“Ferry Porsche mellé szórják el hamvaimat!”

Egy miniatűr Porsche Múzeum is lehetne a márka elsőszámú rajongójának modellautó-gyűjteményéből

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint 1000 kis Porsche ékesíti a stuttgartiak sportautóiért a végletekig rajongó gyűjtő kollekcióját, amiben még Jacky Ickx autóinak darabjai is megtalálhatók.

Magamat személy szerint Porsche-rajongónak tartom gyerekkorom óta, de el kell ismernem, messze le vagyok maradva egy névtelenséget kérő fanatikus mögött. Történetünk hőse, akit az egyszerűség kedvéért hívjunk Albertónak, olyan magángyűjteményt hozott össze, ami nem csupán más rajongók elismerését váltja ki bizonyosan, hanem amire még a Porsche is felfigyelt.
Hirdetés
A hetvenes évek raliversenyeit figyelemmel követő fiatal Alberto a szériában szép sikereket elérő 911-esek hatására kedvelte meg a Porschét, aminek eredményeképpen mára több mint 1000 darab, 1:43-as arányú modellautó került a tulajdonába. Az apró Porschék tematikusan vannak elrendezve, egyes részeken a spanyol bajnokságok versenyautói kaptak helyet, más polcokat a 911 mind a 8 generációja, vagy a márka kezdeti modelljei, például a 356 vagy a szintén a Porschéhoz köthető Volkswagen Bogár díszítik. A rajongás nem csak néhány modellre korlátozódik, a vállalat szinte összes valaha készült autója megtalálható, ráadásul Alberto a márka alapítói előtt is tiszteletét teszi. Feleségével, aki mellesleg nem osztozik vele a fanatizmusban, de teljes szívvel támogatja férje lelkesedését, rendszeresen ellátogatnak az ausztriai Zell am See-be, ahol Ferry Porschét is eltemették. Alberto élete utolsó pillanatáig Porsche-rajongó szeretne maradni, ugyanis megkérte párját, hogy hamvait Ferdinand Porsche fiának végső nyughelye környékén szórják majd el. Egy ilyen nagyméretű gyűjteménynél a prezentáció is fontos, éppen ezért apró tereptárgyak veszik körbe a modellautókat, élethű versenykörnyezetbe helyezve a kiállítási tárgyakat. Amikor új darab kerül a kollekcióba, Alberto felesége egy miniatűr Porsche-szalonba helyezi azt, ahol ceremoniálisan átadja azt férjének. A kis kincsek védelméről külön erre a célra készített üvegkalitkák gondoskodnak, amikhez csak Alberto nyúlhat hozzá.
Hirdetés
A gyűjtemény nem csupán tömegszámra gyártott modellekből áll, hanem igazán egyedi darabok is megtalálhatók benne, például a Julio Gargallo által vezetett 911-es másolata pontosan olyan állapotban, ahogy azt egyik versenyén összetörve a pályán hagyta a pilóta. De láthatunk itt egy Porsche Type 597 Jagdwagent is, ami egy katonai célokra szánt terepjáró, és a legendás Porsche traktorok is helyet kaptak, csakúgy, mint a Porsche által készített biciklik - utóbbiakból Alberto nem csak miniatűr, hanem használható méretű eredeti darabokat is birtokol. A figyelemreméltó gyűjteményhez hozzátartozik még a "könyvtár", amiben természetesen csak a Porschéval kapcsolatos témájú kötetek vannak, de számos versenypilóta emléktárgyát is megszerezte az elsőszámú Porsche-rajongó - ilyen Jacky Ickx életrajza, ami mellé néhány híres versenyéről származó jelképes részletek is ki vannak állítva, például a Párizs-Dakar által érintett Tenéré-sivatag homokja. Alberto gyerekkorában szinte minden nap elment a helyi Porsche-szalon előtt, ám sokáig nem gyűjtött elég bátorságot, hogy belépjen az ajtón. Ez mára elmúlt, hiszen több autója is van a zuffenhauseniektől, tavaly a Cayenne-jével utazott Stuttgartba átvenni 911 Turbo S-ét, és a márka elismerését kifejezendő a cég félretett neki egyet az idén bemutatásra kerülő egyik új 911-variánsból is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?