Fényes nappal, kamera alól vitték el a Yarist

Kocsilopás nappal: a rutinszerű autósra repülnek rá a tolvajok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Állítólag kétféle ember létezik: akinek már lopták el autóját, és akinek ezután fogják. Védekezéssel azonban meg is lehet úszni.

Ismerősöm néhány hete kétségbeesetten telefonált: ellopták az autóját. Esete pikantériája, hogy ráadásul egy iskola térfigyelő-kamerája alól, így utólag végignézhette, amint két teljesen átlagos pasas, az ajtókat - mintha zárva se lettek volna - feltárva, délután fél egykor beülnek autójába, ami egy 2005-ös Toyota Yaris volt, s nem egész 20 másodperccel később már útra is kelnek azzal.
Valójában semmi meglepő sincs a történetben, hiszen első generációjával nagyon népszerű kisautó volt a Yaris. Amiből pedig sok fut útjainkon, azt lopják is, hiszen kell hozzá alkatrész. Az ellopott autóval gazdája rutinszerűen járt munkahelyére, ott rendszerint azonos helyen parkolt, a tolvajok nyugodtan kifigyelhették. Az ajtók nyitására magyarázat lehet, hogy a távirányítós központi zárak, riasztók jeleit - még az ugrókódosakét is - gond nélkül másolják le és megfejtett periodikájukkal reprodukálják a tolvajok. Az indítással pedig ezen autónál valóban nem lehetett gondjuk, a gyári immobilisert bizonyára ismerték, egyéb védelem, váltózár, de még egy rejtett kapcsoló sem volt benne - ezt vélhetően már a tolvajok is kifigyelték. Nem azért lettek volna fontosak utóbbiak, mert azokkal nem tudták volna ellopni, fenéket, csak talán nem vesződtek volna vele, hiszen az, aki 20 másodpercet szán egy autó elkötésére, vélhetően nem fog egy, akár az üzemanyagellátást vagy a gyújtást, illetve az önindítót megszakító kapcsolót keresni.
Hirdetés
Még szebb lett volna, ha az üzemanyag-ellátást indulás után megszakító elektronika lett volna az autóban, a forgalmas helyen ugyanis vélhetően nem próbálkozott volna annak hatástalanításával a tolvaj, hanem a mozgásképtelen autót hátrahagyva gyorsan eliszkolt volna. Így azonban maradt a rendőrségi feljelentés, a várakozás a helyszínelőkre és arra, hogy fizessen a biztosító.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 08:05
    Permalink

    Kerüljétek a 13. kerületet, itt mindent lopnak amit érnek! (Mellesleg itt van az ORFK, BRFK és még pár “RFK”… De, mintha nem is léteznének!)

Vélemény, hozzászólás?