Ha nem változik a szabályzás, óriási előnyhöz jut a Toyota

Hatalmas áremelkedések várhatók a szén-dioxid limit miatt, de van, aki megúszhatja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két év múlva, azaz 2021-ben az autógyártók flottaszintű szén-dioxid átlaga 95 g/km alá kell kerüljön, különben hatalmas bírságot kapnak. Eddig egyetlen márkának sikerült 100 g alá mennie.


Nagyon kemény emissziócsökkentési előírást vezetett be az EU, 2020-ra már azzal kénytelenek számolni az autógyártók, hogy ha nincs az általuk értékesített autók 95 százalékának 95 g/km alatt a CO2 átlaga, akkor bizony autónként és grammonként 95 eurós bírságot kell fizetniük. 2021-től pedig ez már az értékesített autók összese alapján kerül majd megállapításra. Magyarán egy 95 helyett csupán 120 g/km emissziójú autó ára két-három év múlva az EU-ban alighanem a bírság összegével, azaz 25x95, vagyis 2375 euróval, 760 ezer forinttal drágább lesz.
Hirdetés
A matekozásban persze vannak még bonyolítások, meg lehet például említeni a szuperkredit rendszert, melynek értelmében az 50 g/km alatti (leginkább elektromos) autók 2020-ban két autónyit számítanak majd (magyarán a törtben növelik a nevezőt), de 2021-ben már csak 1,67, 2022-ben 1,33, majd 2023-tól már csak 1 autónyit számítanak majd az elektromosok is. De mit mutatnak a számok? 2007-ben még 159,1 g/km volt az eladott autók CO2 átlaga, ami 2016-ra több mint 40 grammal, 117,8 g/km értékre csökkent, majd az EU egészének átlaga növekedésbe kezdett. A tavalyi 120,5 g/km-os érték a 2015-ös szintet is meghaladta, ugyanakkor történelmi fordulat, hogy egy márka, mégpedig a Toyota 100 gramm alá tudott menni.

Miért liftezik az emissziós átlag?

Bár az autógyártók folyamatosan fejlesztik a jobbnál jobb, takarékosabbnál takarékosabb hajtásláncokat, Európa egészén visszaszorulóban vannak a CO2 szempontjából ugyan kedvezőbb, de jelentősebb koromrészecske és nitrogén-oxid emissziójú dízelmotorok, míg a hagyományos benzinesek nem tudnak takarékosabbak lenni náluk. Így aztán egyre nehezebbé válik az autógyártók számára teljesíteni a rájuk kirótt széndioxid-kibocsátási normákat. A mind több gyártónál megjelenő részint vagy teljesen elektromos hajtásláncok egyértelműen azt mutatják, hogy pusztán belső égésű motorokkal nem teljesíthetők az európai CO2-kibocsátási előírások. Amelyek persze nyilván a környezet szerényebb pusztítása érdekében születtek. Hogy az autógyártók, illetve az egyes országok mennyire állnak közel a 2021-es 95 g/km határértékhez, azt a JATO Dynamics nemrégiben közzétett jelentése mutatja.
A 23 vizsgált európai országból mindössze háromban (Norvégiában, Hollandiában és Finnországban) nem emelkedett a széndioxid-kibocsátás. Magyarország kifejezetten rosszul teljesít ebből a szempontból (125,9 g/km, +1,7%), az áldatlan állapotokon csak a hazai vásárlókat és döntéshozókat egyaránt felölelő, átfogó szemléletváltással lehet(ne) javítani. A romló emissziós statisztikának meghatározó oka a divat: a SUV szegmens népszerűségének megállíthatatlan növekedése miatt mind a dízel-, mind a benzin üzemű járművek körében emelkedett az átlagos széndioxid-emisszió. A sportautók, a luxusautók és a kisbuszok mögött a piacon legnépszerűbbnek számító, az eladások több mint harmadát adó szabadidő-autók bocsátják ki a legtöbb szén-dioxidot. A teljes piaci átlagot tekintve, míg 2017-ben a dízelek átlagosan 117,9 gramm CO2-t bocsátottak ki kilométerenként, tavaly ez az érték 122,3 g/km volt; a benzineseknél ugyanez a viszony 123,4, illetve 125,5 g/km.
Ha a felénk még kissé kompromisszumosan használható, s állami támogatás mellett is jelentős felárú elektromos autókat nem számoljuk (jogosan), az emissziócsökkentésre a legjobb megoldást a hibridek jelentik. Bár egyre több gyártó jeleneti be, hogy hoz majd ilyen modellt, ebben a szegmensben egyelőre az első Priust több mint 20 éve kihozó Toyota a vezető. Az európai öntöltő hibrid eladások (606 210 db) közel háromnegyedét (435 119 db) adták tavaly a márka típusai. Hogy a crossovereknek nem kell feltétlenül környezetpusztítónak lenniük, jól példázza a Toyota C-HR és RAV4 modellek példája: a Toyota SUV-k eladásaiból 87, illetve 60 százalékkal részesednek a hibrid kivitelek; a márka tavaly összesen 192 422 darab hibrid crossovert értékesített Európában. Tavaly 45 százalékos volt a technológia részesedése a Toyota európai eladásaiból – Nyugat-Európában ez az arány elérte az 58%-ot –, nem csoda, hogy a márka egyike volt annak a mindössze öt gyártónak, aki 2018 során javítani tudta súlyozott átlagos CO2-kibocsátását.

