Fogadd el a peremtömítést, ha megkínál vele a gumis!

Tudod miért ereszthet a frissen felszerelt gumi? Eláruljuk!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Akár a sérülésmentes, frissen szerelt abroncsból is szivároghat a levegő. Ilyenkor a hiba legtöbbször a felninél keresendő.


A használt termék árelőnyt ad, de minden esetben rizikós - ez alapvetés, de mégsem ez az aktuális abroncs-cserém legfőbb tapasztalata. Történt ugyanis, hogy a hazai autópark átlagos életkorát képviselő, 14 éves Toyota Priusomhoz végre vettem téli kerekeket. Na persze nem valami különleges könnyűfémet, nem is a gyári magnézium ötvözetű, azaz az acélnál szintén könnyebb, ám drágább kereket, hanem gyári, de az autóhoz kínált acél keréktárcsát. Azt sem újonnan, hanem használtan, hiszen Olcsó János vagyok én (is). Van némi korrózió a felniken, ami miatt gondolkodtam is a homokfújatáson és a szintereztetésen, a házi csiszolásnak és festésnek ugyanis tudom, hogy hosszú távon nincs sok értelme, jobb az ilyen kezelést szakemberre és szakműhelyre bízni.
Aztán persze elmaradt a felnik gyógyítása, leginkább időhiány miatt, rájuk kerültek a téli abroncsok, majd az együttes az autóra. Én pedig egy hét után láttam, hogy itt bizony baj van, az abroncs parkolás közben is szemmel láthatóan veszített a benne lévő levegőből, az első kerekeknél közel 1 barnyit, hátul kevesebbet. Felfújtam persze, de az nem állapot, hogy egy hét alatt ennyi levegőt veszítsen az abroncs. Nem azért, mert drága lenne fújni, hanem azért, mert naponta kevéssé kényelmes, márpedig heti ellenőrzéssel és fújással is drasztikus lesz a hiány már a hét végére. Irány vissza tehát a gumishoz, a nonstopguminál pedig a jelenség hallatán már rögtön tudták, hogy a koros felnivel lesz a gond, mint mondják, egyre gyakoribb tünetről van szó.
Naná, hiszen ahogyan az autópark, úgy a felnikészlet is csak korosodik, az acélfelnik pedig különösen hajlamosak a rozsdásodásra. A gumisok tapasztalat szerint a vékonyabban festett feketék különösen, míg a kályhaezüst tárcsák még egy kicsit jobban tartják magukat. Az én kerekeim is az utóbbiak, s bár kívülről van már rajtuk rozsda, az abroncsok mélyágyával találkozó peremnél még épek. Talán ezért is gondolták úgy a nagy átszerelési hullámban, hogy ez még jó lesz, hiszen most is úgy tűnik, ennek még tömítenie kellene. Egy új abronccsal lehet, hogy tenné is, ám a most negyedjére felszerelt, tehát lassan sajnos életkora miatt cserére érett téli gumival azonban már nem bizonyult annak. Ilyenkor megoldás, s ha egyértelmű a veszély, szokták is ajánlani a peremtömítést, aminek ára jellemzően kerekenkénti 500-700 forint.
Hirdetés

Ha a gumis megemlíti, hogy szükségesnek tűnik a peremtömítés, nem érdemes elhagyni, ugyanis bár a kerékcsere összköltségét 2-3 ezer forinttal növelheti, ha utólag derül ki, hogy mégiscsak kellett volna, akkor az újbóli műhelylátogatással és az ismételt gumiszereléssel biztosan sokkal többet leszünk kénytelenek kifizetni. Fontos megjegyezni, hogy a korrózió elkerülése érdekében a felnik mosása könnyűfém kerekek esetén is ajánlott, ugyanis oxidálódni az alufelni is tud, így a peremtömítés problémája ott is elő tud jönni. Ha már extra, a kerékcserekor jelentkező tételek: az új szelep beépítése ma már alap, de egyre több helyen ajánlják a kerékcsavarok időközönkénti cseréjét (ez Németországban állítólag 3 évente kötelező), amivel elkerülhető azok rozsdásodása és károsodása, amit akár a drágábban cserélhető tőcsavarok is bánhatnak. És akkor még nem is szóltunk a keréknyomásszenzorokról, ami ha van az autóban, akkor működnie kell (például műszaki vizsgán), így külön felni vásárlása esetén a spéci, jeladós szelep sem maradhat el.
Jól látható, hogy egy hagyományos, akár otthon is elvégezhetőnek tartott kerékcsere elég sok apróságot vonhat magával, ám mégis érdemes szakműhelyre bízni, s hallgatni az ottani tanácsokra. A peremtömítés ugyanúgy ajánlott, ahogyan hosszú távon a felni tartós rozsdátlanítása és megfelelő alapozással való újrafestése is, hiszen a rozsdás kerék nem csak a levegőt eresztheti, a kerékaggyal össze is rozsdásodhat, ami kerékcserekor, akár egy út menti defektnél ugyanúgy bosszúságot okozhat, mint egy berozsdásodott csavar. Amennyiben mégis magunk szerelnénk át kerekeinket, ügyeljünk ezekre, s azt is érdemes tudni, hogy ha ráz a kerék, akkor a centrírozás miatt mégis ajánlott a gumis felkeresése!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.12.11. at 21:41
  Permalink

  Nekem nem a felni miatt engedte a levegőt. Régen, amíg egy felnin tartottam a nyári/téli gumikat és állandóan leszedték majd visszatették, egy idő után mindig elkezdte a cikkben is említett alattomos szivárgást. Ez valószínüleg azért van mert, ahogy felteszik illetve leveszik megfeszítik azt a területet és egy idő után nem fog szivárgásmentesen felfeküdni a felnire. Ezen a peremvédelem is segít természetesen, de a legjobb ha külön felnin tartod a nyári//téli szettet és onnantól soha nem fog előjönni ez a probléma.

 • 2018.12.12. at 21:45
  Permalink

  Ugyan ezzel a panasszal fordultam én is ehhez a céghez, bár nálam nem rozsdás, hanem frissen homok fújt és házilag sprayfestékkel lefestett felniről volt szó.
  Nálam viszont a perem tömítő paszta sem segített, a szelep mellett továbbra is eresztette a levegőt.
  Annyiból korrektek voltak, hogy egy előző szelepcserés próbálkozás munkadíját visszaadták, viszont azt mondták, hogy a két felni elfáradt és sajnos kuka mindkettő.
  Már elkezdtem felniket keresgélni a neten,majd kollégám tanácsára elmentem egy vidéki idősebb gumiszerelő szakihoz, aki szépen drótkoronggal letisztította a felnik belső peremét (átkozódott rendesen a ragacsos tömítő paszta miatt) és láss csodát, azóta hibátlan mindkét kerék!

Vélemény, hozzászólás?