Ha most veszel autót, továbbra is 15 napod van átíratni

Fizetett hirdetés

Műszaki vizsgára nem kell menni, de az átíratás és a biztosítás kötése továbbra is kötelező

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha esetleg most veszel autót, tudj róla, hogy a kötelező biztosítás megkötésén túl az autó 15 napon belüli átíratása is kötelező a mostani veszélyhelyzetben is.

Miként arról már beszámoltunk, a koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt lejáró műszaki vizsgák miatt nem kell aggódni. Bár a vizsgálóállomások továbbra is működnek, a most lejáró személyi okmányokhoz hasonlóan a műszaki vizsgák is automatikusan hosszabbítódnak a veszélyhelyzet végét követő 15. napig. Ugyanakkor fontos információ azoknak, akik még most vesznek autót, hogy az átíratásra megadott 15 napos határidő továbbra is érvényben van. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás napján megkötendő (pláne most a legegyszerűbben online megköthető) kötelező biztosítás kinyomtatott igazolásán túl a régi forgalmi engedéllyel és az adásvételi szerződéssel, valamint az autó törzskönyvével (vagy annak hiányának igazolásával) 15 napon belül fel kell keressünk egy okmányirodát/kormányablakot (ahová természetesen időpont is szükséges).
Hirdetés

Nehezíti az autóvásárlók dolgát, hogy Budapesten vadászni kell az időpontokat - az ügyfélkapun, vagy a 1818-as kormányzati infóvonalon keresztül igényelhető. Tipp lehet, hogy akár az agglomerációban is könnyebben található időpont. Költségek tekintetében az autóvásárlási alapszabályok cikkünkben korábban részletezett vagyonszerzési illetéken túl az új forgalmi engedély és a törzskönyv kapcsán további 6-6 ezer forintra kell készülnünk. Ajánlott olyan helyre menni, ahol ezt helyben, bankkártyával lehet fizetni. Ugyancsak ajánlott egyéb biztosításokra is gondolni, akár teljes körű, akár rész cascóra, ha pedig sokat járunk országúton, a természethez közeli helyen, a vadkár biztosításon akkor is érdemes elgondolkodni, ha mostanság keveset fogunk autózni. Számoljunk azzal is, hogy a közeljövőben szerelőt találni nem biztos, hogy egyszerű lesz, ezért most különösen érdemes lehet asszisztencia biztosítást is kötni. Ne feledjük el, hogy autóvásárlás előtt érdemes az autót átvizsgáltatni, ha ott nem túl sürgős javítani valókat tárnak fel, s nem tervezünk mostanság sokat autózni, akkor odázhatjuk a karbantartást/javítást, de ha valami sürgősebben orvosolandóra derül fény, akkor azt ajánlott mihamarabb elvégeztetni, hiszen most még nyitva vannak az autószervizek, ám nem tudjuk, hogy meddig.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?