A Toyota Európában elsőként tudta 100 g/km alá szorítani flottaátlagát.

Mindez kedvező képet fest a jövőre nézve a márka számára: jelenleg úgy tűnik, a Toyota a legesélyesebb arra, hogy sikerrel teljesítse előbb a 2021-es, majd a 2030-ra előjegyzett, minden eddiginél szigorúbb, további 40 százalékos apasztást előirányzó károsanyag-kibocsátási határértékeket. Ez pedig azt is jelenti, hogy a büntetés elkerülésével a Toyota modelljei jóval olcsóbbak lehetnek majd a küszöb felett maradó márkákénál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.03.08. at 08:32
  Permalink

  A márkák közötti (utolsó) összehasonlítás érdekessége, hogy a dízelek miatt botrányba keveredett VW a mezőny felső közepén helyezkedik el (nyilván a dízeleladások csökkenése is oka ennek), míg a “forradalmi” új Skyactiv technológiát bevezető Mazda utolsó előtti és 4 egységgel romlott a autóinak összesített CO2 kibocsájtása. Érdekes még a merci utolsó helye és nagy kibocsájtási romlása.

 • 2019.03.08. at 15:21
  Permalink

  Jó látni melyik gyártó papol (agyat mos, hülyít, átver, stb.) és melyik tesz VALÓJÁBAN is a környezetvédelemért.
  Szomorú látni, hogy a SUV kb. 15%-kal többet fogyaszt, mint az alapjául szolgáló. 🙁

  Érdekes lenne látni egy olyan összehasonlítást is, ami az autók által kipufogott mérgező gázokra (pl. PM, NOx, hogy csak a két legfontosabbat említsem) vonatozik.
  Az lenne csak a megalázó jó pár gyártóra nézve. A fene nagy luxusprémiumüberkivagyi kreditrendszert kiharcoló gyártókra gondolok, ott a táblázat alján! 🙂

 • 2019.03.08. at 16:28
  Permalink

  Nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk kérem szépen. Időtlen-idők óta nagyjából ugyanez a helyzet, az elavult környezetpusztító koromdízel-buzi germánok mindig is a legbrutálisabban szennyezők között a lista végén a szégyenpadon tanyáznak (az ultra béna Volvóval együtt) míg a tojgli a dobogós helyek egyikén – többnyire az első helyen – feszít. Esetleg annyi nüansznyi változás van a korábbiakhoz képest, hogy a fosvágen egy kicsit ellépett a többi hazai koromokádó-őrült gyártótól.

  SUV ide vagy oda, a lényeg az, hogy majd 2 évtizedes európai ámokfutása és pusztítása után a koromokádó dízel végre a megérdemelt helyére kerül a személygépjárművek tekintetében, a történelem szemétdombjára. Ennyi vót, kész, vége, a soha viszont nem látásra! 😂

  • 2019.03.08. at 16:46
   Permalink

   Szokás szerint ostobaságoppkat böfögsz ide.

   Csak kiváncsiságból mennyi is most a Lexus átlaga?

   Megint nem érted hogy pont azért emelkedett az átlag, mert a vásárlókat behülyítették a dízelek ellen, és persze a többség nem hibridet fog vásárolni (kínálat hiányában).

