Felfoghatatlan, ami a horvát autópálya fizetőkapujánál történt

Tragikus balesetet okozott a sofőr, a rendőrség mégis elengedte

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csütörtök délután egy horvátországi fizetőkapunál 150 km/órás sebességgel csapódott egy horvát sofőr által vezetett BMW egy honfitársunk autójába, a rendőrök elengedték.


Csütörtök délután tragikus baleset történt a horvátországi nyaralások kapcsán ismert A4-es autópálya Varasd (Varazdin) közelében lévő fizetőkapujánál. Magam is jártam ott többször, jó előre ki vannak téve a sebességkorlátozások, amire szükség is van, hiszen a kapunál meg kell állni, s csúcsidőben (azaz jellemzően a hétvégéken) nem ritka a hosszú sor. Csütörtök délután azonban nem volt, a kapunál épp két magyar autó állt csupán, egy Audi A7, mögötte pedig egy Skoda Octavia. Utóbbiba csapódott bele, a videófelvételeken látható módon lassítás nélkül, állítólag 150 km/órás tempóval, tempomattal érkező és éppen telefonáló sofőr egy BMW-vel.
Beszámolók szerint a 35 éves horvát úriember éppen barátnőjével veszekedett a telefonon keresztül, amikor a tragédia történt. Hogy a sofőr valóban használta-e telefonját, azt az MTI értesülései szerint még nem erősítette meg a mobilszolgáltató, ám a szemtanúk szerint a telefon még akkor is a sofőr kezében volt, amikor az komolyabb sérülés nélkül kiszállt a felborult autójából. Míg ő gond nélkül ki tudott szállni, annak a Skoda Octaviának a magyar utasait, amelybe a BMW csapódott, csaknem háromnegyed óra kemény munkájával tudták csak autójukból kiszabadítani a tűzoltók. Az óriási ütéstől a magyarok autója először nekicsapódott a beton úttorlasznak, majd a fizetőkapu bódéjának, ezután megpördült a tengelye körül, és egy másik bódénak, illetve az ott várakozó magyar rendszámú autónak is nekicsapódott. A 38 éves magyar férfit és a 38 éves nőt, valamint nyolcéves fiukat válságos állapotban szállították kórházba, de a legfrissebb sajtójelentések szerint bár mindhármuk sérülései súlyosak, jelenleg stabil az állapotuk - ehhez azonban mesterséges kómában tartják őket.
Hirdetés
Az eset ismét felhívja arra a figyelmet, hogy az autóban való telefonálás sajnos egy veszélyes drog. Míg a városi 50 km/órás tempónál egyetlen másodperc alatt 14 méter tesz meg az autónk, 130 km/óránál már 36-ot, míg 150-nél már csaknem 42-t. Ha utóbbi tempónál 3 másodpercig nem az utat nézzük, több mint 120 métert vakon teszünk meg. Ehhez képest elenyésző, hogy a kézben tartott mobilhasználatért 10 ezer forintos helyszíni, 20 ezer forintos szabálysértési bírság jár csupán hazánkban. A komolyabb szankció pedig életeket menthetne, megelőzhetné a fenti tragédiákat is, s azt kell mondjam, ugyanez elmondható a beszámolók szerint a baleset előtt szintén elkövetett szabálytalan sávváltás és a sebességtúllépés kapcsán is.
Lehet okolni a horvátok által is kivezetni kívánt megállítós autópályás fizetőrendszert, a tempomat akár káros elkényelmesítő hatását, lehet hivatkozni arra, hogy mennyire helyes az, hogy 2022-től kötelező lesz a vészfékrendszer az autókban, a legfontosabb viszont az lenne, hogy minden sofőr belássa, a szabályok nem véletlenül léteznek, s ha azokat nem tartjuk be, az autó akár halálos fegyver is lehet. A videóban látható sofőrnek nem lett volna helye a közlekedésben.
Frissítés: szombat este a horvát rendőrség mégis előzetes letartóztatásba vette a vétkes sofőrt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?