Ha figyelünk rá, fagyban sem lesz gond az akkumulátorral

Fizetett hirdetés

Minden, amit az akkumulátorokról tudni érdemes

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A már gyengülő akkumulátor szinte biztos, hogy télen, fagyban fog elvérezni. Adunk néhány tippet, amivel megúszhatja azt, hogy autója egy deres reggelen ne induljon be.

Az akkumulátor hibájával, gyengülésével elsősorban télen találkozhatunk, a csere megelőzhető, odázható lehet a tél előtti, illetve az időszakos töltéssel

Az autósok többsége ma már ritkábban találkozik az akkumulátorral, mint az 10-20 éve megszokott volt. Ma ugyanis a legtöbb autóban gondozásmentes akkumulátor található, a kitekerhető sapkájú, időszakosan desztillált/ioncserélt víz utántöltését igénylő akkumulátorok erősen kiszorulóban vannak. Ugyanakkor törődést még mindig igényelnek az akkumulátorok, ha ugyanis kicsit is figyelünk rájuk, jelentősen megnyújtható a telepek élettartama. Jellemzően elmondható, hogy az autókban lévő 12 V-os indítóakkumulátorok 3-6 évet bírnak. Előfordul, hogy többet is, de 6 év felett gyakorlatilag minden nap ajándéknak tekinthető.

A világ egyik legnagyobb akkumulátor-gyártójának számítón Exide kínálatában ma már csakis gondozásmentes indítóakkumulátorokat találunk, a Classic család a belépő szintet jelenti, természetesen ez is minőségi. Az Exide egyébként több prémium autógyártónál is gyári beszállító

Már rögtön az első bekezdésben sikerült elsütni néhány olyan kifejezést, ami talán magyarázatot követel. Indítóakkumulátor található az autókban, vagyis ezek (szemben például a targoncákba, lakókocsikba kerülő munkaakkukkal) arra vannak tervezve és optimalizálva, hogy a motor elindításához rövid ideig viszonylag nagy áramerősséget adjanak le, valamint álló motorú autónál a kisebb áramfelvételű fogyasztókat (például rádió, elektromos ablak, központi zár) kiszolgálják. Utóbbi kapcsán fontos, hogy milyen kapacitású akkumulátor van az autóban, minél több fogyasztót kell kiszolgáljon, annál nagyobb kapacitásúra lesz szükség. Az akkukapacitás az energiatároló-képességet jelenti, amit az Ah, azaz amperóra érték jelöl. Legalább ennyire fontos az indítóáram (A), ami pedig az akkumulátor legfontosabb funkciójához, a motor beindításához szükséges. Minél nagyobb motor van egy autóban, annál nagyobb indítóáramot adó akkumulátorra van szükség. Továbbá számít természetesen a motor fajtája is a nagyobb kompressziójú dízelmotorok nehezebben indíthatók, hozzájuk mindenképp erősebb, nagyobb indítóáramot adó akkumulátorra van szükség.

Adott házméretben is eltérő kapacitásokat (Ah) és indítóáramot (A) kaphatunk, érdemes a gyárinál nagyobbat választani, azt ugyanis kevésbé fogjuk gyötörni

Fontos tudni továbbá azt is, hogy az indítóképesség az új és teljesen feltöltött akkumulátorra vonatkozik, de az akkumulátorok is öregszenek, illetve sok esetben, főként a zömében városban használt autóknál nem kapnak kellő töltést. Az új autókba beszerelt "gyári akkumulátorok" esetében az autó minden elektromos egysége új még. A használat során az egyéb elektromos részek (mint az önindító, generátor, izzítógyertya vagy az elektromos csatlakozások) is használódnak. Ezért idővel érdemes magasabb kapacitású és indítóáramú akkumulátort választani, hogy az elektromos fogyasztók kevésbé terheljék az akkumulátort.

