukciós házzal karöltve szervez jótékonysági árverést, ahol a versenyvilág relikviái kerülne kkalapács alá. Köztük a Toyota F1-es versenygépe.

Természetesen a járványveszélyre tekintettel online árverésről van szó, amelyen legendás versenyzők védőfelszerelései mellett a Toyota jóvoltából egy igazi versenyautóra is licitálhatnak az érdeklődők. Méghozzá a márka utolsó F1-es évében használt TF109 egyik példányára. A 01-es gyári számú versenyautót tesztelésre használták. Mindkét versenyző, Jarno Trulli és Timo Glock vezette Bahreinben, valamint a portimãói, a nardòi és a lommeli tesztpályákon.
Hirdetés
Miután a Toyota a 2009-es évad végén kiszállt az F1-ből, a TF109-01 a Pirellihez került, ahol két éven át az F1-es gumiabroncsok fejlesztését szolgálta. Akkoriban Nick Heidfeld, Pedro de la Rosa, Luca di Grassi és Romain Grosjean vezette az autót. A versenyautó életének részletei ezután homályba vesznek, ám valószínűleg a Toyota egyik raktárában pihent az utóbbi kilenc évben, esetleg néhány rendezvényen még felbukkanhatott. Valószínűleg ezért motorral és sebességváltóval együtt keresi új gazdáját, sok más F1-es versenyautóval ellentétben, amelyeknek csak a kasztniját kínálják az aukciókon. Egy kis üröm az örömben, hogy nem a gyári fényezés látható az autón. A Pirelli ugyanis lecsupaszította a gumitesztek idejére, így csak az ő matricáik díszítik.
Hirdetés
Az árverés teljes bevétele a Nemzetközi Vöröskereszthez kerül, ugyanis az RM Sotheby’s ingyen vállalta az árverés lebonyolítását, tehát lemondtak az ilyenkor szokásos jutalékukról is. A Toyota különleges versenyautóján kívül több mint hatvan emléktárgy – győztes futamokon viselt sisakok, a versenyzők által aláírt overallok – szerepelnek még az árverés katalógusában, amelyekre június 15-től június 22-ig lehet licitálni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.06.19. at 10:41
  Permalink

  A fotó alapján (amennyiben ez a konkrét verda kerül majd árverésre) a kocsi Toyota Motorsport gyári gyűjteményének része, amit évente párszor meg is nyitnak látogatóknak (a Toyota Collection egyes nyílt napjain, first come first serve alapon), de sajnos egyszer sem sikerült pont akkor arra járni. Amúgy meg nem fogadnak látogatót (pedig a Toyota Gyűjteményt kinyitották a kedvemért pár éve (http://egzostive.com/toyota-collection/ ). Amúgy a Toyota gyűjteménybe is átgurítottak egy szép F1 torpedót teljes harci díszben. Abba sajnos nem lehetett beleülni (feküdni 🙂 ), míg a Le Mans autókba igen (kiszállni abból sem leányálom, főleg az LMP1-ből).

 • 2020.06.19. at 10:59
  Permalink

  Amúgy kíváncsi leszek, ez egy érdekes rendezvénynek ígérkezik. A “régi világban” (három hónapja), láttam egy szép Toyota F1 autót a Bonhams árverésen ( http://egzostive.com/bonhams-paris-2020/ ), persze műszaki tartalom (motor és elektronika) nélkül, de nem hiszem hogy bárki komolyan versenyezni szeretne egy ilyen autóval.

  Amúgy valami 80.000 eurót fizetett valaki érte ami egy szobadíszért nem rossz pénz…

Vélemény, hozzászólás?