Fogyókúra után érkezik a legújabb Opel Corsa

Több mint 10 százalékos tömegcsökkentést hoz az új Opel Corsa

Még az idei évben bemutatkozik a legújabb, F generációs Opel Corsa. Elsőként hoz elektromos hajtást, elődjénél több mint 100 kilogrammal könnyebb lesz.

Bár elődjénél, az idén kifutó Corsa E-nél 1 százalékkal, azaz 4 centivel hosszabb lesz az idén bemutatkozó F, mintegy 10 százalékos, 108 kilogrammos tömegcsökkentést hoz, amivel a belépő verzió saját tömege a bűvös 1 tonna alatt maradva 980 kilogramm lesz. A 4,06 méter hosszú Corsa F a benzines és dízel változatok mellett első ízben tisztán elektromos hajtást is hoz - a vele (a gyártó által persze nem hangsúlyozottan) azonos alapokra épülő Peugeot 208-hoz hasonlóan.
Hirdetés

A tömegcsökkentéshez a nagy szilárdságú acélok használata és a számítógépes tervezés egyaránt hozzájárul, a 108 kilogrammos tömegcsökkentésen belül 40 kilogrammot hoz a karosszériaváz, 15 kilogrammot az alapnak számító 1,0 literes, háromhengeres benzinmotor. A kisautók körében ritkaságnak számító alumínium gépháztetővel 2,4 kilogrammot spóroltak a tervezők. Eddig ilyen megoldást csak az Insigniánál alkalmaztak. Utóbbi esetén az Opel egyébként motorverziótól függően 175-200 kilogrammos tömegcsökkentést ért el, amivel az Astra K-nál már megkezdett úton haladt tovább. Most tehát a Corsán a sor, esetében a könnyített ülések összesen 10 kilogramm tömegcsökkentést eredményeznek, 5,5 kilót az elsők, 4,5-öt a hátsók. Ez eddig 67,4 kilogramm összesen, de bizonyára csökkent a futómű és számos egyéb alkatrész tömege is. Az összesen 108 kilogrammosnak ígért fogyókúrához hatékonyabbá tett motorplaetta és jobb aerodinamika is társul majd, ami a gyáriak szerint észrevehető fogyasztás- és emissziócsökkenést eredményez majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.04.16. at 19:10
    Permalink

    Az egyik legfontosabb dolog a tömeg csökkentése, de az Opel azt is ígérte a következő Corsa-ba nem rak dízelt. Az új Euro 6d TEMP szabványt teljesítő dízelek amúgy is érezhetően többet fogyasztanak és gyengébbek.
    Vagy nem ez a következő Corsa? Hehe.

Vélemény, hozzászólás?