Felemás Renault koncepció Frankfurtban

Frendzy: újabb futurisztikus Renault tanulmány

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kangoo méretű, nulla emissziójú családi haszonjármű a Renault legfrissebb elektromos autója.

A Renault új formatervezési formanyelvének filozófiája az emberi lét körforgásán alapul, a Frankfurtban bemutatásra kerülő Frendzy pedig a negyedik tagja annak a hétdarabos koncepcióautó sorozatnak, mellyel a gyártó bemutatja, hogy mire számíthatunk tőlük a közeljövőben. A 4091 mm hosszú, 1872 mm széles és 1743 mm magas Frendzy méret szempontjából a Kangoo és a Kangoo Compact modellek közé esik, 59 lóerős elektromotorjának és lítium-ion akkumulátorainak köszönhetően pedig egyáltalán nem szennyezi környezetét.
A félig kisbusz, félig autó külsejű Frendzy a korábban a Mazdánál tevékenykedő Laurens van den Acker munkája, aszimmetrikus karosszériája pedig a családi autóként és a munkaeszközként történő használat kettősségére utal. A karosszéria külsejét megrajzoló Dejan Denkov saját bevallása szerint megpróbált elrugaszkodni a hagyományos haszonjármű formáktól. Az autó utas- azaz jobb oldalát mindennapi munkára szánták. Elöl hagyományos ajtó, hátul tolóajtó található rajta, melyen kívülről egy 37 colos képernyőt helyeztek el üzenetek vagy akár hirdetések megjelenítésére. A bal oldal pedig a családi használatnak szól, tetőoszlop nélkül, egymással szemből nyíló ajtókkal. A Frendzy belterében rengeteg faburkolat található, az osztottan nyíló csomagtérajtón keresztül akár 2250 liternyi csomagot is bepakolhatunk, a rakomány rögzítését állítható textiltető biztosítja. A csomagtérben mágneses rögzítéseket is elhelyeztek, és számos elektromos csatlakozó található a különböző berendezések töltésére. A dolgos hétköznapokon jöhet jól a középkonzolba dokkolható BlackBerry PlayBook tábla PC, melyről a külső képernyő is vezérelhető.
Családi üzemmódban a padlóba rejtett hátsó ülés kihajtható, ezen két személy foglalhat helyet, a bőrből készült anyósülés pedig részint a padlóban, részint a műszerfalban rejtőzik használaton kívül. A Frendzy a használatnak megfelelő hangulatvilágítást is kapott, munka közben fémes csillogású, családi használatban pedig kellemesen nyugtató narancsra vált. A Renault még a különböző használati módokhoz passzoló hangmintákat is készített az autóhoz, így a többi közlekedő is észlelheti az amúgy néma csendben érkező autót.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?