Greta-hatás az autóiparban: zöldebb modelleket keresnek a britek

A BuyaCar.co.uk felmérése szerint már nem a legutolsó szempont a környezetre gyakorolt hatás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A brit autóvásárlók fontossági sorrendjében gyengült a külső stílus és a legújabb technológia jelenléte, helyette jobban figyelnek a jármű környezebarátságára, belső kényelmére és biztonságosságára.

Lehet, hogy hamarosan nem a polgárpukkasztó stílus, a társadalomban kialakult gengszter-imázs vagy az üvöltő motorhang lesz a fő szempont, ami meghatározza, mi után vágyakozik a legtöbb autóvásárló? Az Egyesült Királyságban úgy tűnik, a zöld lesz az új trend, legalábbis a BuyaCar.co.uk internetes autókereskedelmi oldal által megkérdezett 705 járműtulajdonos válaszai alapján. Hogy ez mennyire tudható be Greta Thunberg és a hozzá hasonló környezetvédelmi aktivisták munkájának, az nehezen mérhető, viszont tény, hogy 2017 óta ebben a felmérésben az autóvásárláskor figyelembe vételre kerülő 12 szempont között a környezetre gyakorolt hatás a legutolsó helyről a tizedikre került, míg az összes többi szempont legfeljebb egy helyet tudott javítani.
Hirdetés
Az első két helyen továbbra is a legfőbb pénzügyi meggondolások szerepelnek, nevezetesen az autó ára illetve fogyasztása. A harmadik és negyedik helyen történt változás, a külső stílust megelőzte a belső kényelem. A teljesítmény és az értékállóság tartják ötödik-hatodik helyüket, a technológiai újdonságok sora viszont elvesztette hetedik helyezését, ide került ugyanis a baleseti biztonság. Kilencedik a csomagtér, tizedik helyre a zöld szempontok kerültek, az utolsó két tényező pedig a biztosítás és a vásárlási élmény. "Bár az ár/érték arány és a megfizethetőség továbbra is egyértelműen vezeti listánkat az autóválasztási prioritásokról, úgy tűnik, a legtöbb változás az olyan tényezők javára történik, melyek a kényelmet, biztonságot és környezeti hatást a társadalmi kép, a teljesítmény és a beltéri kütyük elé helyezik" - nyilatkozta Christofer Lloyd, a BuyaCar.co.uk szerkesztője. Előfordulhat, hogy a nyugaton elinduló új trend később hazánkba is megérkezik majd, sőt, még a SUV-ok népszerűségét is ronthatja kissé a vásárlók új értékrendje. Ugyanakkor itthon talán nem zárja ki egymást teljes mértékben a külső megjelenés és a környezetbarátság, hiszen a hazánkban egyedi, zöld hátterű rendszám akár új státuszszimbólummá is válhat: aki menő autót szeretne, akár még a különleges rendszám miatt is választhat elektromos vagy hibrid meghajtásút.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?