Földönkívüliek ihlették a Mercedes új tanulmányautóját

Az Avatar film látványvilágát idézi a Mercedes-Benz újdonsága

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A James Cameron rendezte Avatar brutális kasszasikernek bizonyult annak idején, bár főleg az akkor még egyedülállónak számító látványvilág és 3D megjelenítés miatt. A Mercedes most hasonlóan formabontó tanulmányautóval rukkolt elő, amit a film ihletett.

A Porsche után a Mercedes is a filmek világában keresett inspirációt, és talált is. Nem is akármilyet! Míg a Porsche a Lucasfilmet választotta partneréül, a Mercedes mérnökei az Avatar film készítőivel kezdtek közös munkába. A végeredmény a Mercedes-Benz Vision AVTR lett, ami a távoli jövőbe nyújt bepillantást. A tanulmányautó megalkotásakor az ember, a gép és a természet összhangját, ezek kapcsolatát igyekeztek hangsúlyozni, akárcsak a film, amelyben a Na’vik és bolygójuk, a Pandora közötti kapcsolat eredményezett szemkápráztató jeleneteket. Talán a legfurcsább a kormánykerék hiánya. A tervezők fantáziája szerint ugyanis a gépet a középkonzolra helyezett érzékelővel lehet irányítani. A sofőrnek csak rá kell tenyerelnie, hogy kapcsolatba kerüljön a járművel, amely képes a biometrikus adatait is mérni. Az utastér persze további érdekes részleteket is tartalmaz. Az ülések például olyan műbőrből készültek, amelyet újrahasznosított anyagokból alkottak, többek között elhasznált ruhákból, zászlókból és PET-palackokból. A padlót pedig Karuunnak nevezett fa borítja, amit az Indonéziában honos Rattan liánból készítettek.
Hirdetés
Nagy érdekes még a külső dizájnt tekintve az autó hátsó része, amelyen 33 légbeömlő nyílást alakítottak ki. Ám ezek szinkronban mozognak, így imitálva a pandorai élőlények légzését. A hajtásról pedig mi más gondoskodhat, mint egy villanymotor. A 110 kWh-s akkupakk állítólag 100 százalékban újrahasznosítható, ugyanis grafén alapú, szerves cellákból áll. Ezzel a technikával 15 perc alatt feltölthető, míg a hatótávolsága 700 kilométer a 470 lóerős masinának, amelynek minden egyes kerekét külön villanymotor mozgatja. Arról viszont nem esett szó, hogy esetleg az Avatar folytatásaiban felbukkanhat-e a tanulmányautó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?