Februárban leáll a Yaris és az Aygo X európai gyártása

A Toyota csehországi gyára ellátási problémák miatt egy egész hónapra leáll

Ismét áldozatát szedi az ellátási problémák sora az autóiparban: egy Toyota gyárnak kell bezárnia, szerencsére nem véglegesen, csak egy hónapra. A Yaris és Aygo X modelleket gyártó, csehországi Toyota üzem szünetelteti a termelést februárban.

A Prágától nagyjából 60 kilométerre, Kolinban található, Aygo X és Yaris modelleket gyártó Toyota üzem tavaly nagyjából 35 százalékkal növelte a kapacitását, 202 255 autót gyártottak. 2021 előtt az üzem a Toyota és a PSA csoport közös tulajdona volt, amikor az előző generációs Aygo francia klónjait is ott gyártották. Idén valószínűleg elmarad a további növekedés, egy teljes hónap kiesik ugyanis az évből: ellátási problémákra hivatkozva egész februárban szünetelni fog a gyártás.
Hirdetés
Azt nem részletezték, hogy pontosan milyen alkatrész hiánya miatt kell leállítani az üzemet. Február hónapra egyébként a Toyota globálisan nagyjából 750 ezer autót tervezett legyártani, amelyből 300 ezer készült volna Japánban és további 450 ezer a világ többi részén. A cseh üzemen kívül egy japán gyárat is le kell azonban állítaniuk ugyanezen okból, igaz, a Motomachiban található egység csak két napra szünetelteti a működését.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?