Mit tehet az autós?
Ha teheti, időnként töltse külső töltővel is az akkumulátort. Különösképp télen, amikor jellemzően több fogyasztót használunk az autóban (szélvédő- és ülésfűtés, fényszórók, ablaktörlők, stb). Azon felül, hogy a téli időszakban több elektromos fogyasztót használunk, és így magasabb kapacitásigény lép fel, a nagy hideg rossz hatással van az akkumulátor indítóáramára is. Érdemes ezért magasabb indítóárammal rendelkező akkumulátort választani, ezáltal a reggeli hidegindítás kevésbé lesz megterhelő az akkumulátornak. A töltéshez modern, processzor vezérlésű töltő ajánlott, ellenkező esetben ökölszabály, hogy a lemerült akkumulátort a kapacitásának tizedével, 10 órán keresztül ajánlott tölteni, különben az abban lévő sav forrni és párologni kezdhet, amivel magunk tesszük tönkre az akkut. Aki nem tudja kívülről tölteni, az télen különösképp ne használja csakis rövid távokon autóját, ha pedig mégis így tenne, tél előtt ellenőriztesse magát az akkumulátort, illetve a töltőrendszert is - ezt jellemzően nem csak az autóvillamossági szerelők, egy viszonylag egyszerű műszerrel akár az autótulajdonosok is meg tudják tenni. Amennyiben új akkumulátor vásárlása szükséges, akkor természetesen körültekintő választás javasolt, ahogyan például olajat, akkumulátort sem érdemes bevásárlóközpontban venni, az ottani kínálat ugyanis igencsak korlátozott és hiányzik a hozzáértő szaktanácsadás is
Az alábbi videóban látható az akkumulátor vizsgálatának menete, amely segít eldönteni, hogy szükséges-e az akkumulátor cseréje vagy töltése.

Vásárláskor a gyári paraméterek eleve meghatározzák, hogy milyen akkumulátort választhatunk, de azért érdemes attól (tudásban felfelé) eltérni. Az új autók háromnegyedében, a forgalomban lévők tizedében jelen lévő stop-start elektronika eleve behatárolja, hogy esetükben a gyakoribb igénybevétel miatt csakis a gyorsabban visszatöltődő AGM akkumulátorok választhatók. Nyilván drágábbak ezek, de a hagyományos akkumulátorokat nagyon hamar kinyírja a folyamatos indítózás. Bár az AGM akku a hagyományosakkal szerelt autókhoz nem ajánlott, léteznek olyan, a hagyományos ólomsavas és az AGM akkumulátorok között félúton lévő akkuk, mint például az Exide Premium modellcsaládja, amelyek másfélszer gyorsabban töltődnek és harmadával nagyobb indítóáramot adnak, mint a hagyományosak, így a rövid városi utak során el tudjuk érni a teljes töltöttséget, amivel bőségesen megkapjuk a kellő indítóáramot.

A stop-start elektronikás autók AGM akkumulátora csakis AGM akkuval pótolható, természetesen ilyet is kínál az Exide, hiszen 2004-ben elsőként vezette azt be a kínálatába

Ha már új akkumulátort veszünk, érdemes számolni azzal, hogy az autónk - említett módon - öregszik, ezért az adott házméretben, vagy a beépíthető legnagyobb házméretben elérhető legnagyobb kapacitást és indítóáramot adót érdemes választani. Pont azért, hogy az akku öregedése, részleges töltöttsége esetén is kellő indítóáram álljon rendelkezésre, valamint azért is, mert ha a rendelkezésre álló indítóáramnak csak szerényebb hányadát vesszük ki, az akkumulátort kevésbé gyötörjük, az hosszabb ideig fog szolgálni. Zömében városban futó autónál ajánlott olyan prémiummodellt választani, ami gyorsabban töltődik; terepen is használt terepjárónál rázkódástűrőt. Természetesen figyelni kell arra is, hogy az akku megfelelő (jobb vagy bal) pozitív pólusú legyen. Ha már pólus: ahogyan az akku belseje, a pólusok is szulfátosodhatnak, illetve a velük érintkező saruk is. Ezeket is ajánlott tél előtt ellenőrizni, szükség szerint drótkefével vagy célszerszámmal megtisztítani. Ám vigyázat, tisztításkor és akkucserekor is legyünk tudatában annak, hogy az áram nélkül maradó autó el fogja felejteni a rádió kódját, sőt, áramot kapva automatikusan zárhatja magát, ezért ilyenkor a kulcsot semmiképp se hagyjuk az utastérben. Ha nem tudjuk a rádió kódját, akkor erre szolgáló eszközzel, akár zsebbikával, vagy egy másik akkumulátorral adhatunk áramot vezetéken keresztül az autónak, hogy ne vegye észre az akkucserét.

