Full bőr, kevés km: makulátlan állapotú Lexus LS 1993-ból

Így néz ki egy évi 2100 kilométert futott negyed század után Lexus LS

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs itt kérem semmi meglepetés, egy évente alig több mint kétezer kilométert futott Lexus LS, pláne ha még az időjárás és az egyéb erők sem gyilkolták, bő negyed évszázad után is jó állapotban kell legyen. Íme egy valóban szép példány.


Egy szépnek mondott autónál, pláne ha egy negyed évszázados példányról esik szó, a leírásában rendszerint felbukkan a „korához képest” szókapcsolat. Ez az első generációs Lexus LS400 azonban élete 26 éve során mindössze 55 ezer kilométert futott, így aztán nem csak „korához képest” „újszerű” - hogy a hirdetések egy másik kedvelt kifejezésével éljünk.
Talán nem annyira érdekes, mint az a több mint egymillió mérföldet, azaz 1,6 millió kilométert - eredeti darabjaival futott - LS, amiről februárban írtunk, de azért ennek a példánynak is bőségesen van bája. Ezzel ugyanis, amióta 1993-ban legördült a taharai üzem gyártósoráról, nem egészen 55 ezer kilométert tettek meg vele – évente átlagosan alig több mint 2000-et.
Az autó nem csak „újszerű”, mindvégig egyetlen tulajdonos kezében volt, aki a jelek szerint elképesztően gondosan vigyázott rá. 26 éven át egyetlen balesetet sem szenvedett, a fényezés pedig az eredeti metálarany. Az oldalfalak alsó felét borító, a kilencvenes években oly divatos sötétszürke paneleken sem fogott az idő (illetve az UV-sugárzás) foga. Az aranyozott emblémák sem hiányoznak a hűtőmaszkról, illetve a csomagtérfedélről, és az oldalablakok krómkerete is sérülésmentes. Az utastérben szürkésbarna bőrbe húzott, motoros állítású, fűthető ülések várják a leendő tulajdonost, az ablakemelő kapcsolók paneljét és a középkonzolt faborítás díszíti – állapota alapján akár vadonatújnak is hihetnénk az autót.
Hirdetés

Ez persze nem jelenti azt, hogy az autóban minden eredeti, ellenkezőleg, a gondos tulajdonos rendszeresen és lelkiismeretesen cseréltetett ki rajta minden elöregedő alkatrészt. Újak az abroncsok, a vezérműszíj, a vízpumpa és a termosztát, illetve az elosztó. Így már valóban gondtalanul alkalmas a mindennapi közlekedésre a századvég emblematikus típusának ezen példánya, bár azt nem tudni pontosan, a 4,0 literes, nyolchengeres 1UZ-FE erőforrás eredeti 250 lóerejéből mennyi áll ma is rendelkezésre, de semmi oka nincs annak, hogy akár egyetlen paripa is hiányozzon a ménesből. Ennek ellenére az új tulajdonos helyében sem a 8000-ig skálázott fordulatszámmérőn, sem a 260 km/h-ig beosztott sebességmérőn nem kergetnénk ütközésig a mutatót, már csak tapintatból sem. A három választható üzemmódot kínáló, négyfokozatú automata sebességváltó a leírás szerint mindenesetre hibátlanul működik, ahogy a digitális klímaberendezés is. Akinek pedig (hozzám hasonlóan) van még mágnesszalagos magnókazettája, a kor high-end Nakamichi audiorendszerén keresztül hallgathatja. Az autó az Egyesült Államokban, New Jersey-ben várt új tulajdonosára, árverése helyi idő szerint november 21-én este 9 órakor járt le, az új tulajdonos pedig 13,250 dollárért (4,17 millió forint) vitte el ezt a négykerekű japán időkapszulát.
Fotók: bringatrailer.com; Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?