   • 2019.03.08. at 20:15
    Permalink

    “Csak kiváncsiságból mennyi is most a Lexus átlaga?”
    118,2 g/km.
    S3000 kicsit túltolta, a következtetése viszont helytálló, erre jutott a Volvo is.

    Elsiklottál a másik cikk alatti válaszom felett:
    “A Lexus NXnél el lehet felejteni a villany üzemmódot”
    Nem kell villany üzemmódba kényszeríteni az autót, a hibrid vezérlő megoldja helyetted okosabban, elég jól tudja, mikor mit csináljon az a villanymotor, aminek az eredője az, hogy egy Prius különösebb odafigyelés nélkül eszik városban 4,5-5 litert. Ezt egy 1.8-as, benzines automata kétszer ennyiből tudja, a dízel meg nem való városba.
    “a gyakorlatban szinte sosem használja az ember lekapcsolt benzinmotorral”
    Dehogynem. Mész egy órát a városban, ebből van, hogy15 percet jár a motor.
    “A mostani HSD közeleb áll a Mild-hoz mint a PHEV-hez.”
    És akkor a belgák hova álljanak:-) A prius Plug-in HSD is és PHEV is, pedig gyakorlatilag csak az akkuja nagyobb.
    A Volvo:
    https://www.express.co.uk/life-style/cars/960467/Volvo-diesel-cars-UK-scrappage-new-engine-emissions-s60

    • 2019.03.08. at 22:41
     Permalink

     Na igen, csak az a baj hogy a zöld rendszámhoz tiszta villanyüzemmód kell. Amíg viszont a ezt nem tudja addig nem PHEV, és csak a dízelekkel vehető egy sorba, mint a hagyományos benzinesek tisztább, gazdaságosabb alternatívája. Illetve ahogy írod, városban jobb, pályán meg rosszabb, de ha adó- és szabályozási szempontból releváns katalógusadatokat nézünk akkor csak egy adat fog számítani.
     Amit linkelét egy ordas kamu, nem a te hibád, hanem a felelőtlen hatásvadász brit újságíróké (bár a Sun és az Express kb semmiben sem vehető komolyan, két ótvar fake news trágyalap, valamelyik cikknél belinkeltem egy megbízhatóbb cikket.

     A Volvo természetesen nem áll le dízelekkel, hülye is lenne, amikor a legfrontosabb modelljeit 90%-ban dízellel értékesíti.

     Nincs is érdemi alternatívája a D3 és a D4 motoroknak, a T3 csak gyenge pótcselekvés a T6 és T8 meg árban a csillagos ég.

   • 2019.03.10. at 10:58
    Permalink

    Ki beszélt itt az átlag emelkedéséről? Vagy csak ugyanazt csinálod mint vagy 15 év óta folyamatosan a témától függetlenül folyamatosan tolod ki az elmebeteg marhaságaidat?

    zőőődike, továbbra is rendíthetetlenül kifogyhatatlan forrása vagy a mókának és a kacagásnak a kétségbeesett és mostanra már hisztérikussá is vált koromdízel buzulásoddal. A témában mutatott elképesztő tehetségtelenséged túlzás nélkül párját ritkítja. Talán vagy csak 2 másik csókába botlottam bele valaha aki ennyire stabilan mindennel pofára esett amihez csak valaha hozzászólt. 😂 Én már 2006-ban megjövendöltem neked a büdös koromdízelek kipusztulását, te pedig még akkor is verni fogod rá, amikor már egy sem lesz. 🤣 Igaz, ezt sem fogod megérteni, de tudod az a teljesítmény, ha valaki előre megmondja egy esemény bekövetkeztét és nem az amit te csinálsz, hogy még utólag sem vagy képes felfogni a dolgokat. 🤣

 • 2019.03.08. at 23:26
  Permalink

  “Illetve ahogy írod, … pályán meg rosszabb”
  Nana, ilyet nem írtam, mitől lenne rosszabb? Ezt szeretnék hinni, akiknek a hibrid nem szimpi, de attól még nincs így. Annak a hibridnek a termikus hatásfoka nem romlik attól, hogy felhajt a sztrádára, valamint én már lassítottam is néhányszor pályán, sőt fékezni is szoktam. Városban valóban nagyobb a megtakarítás, de egy P3 autópályán is keveset fogyaszt.
  Nem azt írtam, hogy leáll a dízelekkel, hanem azt, hogy a következő modellekben már nem lesz dízel. Az S60 az első a sorban, ha jól tudom. A főni azt mondta, hogy az egyetlen előnye a dízelnek az alacsonyabb fogyasztás, de ezt a hibridek is tudják, tisztább üzemmel és (!) sokkal egyszerűbb technikával.
  Nem szennylap:
  https://www.ft.com/content/6bf0ce8a-5786-11e8-b8b2-d6ceb45fa9d0

