Ha Lexus, akkor hibrid

Jól fogyott 2013-ban a Toyota és a Lexus is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Itthon a Toyota és a Lexus is átlagon felüli növekedéssel zárta a 2013-as évet. A prémiummárka vevőinek már csakis hibrid autó kell.


A tavalyi évben a legtöbb jelentős személygépkocsi-szegmensben a piac fejlődésén túlmutató mértékben javította eladásait a Toyota Motor Hungary Kft. Ennek köszönhetően a márka 2013-ban visszatért a hazai újautó-piac elitjébe. Különösen szembeötlőek a magánvásárlók körében elért eredmények, ugyanakkor néhány fontos flottaszegmensben is meghatározónak bizonyult a Toyota jelenléte - áll a cég közleményében.

Hirdetés

2013-ban a magyarországi újautó-eladások 5,7 százalékkal nőttek a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek szegmensében: 67 554 darab járművet helyeztek forgalomba az említett kategóriákban, s ezek csaknem háromnegyede (74%) a flottaeladások körébe tartozott. A Toyota Motor Hungary ezzel szemben 25,2 százalékkal több személy- és kishaszonjárművet értékesített az elmúlt 12 hónapban, mint egy évvel korábban, a flottaeladások aránya pedig 61 százalék volt. A piac egészét tekintve a 2012-es nyolcadik helyről a hatodikra lépett előre a - globálisan piacvezető - márka Magyarországon (4,7 helyett 5,6 százalékos részesedéssel), a privát ügyfelek között pedig a piac 8,4 százalékát magáénak tudva a harmadik legnépszerűbb volt.
A városi kisautók között szárnyalt a Yaris: miközben a kategória továbbra sem képes magára találni, és az elmúlt évben 14 százalékkal zsugorodott, a Toyota kisautója 4,8 százalékkal tudta növelni eladásait. A 770 darab eladott Yarisból ráadásul közel 140 hibrid modell volt. A legmeghatározóbb alsó-középkategóriában a lépcsőshátú Corolla annak ellenére tudta növelni eladásait (+11%), hogy a 11. generáció csak szeptemberben került a szalonokba.

Az Auris modellcsalád a Touring Sports változattal vált teljessé 2014-ben. A kompakt ferdehátú és kombi modellek eladásainak 16 százalékát tette ki a benzin-elektromos hibrid hajtáslánc. Az Auris több mint megháromszorozta eladásait. A Corollából és az Aurisból összességében 1186 darab talált gazdára. Sikeres volt a Verso buszlimuzin is, míg a pickupok mezőnyében a Hilux negyedik éve őrzi piacvezető helyét.
Szintén elégedett lehet az importőr a Toyota-csoporthoz tartozó Lexus tavalyi teljesítményével: a prémiummárka eladásai 40,4 százalékkal emelkedtek. 2013-ban amúgy a Magyarországon értékesített Lexus modellek mindegyike hibrid hajtású volt, ilyen se volt még.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?