Fogyasztási csalás vagy mérési hiba a Suzukinál?

A Suzuki is játszott a fogyasztási tesztekkel, mégsem csalt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A japánban a Mitsubishi által közel egy hónappal ezelőtt ismét lángra lobbantott fogyasztási botrányban a Suzuki is égni kezdett, már oltják.


Miután kiderült, hogy a Mitsubishi kozmetikázta (japán belpiacos) autóinak fogyasztási adatait, japánban az összes modell kapcsán vizsgálat indult. A Suzukinál is fény derült némi eltérésre a katalógusadatok és a valóság között, melynek kapcsán maga a Suzuki jelentette be, hogy a teszteket valóban nem pontosan az előírások szerint - konkrétan egy szélmentes alagútban - végezték, ugyanakkor nem csaltak.
Hirdetés

A hírre reakcióként a Suzuki részvényei több mint 10 százalékkal estek, pedig sem visszahívásra, sem pedig a korábbi katalógusértékek módosítására nincs szükség, ugyanis az eltérések nem olyan mértékűek, hogy azok bármelyiket indokolttá tennék. A fogyasztási csalásban trükközésben 16 japán belpiacos modell, 2,1 millió eladott autó érintett. Nagy kérdés, hogy a presztízsveszteséget miként fogja túlélni a Suzuki, hiszen tudjuk, a Mitsubishi részvényeinek harmada a Nissané lett a náluk kirobbant botrány után.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?