 • 2019.03.09. at 15:35
  Permalink

  hihetetlen egyébként, hogy mekkora buzulás megy az autóipar ellen kretén jogalkotók,politikusok részéről.
  Az autók konkrét üzemelése, tehát a-ból b-be hajtása a szennyezés 10%-át teszik ki. Nem tudom elégszer elpofázni, de úgy tűnik valami propaganda oldalt kellene már erre csinálnom, hogy a k-k*bszott erőművek,fűtés és transzport (légi,vízi,földi) 9x jobban szennyeznek mint a magán gépjárművek….de ezzel a retkes felelős plebs nem foglalkozik.

  Azt nem ár megemlíteni, hogy egy új autó , belsőégéű : 5 tonna co2-t termel amíg elkészül, egy új elektromos pedig 8 TONNA co2-t termel….és ontják az autókat a gyárak, ahelyett, hogy ezt is lassítanák…..szánalmas, komolyan.

 • 2019.03.11. at 08:27
  Permalink

  zöld : “Mondjuk az eddig ki/be kapcsolós CVT-nél nem nehéz lineárisabbat csinálni…”
  Valahol írtad ezt autópályás változatban is, ha rosszul emlékszem, akkor megkövetlek.

  • 2019.03.11. at 10:19
   Permalink

   Akkor félreértelmeztél egy mondatot. A ki be kapolcsóra azt értettem hogy nincs átmenet az erőtlen alapjárat és a 6000-es bőgetés között. Egy turbómotornál (főleg a dízeleknél) ha enyhe gázt adsz akkor elkezd gyorsítani a kocsi, mert a nyomaték alacsony fordulaton is húzóerőt biztosít (akkor is ha a gázreakció lassabb). Nem kell visszaváltani (cserében ha visszaváltani akkor sem jár jobban, ezért is a 10 fokozat manapság). Egy szívóbenyánál alacsony fordulaton nincs ilyen.

   A szívóbenya alapjáraton harmatgyenge, és akárhogy nyomod a pedált nem fogsz 1300ról gyorsulni. Kicsiti bonyolultabb a helyzet automatánál, mert ott a gázpedállal kell üzenned hogy mit akarsz. A nagyobbik HSDnél van egy nem túl nyomatékos 2.4 atkinsonod amely normális esetben úgy fog húzni mint egy lomha 2.0 szívóbenya alapjáraton (van 40 lóerőd kb). ha gyorsulni akarsz akkor nem fogsz. Ha viszont kicsit is gyorsulni akarsz (vagy pl tartani a tempót erősebb emelkedőn) akkor kickdown kell: ilyenkor a CVT felbúgatja a motort maxra és ott tartja ahol az ember ösztönösen felváltana mert érzi az áttétel végét.

   Ezért érzed azt hogy a NX300h-ban csak ki/be kaplcsód van gázpedál helyett: vagy alapjárat vagy 5000-es fordulaton bőgeti.

   Így remélem már érthető.

  • 2019.03.11. at 10:35
   Permalink

   Szóval ez nem a hibrid rendszerre vonatkozott hanem a váltóra. Sima pályás 90-120as tempónál is eléggé khm “szokást igénylő”, hogy ez a két dolog van, raádásul “be” állapotban olyan hangot ad aminél a kéziváltóhoz szokott pilóta már régen váltana…

   • 2019.03.11. at 13:18
    Permalink

    Akkor mégsem értettem félre.
    http://eahart.com/prius/psd/
    Ezen az oldalon eljátszogathatsz a HSD-vel, igaz, a P2-t szimulálja, de arra jó, hogy megértsd a lényeget. Abban a verzióban 42 mph felettmindenképp jár a benzinmotor, tehát 67 km/h felett semmiféle kapcsolgatás nincs. Az újabb HSD-k valamivel magasabb sebességre képesek tisztán elektromosan (a P3 talán 70-75 km/h-t tud), de a különbség nem számottevő és köztudomású, hogy a gázpedál határozott lenyomása azonnal indítja a benzinest.