Cikkszám példák a Bárdi Autó Exide akkumulátor kínálatából
Akkumulátor tipusa Kapacitás Indító-
áram
Bárdi Autó
br. kisker ár
Exide Classic 44 Ah 360 A 20 995 Ft
Exide Classic 55 Ah 460 A 25 455 Ft
Exide Excell 50 Ah 450 A 25 995 Ft
Exide Excell 60 Ah 540 A 28 500 Ft
Exide Prémium 53 Ah 540 A 30 595 Ft
Exide Prémium 64 Ah 640 A 36 850 Ft
Exide AGM 70 Ah 760 A 50 995 Ft
Exide AGM 80 Ah 800 A 58 365 Ft

Mit tegyünk, ha lemerült az akkumulátor?
A lemerült, legyengült akkumulátort sokszor egy-két köhintésnyi, hervadt indítózás jelzi, de ha teljesen lemerült az akku, akkor az önindító legfeljebb már csak kattog, rosszabb esetben a központi zár sem nyitja az ajtókat. Ilyenkor a legegyszerűbb és leggyorsabb segítség az autó bikázása, azaz másik autóról való indítása. Ehhez megfelelő, a segítő autó akkumulátora által adott áramerősséget bíró kábelre van szükség. Ez néhány ezer forintos tétel, érdemes beszerezni, mert sokszor jól tud jönni, akár saját autóhoz, akár segítségnyújtásként. Nem csak az akkumulátor elöregedése esetén, hanem akár egy égve felejtett utastéri izzó kapcsán is (ha az autó magától nem kapcsolja azt le záráskor).

Az autók betolása semmiképp sem ajánlott, egyrészt balesetveszélyes, de a vezérlés átugrását is okozhatja, valamint még a katalizátorra is káros lehet. Ha az autó akkumulátora nem a megszokott helyen (hanem az utastérben, például ülés alatt, vagy a csomagtérben) található, akkor jellemzően dedikált bikapontot találunk a motortérben. A bikakábelt először az indítandó autó pozitív pólusához (vagy bikapontjához) csatlakoztassuk, majd a segítő autó pozitívjához rakjuk, majd onnan a negatív pólust az indítandó egy testpontjával kössük össze. Mindezt persze már a segítő autó motorját elindítva, járatva tegyük, majd következhet az indítózás, amit nem szabad 5-10 másodpercnél hosszabban próbálni, ha elsőre nem megy, kell egy kis töltési időt hagyni.

Ha sikerült az indítás, akkor a kábeleket fordított sorrendben kössük le, majd töltsük fel (hosszabb úttal vagy töltővel) a lemerült akkumulátort; ha a lemerülésnek nincs egyértelmű oka, ellenőriztessük az akkumulátort, illetve a töltőrendszert. Fontos tudni, hogy a mélymerült akkumulátor fagyáspontja -12 Celsius fok, a megfagyó akkusav pedig a házat is szétrepesztheti, ezért lemerült akkumulátorral utóbbi miatt se hagyjuk az autót, de azért sem, mert a mélymerült akkumulátor még fagypont felett is tönkremegy. Amennyiben elkerülhetetlen a csere, az említett tanácsok alapján, olyan autóalkatrész-üzletekben vásároljunk akkumulátort, mint például a Bárdi Autó, ahol szakszerű tanácsadást is nyújtanak. Így biztosak lehetünk benne, hogy az autónkba megfelelő és mindig friss gyártású akkumulátort kapunk.

Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.12.05. at 16:29
  Permalink

  Az egyik autós portálon tesztelték az egyik négybetűs diszkontlánc töltőjét, amit érdemes megvenni és viszonylag jó áron hozzá is lehet jutni. ~ 3 éve vettem egy CTEK töltőt, amíg élek, ki fog szolgálni szerintem, ismeretségi körömben több akkut hozott vissza már a halálból.

  Használattól függetlenül 3 havonta töltöm az akkut, amíg könnyű volt kivenni télen a leghidegebb időszakokban ki is vettem a gépből ha egy hétig nem mentem vele. A Focusból lehetetlen volt kivenni, a 308ból még nem néztem, meg amúgyis 3 hónapja vettem és mindig első dolgom kikapcsolni a SS-t 🙂

  • 2017.12.06. at 13:14
   Permalink

   Na pont ezt akartam írni én is a cikket elolvasva! Én is cteket vettem pár éve – ha jól emlékszem 15ezerért. Ennyiért (vagy picit kevesebbért, én 13ért is láttam már) most is lehet kapni, a “német diszkontos” meg ennek a felébe se került és állítólag ugyanazt tudja. Havonta egyszer felpattintva évekkel hosszabbíthatja meg az akku életét, használata nagyon egyszerű és “bolondbiztos” (bár ezt nem próbáltam), nem tudod zárlatossá tenni az aksit vele.

 • 2017.12.30. at 18:46
  Permalink

  Azért azt nem árt tudni, hogy egy fullra lemerült akksit a modern processzor vezérlésű töltővel nem lehet feltölteni, mert hibát fog jelezni. Itt csak egy jó öreg töltő tud segíteni, ami “direktben” tölt !

Vélemény, hozzászólás?