Felújították a világ egyetlen lánctalpas VW Transporterét

Jöhet hó vagy sár, a 33 lóerős Volkswagen T1 Half-Track Fox mindenen átgázol

Hatvan évvel ezelőtt még négy kerékkel gurult át a gyárkapun, majd egy bécsi szerelő négy év munkájával igazi erdőjáró autót faragott a Trasporterből.

Idén ünnepli 73. születésnapját a Transporter sorozat, az 1949-es megjelenés óta ikonná érett a típus. Ez idő alatt megszámlálhatatlanul sok kivitelben árulták a Volkswagen mindenesét, gyári lánctalpas kivitel viszont nem készült belőle. Ezen egy osztrák szerelő, Kurt Kretzner segített, az akkor néhány éves T1-est négy év munkájával nyolckerekű lánctalpassá alakította.
Hirdetés
A tankos megfordulás villanymotorokkal könnyen kivitelezhető, de egyetlen, dugattyús motorral már sokkal nehezebb, ezért csak félig lánctalpas a VW, amit a Half-Track Fox név is sugall. Az irányításért az első négy kormányzott kerék felel, a fordulókör meglepően kicsi, csupán 10 méter. A hegyvidéki Volkswagen sebességi rekordokat nem döntöget, az 1,2 literes 33 lóerős motorral szerelt különleges kisbusz végsebessége 35 km/h. A készítő szerint a jármű ideális választás lehet vadászoknak, erdészeknek vagy a hegyen dolgozó karbantartóknak. Az autó néhány évig rótta az úttalan utakat, majd egy osztrák Porsche múzeumba került. Innen egy VW T1 rajongói csoporthoz jutott, akik a felújítás mellett döntöttek, de a bicskájuk beletört a lánctalpas veteránba. Végül 2018-ban a Volkswagen tulajdonába került, ahol teljes felújításon esett át a Transporter. Kretzner állítólag egy második féllánctalpas kisbuszt is készített, de annak hollétéről nincsenek információk.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?