Formásabb lehet a következő Toyota Prius

A Toyota ígérete szerint szebb formájú lesz az új Prius

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak jobb minőségű és szerkezetileg továbbfejlesztett, hanem szebbre rajzolt is lesz az új, negyedik generációs Prius hibridautó - mondja a Toyota.


Az első Prius 1997-es bemutatása mára autótörténelem, a sorozat sikere mára rendesen átformálta az autóépítésről alkotott nézeteket. A Toyota hibridjeivel folytatja menetelését, mára több mint elfogadott lett ez az építési mód. Villanyrendszerét és Atkinson ciklusú, hősszúlöketű benzinmotorját az évek alatt többször továbbfejlesztették és mára tágasabb verzióban is elérhető, de az alapváltozat formája még mindig inkább kompromisszum, mintsem szépségideál. Az áramlástanilag optimális, a fogyasztáscsökkentéshez szabott lejtős tető és a hirtelen lecsapott far a hetvenes évek Citroënjein, vagy a hatvanas évek GT versenyautóin jól mutatott, a kompakt hibridet viszont sokak szerint inkább esetlenné teszi. Ráadásul nem is túl eredeti, gyakorlatilag ugyanígy néz ki a hasonlóan kialakított Honda Insight is. Az elsőség persze a Priusé.
Hirdetés


Hogy mit fognak tudni kihozni a csapott hátból, majd elválik, de a Priusnak bizonyára jót tenne, ha formáját közelebb hoznák a Lexus CT 200h-éhoz. A Toyotánál azon dolgoznak, hogy a negyedik generáció lítiumos akkumulátorokat kaphasson a jelenleg használt nikkel-metál-hidridek helyett. Teljesen új lesz a hajtáslánc, amit egy szintén új, rugalmas platformra építenek majd. Merevebb, de ugyanakkor könnyebb autóban jobb hatásfokon fog tudni üzemelni a hibrid rendszer és így fogyasztáscsökkenést ígér a Prius negyedik generációjával a Toyota. Méretével jobban el fog különülni a hibridkínálat többi darabjától, egy kicsit kisebb lesz, de összességében a korábbinál jobb autó várható 2015 körülre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?