Fényképsorozat a Volvo XC60 biztonsági rendszereivel

Hazánkba is ellátogathatnak a különleges alkotások

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak egy egyedülálló fedélzeti kamerás fotósorozat készült: gyönyörű történet is megbújik a Volvo és a fényképész együttműködése mögött.


Nem csak sztereotípia, köztudott és bizonyított tény, hogy a Volvo autói mindig is a legbiztonságosabbak közé tartoztak. A svéd prémiummárka most ügyes megoldást talált, hogy fejlett biztonsági rendszereire újra felhívja a figyelmet. Barbara Davidson háromszoros Pulitzer-díjas és Emmy-díjas fényképész és alkotóművész segítségével, egyedülálló művészeti kísérletre vállalkoztak: a világon elsőként fényképsorozatot készítettek az új Volvo XC60 biztonsági rendszereinek fedélzeti kameráival. Korábban soha nem használtak fényképezőgépként egyetlen autót sem, a híres fotós most 30 felvételt is készített az XC60 kameráival, Koppenhága nyüzsgő utcáiról.
„A kollekció szerepe kettős. Egyrészt betekintést enged egy európai nagyváros mindennapjaiba, annak teljes pompájában; másrészt pedig rávilágít azokra az összetett környezetekre, amelyekben élünk. A Volvo XC60-hoz hasonló autók, a kamerák és egyéb fedélzeti érzékelők segítségével teszik biztonságosabbá az életet a gyalogosok és a városi közlekedés egyéb résztvevői számára.” – mondta Davidson. „Projektünk kapcsolatot teremt a művészet és a biztonság között, rávilágítva a modern technológia előnyeire.” És, hogy miért vállalkozik valaki ilyenre? Davidson korábbi tapasztalatai alapján vállalkozott a közös munkára és ekkor lesz igazán szép a történet: „Nagyon is személyes kapcsolat fűz a Volvóhoz. Tinédzserként szenvedő alanya voltam egy súlyos közúti balesetnek. Az autó felborult, ami normális esetben végzetes következményekkel járt volna. Később elmondták, hogy csak azért éltem túl a balesetet, mert Volvóban utaztam.”
Hirdetés

A Volvo 1970 óta tanulmányozza a közlekedési baleseteket, céljuk, hogy nullára csökkentsék a halálos kimenetelű balesetek számát. A svédek City Safety autonóm vészfékező rendszere a 2008-as, első generációs XC60-ban debütált, az utód pedig nem kevésbé lesz újító. Az eddig is szinte önvezető sofőrsegédet kormányerő-rásegítéssel egészítették ki, ami magától igyekszik elkerülni a frontális ütközéseket, míg a holttérfigyelő szintén képes aktívan kormányozni, amennyiben úgy érzékeli, hogy nem biztonságos a sávváltás. Mindennek köszönhetően az új XC60 a legbiztonságosabb SUV-nak mondható jelenleg. Egyébként a fotósorozatot a héten Londonban, a Canvas Studios Galériában állítják ki, majd nemzetközi körútra indul, így remélhetőleg Magyarországra is ellátogatnak a felvételek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?