Ha dudálsz, nem vált zöldre a lámpa

Pirosan tartó lámpákkal büntetik a dudáló autósokat - Mumbaiben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mumbaiben a szinte állandósult dugókban megszokott az autók dudálása, de a város vezetése igyekszik ezen segíteni és olyan közlekedési csomópontokat alakítanak ki, amelyek büntetik a dudálókat.

A nagyvárosok forgalma nem csak a levegőt szennyezi, hanem komoly zajterheléssel is jár, amit csak súlyosbítanak a türelmetlen, folyamatosan dudáló autósok. Belegondolni is szörnyű, hogy mi volna, ha Budapesten állandók lennének a dugók és a motorok négyütemes előadását mintegy plusz szólamban a dudák harsogása kísérné. Nem az a koncert, amire szívesen beülnénk. Mumbai lakosainak viszont ez az állandósult harsogás jelenti a mindennapokat.
Hirdetés
A dudákat igazából nem arra találták ki, hogy folyamatosan rajta tenyereljünk megrémítve ezzel sok gyalogost, hanem hogy figyelmeztessük a másik közlekedőt arra, hogy veszélyes helyzetet teremt vagy éppen segítsünk elkerülni azt. De a türelmetlenségünk kifejezésének biztosan nem jó eszköze. Mumbai városában megelégelték, hogy az autósok szinte minden helyzetben dudálnak, ezért úgy döntöttek, hogy cselekednek és száműzik ezt a hangot a város forgatagából. Olyan lámpákat telepítettek a városba, amelyek hangerősségmérővel vannak felszerelve és ha valaki dudál, akkor nem vált zöldre. Minél többen dudálnak, annál tovább tart pirosan. Talán ahhoz hasonlítható ez, mint amikor az iskolában mindenki bűnhődik az osztályból egyvalaki miatt. Egy olyan városban, ahol 20 millió ember él együtt, egy ilyen megoldás talán rávezeti az autósokat, hogy nem érdemes sem egymást, sem magukat hátráltatni a dudálással. A dolognak persze van némi kockázata.
Előfordulhatna, hogy az autósok a szabályokat megszegve nem akarnak többet várni, hanem egyszerűen a tiltás ellenére áthajtanának a kereszteződésen. Az első tesztek viszont pozitív eredményeket hoztak és a helyi hatóságok azonnal el is kezdtek a megoldás kiterjesztésén dolgozni. Hogy a megoldás más városokban is alkalmazható volna, az nagyban függ a területtől és a vezetési kultúrától. Mindenesetre érdekes megközelítése a probléma megoldásának.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?