Fellélegezhetnek a taxisok, szeptemberre halasztották a döntést

Elhalasztották a döntést a taxisrendelet ügyében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Fővárosi Közgyűlés a tervek szerint ma döntött volna a sok vitát kavart taxisrendeletről, de Tarlós István szerint további egyeztetésekre van szükség.


Nagy várakozás előzte meg a fővárosi személyfuvarozók részéről a mai napot, hiszen elvileg a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén hozott volna döntést a testület a korábban megszellőztetett taxisrendelet-javaslat bevezetéséről. A témával mi is sokat foglalkoztunk, itt olvashatnak arról, milyen változásokat tervezett a főváros, itt nézhetnek egységes taxikat a nagyvilágból, legutóbbi cikkünk pedig arról szólt, hogy az új előírások alapján milyen használt autókat javaslunk taxinak a szabályozás alapján munkaeszközük cseréjére kényszerülő taxisoknak.
Egyelőre azonban mindenki fellélegezhet, hiszen nemcsak, hogy a Közgyűlés nem szavazott a tervezetről, hanem Tarlós István, Budapest főpolgármestere, további egyeztetések szükségessége miatt kivette a Közgyűlés mai programjából a tervezetről szóló szavazást, és ezzel várhatóan szeptemberre tolódik a döntés a jelenlegi javaslatban szereplő formájában körülbelül 3000 fővárosi taxis megélhetését érintő kérdésben.

Az egyeztetések még múlt héten is folytak az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) között, a fuvarozók azt kérték a BKK-tól, hogy egyelőre ne vigyék a Közgyűlés elé szavazásra a tervezetet, mert további egyeztetések szükségesek még azzal kapcsolatban. A BKK fekete-sárga megjelenésre vonatkozó terveivel szemben az OTSZ az enyhébb nyári melegedés és könnyebb tisztán tartás érdekében fehér vagy ezüst alapszínű, sárga vagy kék tetejű autókat javasol.
Egyelőre a tervezet többi részletéről sem sikerült még megegyezésre jutni, a fuvarozók nem fogadják el a taxizáshoz minimálisan szükséges motorteljesítmény bevezetésére vonatkozó szándékot, és a fix tarifával kapcsolatban is mást javasolnak: az OTSZ 500 forintos alapdíj, 240 forintos kilométerdíj és 80 forint/perc mértékű várakozási díj megállapítását szeretné elérni.
Hirdetés

A jelenlegi helyzetben tehát teljesen érthető, és feltehetően minden résztvevő által elfogadható Tarlós István mai döntése, amely a további egyeztetések érdekében elhalasztotta a rendelettervezetről folytatott szavazást. Korábbi, taxisokkal folytatott beszélgetéseink alapján annyit tudunk még hozzátenni a történethez, hogy ezzel a halasztással a város most egy időre megszabadul a taxisok által a közelmúltban meglengetett komolyabb forgalomlassító demonstrációk rémétől, bár azt is elmondták, hogy azért kisebb figyelemfelkeltő akciókra számíthatunk tőlük a nyár folyamán is. Később persze, várhatóan szeptemberben, amikor Budapest közlekedése visszatér a nyári vakáció utáni rendes kerékvágásba, számíthatunk újabb kivonulásokra a taxisoktól, különösen akkor, ha a tárgyalások nem a fuvarozók számára (is) kedvező változtatások irányában folytatódnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?