Gőzúthenger-indítás és KGST autók Kiskőrösön

KGST autók időszakos kiállítása Kiskőrösön

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szeptemberben nem csak gőzúthenger indul, a KGST-országok autóit bemutató tárlat is nyílik a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben.


Gőzhenger minden gőzgépben van, ám Kiskőrösön, a Magyar Közút ZRt. által üzemeltetett, s Közép-Európa egyik legnagyobb úthenger gyűjteményét felvonultató Közúti Szakgyűjteményben látható a Robog az úthenger című, 70-es évekbeli filmből ismerős gőzúthenger, melynek nem csak hajtását, kerekeit is henger adja. A legendás aszfaltdöngölőt tavasztól őszig havonta egyszer be is indítják, idén legközelebb augusztus 20-án, majd szeptember 3-án és október 1-én, reggel 9 órakor. Szeptember első hétvégéjén nem csak ezért lesz érdemes Petőfi szülővárosába látogatni, akkor nyílik ugyanis a 70-es, 80-as évek KGST-országaiból való autók tárlatát bemutató egy hónapos időszakos kiállítás is.
Az említett korra lehet akár nosztalgiával vagy akár gyűlölettel emlékezni, az azonban vitathatatlan, hogy ezekben az években, és a tárlaton látható járgányokkal tanult meg Magyarország autózni. Ekkor vált a saját autó kevesek kiváltságából általános közlekedési eszközzé, ekkor épült ki az autózás infrastruktúrája és kiszolgálóipara, valamint kultúrája is.

A kiállítás nem csak a járművek, hanem az azt körülvevő korszak szellemét is igyekszik bemutatni néhány jellegzetes életkép becsempészésével, így a baráti országokból, hosszas várakozási listával elérhető és a tárlaton is megjelenő Skoda S110, Skoda 120GLS, Zaporozsec 968, Moszkvics 412, Zsiguli 2101, Lada 1200 kombi, Lada 1500, Trabant 601, Wartburg 353, Volga 2140, Polski Fiat 125, Polski Fiat 126, Oltcit, Dacia 1300, Zastava 55 GLS, Barkas B1000, ZUK tűzoltó, Latvia kisbusz, Nysa kisteherautó, Skoda 1203 kisbusz mellől nem hiányzik majd a kultikus, lábbal hajtós gyerek-Moszkics, s bizonyára temérdek retro-tárgy sem.
A „Retroncsok – avagy autósélet a 70-es, 80-as években” időszakos kiállítás szeptember 3-tól egy hónapon keresztül látogatható az 53-as főút 27-es kilométerkövénél, azaz a Kiskőrös Dózsa György út 38. alatt található Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?