Felpezsdült a használtautó-piac 2014-ben

Itthon is nagyot bővült a használtautó-piac

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint félmillió használtautó cserélt gazdát hazánkban tavaly, így a piacról tudósító Használtautó-index is jelentős növekedést mutat.


Nem csak az újautó-piac és a használtautó-import bővült tavaly, hanem az itthon gazdát cserélő autók száma is, így a hazai autópiac gyorsmutatója, a Használtautó-index is nagyot nőtt tavaly. Már az utolsó, háromnegyedéves jelentés is sokat ígérő volt, s az év utolsó három hónapjában is folytatta szárnyalását a Használtautó-index: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám a negyedik negyedévben 134,4 százalékra emelkedett. Az egész évben tartó hegymenet két, egy irányba ható tényezőnek köszönhető: egyrészt tavaly az előző évhez képest több mint tíz százalékkal több – csaknem félmillió – használtautó cserélt gazdát, másrészt ezeknek a járműveknek az átlagára csaknem 9 százalékkal növekedett ugyanebben az időszakban, ismét meghaladva az 1,6 millió forintos átlagot.
Már több mint harmadával a válság előtti szintje felett jár a használtautó-piac, a tavalyi bővülés csaknem 30%-os, az átlagár 1,628 millió forintra nőtt (Forrás: Használtautó.hu) Már több mint harmadával a válság előtti szintje felett jár a használtautó-piac, a tavalyi bővülés csaknem 30%-os, az átlagár 1,628 millió forintra nőtt (Forrás: Használtautó.hu)

„2014-ben a Használtautó-index végre meggyőző mértékben maga mögött hagyta azt a sávot, amelyből a válság kezdete óta évekig nem tudott kitörni. Mostanra azonban már több mint harmadával nagyobb összértékben cserélnek gazdát a használt autók a hazai piacon, mint 2009 elején” – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. „A mennyiségi növekedést az újautó-eladások és a használtautó-import kedvező alakulása segítette ebben az időszakban. Az áraknak a szinte nem is létező inflációt jóval meghaladó növekedése pedig elsősorban a romló forintárfolyamnak, illetve a 2014 elejétől a használtautó-behozatalra is kiterjesztett vagyonszerzési illetéknek tulajdonítható.”
Mi is az a Használtautó-index?
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.

Legnagyobb mértékben a legkeresettebb szegmensnek számító alsó-középkategória átlagára nőtt, a terepjárók középára csökkent Legnagyobb mértékben a legkeresettebb szegmensnek számító alsó-középkategória átlagára nőtt, a terepjárók középára csökkent

Drágulási spirált indított az illeték és a gyenge árfolyam
A tavalyi év elejétől a külföldön vásárolt használtautók után is fizetendő vagyonszerzési illeték elsősorban az év első felében okozott érezhető emelkedést a használtautó-piacon, ugyanakkor az euró árfolyama különösen a második félévben ugrott meg: az év eleji 300 forint alatti szintről év végére egészen 320 forint közelébe emelkedett a kurzus. Bár mindkét tényező közvetlenül az import járművekre volt hatással, a drágábbá vált behozatal a belföldi kínálat árát is felnyomta. A legnagyobb mértékben, közel 15 százalékkal a legtöbb hirdetést (28%) képviselő alsó középkategóriába tartozó autók meghirdetett átlagára nőtt, de a kínálatban szintén jelentős (27%) arányt képviselő közép- és felső középkategóriás használt járműveket is átlagosan 8 százalékkal drágábban lehet most megkapni, mint egy éve.
Hirdetés

Ezek a típusok forogtak a használtautó-piacon 2014-ben
Az itthon értékesített használt autók fele öt márka valamelyikét képviseli. 14 százalékos részarányával továbbra is az autóállomány legnagyobb részét kitevő Opel vezet, a második legjobban forgó márka a Suzuki, tíz százalékos részesedésével. Őket sorrendben a Volkswagen, a Ford és a Renault követi. Ez a sorrend jól tükrözi a hazai személyautó-állomány összetételét is, bár a Suzuki esetében az adás-vétel aránya kisebb: a hazai autóknak ugyanis több mint 13 százaléka viseli ezt az emblémát. Kijelenthető tehát, hogy a suzukisok jelenleg inkább nem adják el autójukat.
A piac felét a legnépszerűbb 5 márka adja, élen az Opel, akárcsak a forgalomban lévő autók számában A piac felét a legnépszerűbb 5 márka adja, élen az Opel, akárcsak a forgalomban lévő autók számában

A használtautó-piac legfontosabb mutatói - 2014. IV. negyedév
Használtautó-index:134,4Kínálati átlagár (ezer Ft):1628
Változás az előző negyedévhez képest (%pont):+8,6Változás az előző negyedévhez képest (%):+4,64
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?