    “A nagyobbik HSDnél van egy nem túl nyomatékos 2.4 atkinsonod amely normális esetben úgy fog húzni mint egy lomha 2.0 szívóbenya alapjáraton”
    Melyik üzemállapotban árválkodik egyedül szegény benzines abban a HSD-ben? Az új 2.5 RAV4 villanymotorja 270 Nm-t ad le 0 fordulattól, nem dísznek építették bele. A hibridekben lévő benzines nem véletlenül olyan, hanem direkt. Szűkebb fordulatszámtartományban működhet, mint egy sima, bírja a folyamatos indítást-megállást, valamint sokkal jobb a hatásfoka.
    Egy hibrid egyetlen üzemállapotban bőg : padlógázon, ahogy minden motor, csak egy fokozatmentes erőátvitel esetén azonnal, nem pedig majd egyszer. Van akit ez zavar, de a megbízható működés és az olcsó fenntartás segít a teher viselésében, de a legtöbben valószínűleg nagyon ritkán padlózzák a hibridet, akkor pedig nagyon csendesen lehet vele járni.
    Vannak hibridek duplakuplungos váltóval is, nem állítom, hogy az nem jó, de rögtön 2 darab kuplunggal állhatsz az úr ítélőszéke elé, a Toyota-nál alighanem azt gondolták, hogy ha a menéshez nem kell kuplung, akkor inkább nem tesznek bele.
    Értem, hogy valós hátrányok híján kell valami fogódzó a hibridek ellen, de ezt egyre kevesebben eszik meg.
    A másik oldalon még válaszoltam neked az alapterület/térfogat vitánkban, alkalomadtán nézz rá. Számokat írtam, hogy legyen alapja a véleményemnek…

    • 2019.03.11. at 21:21
     Permalink

     Az alapterület térfogat (Honda Jazz, V60, XC60) dologra nem fog válaszolni, mert már nem tud replikázni. Ha mégis, ugyanazt fogja mondani, mint eddig, csak átcsomagolja.

     • 2019.03.11. at 21:23
      Permalink

      Az egyikbe be tud tenni egy kétajtós szekrényt állítva, a másikba nem, mert lapos szerinte. A Jazzre meg végképp nincs válasz. Már eddig sem volt.

     • 2019.03.11. at 21:46
      Permalink

      De leírtam. A ledöntött támlát számolta csomagtartónak, mert a német szöveg eléggé pontatlan. De a csomagtartó fele-2/3-a az Xc60-nak, úgyhogy nem értem mit akarsz ezzel mondani.

      Amellett hogy akkor nem eszéltünk arról ami a csomagtartó előtt van. Használtam kölcsön Jazz-t két napig (az előző gen-ből), és mondjuk le nem nyűgözött igaz nem is akasztott ki mint a Yaris.

     • 2019.03.11. at 21:47
      Permalink

      a szekrényt (kanapét) pedig a V70 Vs XC60-ra írtam.

    • 2019.03.11. at 21:39
     Permalink

     Még mindig nem érted mit írtam ki be kapcsoló alatt. A gázpedál maga egy ki/bekapcsoló.

     A linkelt grafika aranyos de a lényeget nem mutatja: hogy mikor melyiket használja.
     Például feltétlezi, hogy van a villanymotorhoz energia. De a gyakorlatban ez sokszor nem jön össze.

     A 300h-ban van egy villanymotor ami önmagában nem sokra elég (68LE) igaz a városi elindulásban sokat segít, de kell hozzá tartalék az aksiban, amire gyanítom az én esetemben már nem sok jutott (a körgyűrűs krúzolás miatt).
     Így viszont maradt a 155 lóerős atkinson, ami egy 2.0 szivóbenya tudását hozza (210nm 155 LE a csúcson).

     És valóban furcsa a CVT bőgetése, nagyon óvatosan kell kezelni a pedált hogy ne tegye. Nehéz elképzelni, hogy tartós legyen, de nem is az volt a bajom vele hanem ahogy működött, Persze mágikus a csendes indulás, de az összes többi használatban szokást vagy ami rosszabb áldozatot követel…

     Menézem a másik kommented.

     • 2019.03.11. at 22:24
      Permalink

      Amennyiben pl az IS 300h hajtasara gondolsz ott a benzinmotor 181Le es 221nm, az elektromos pedig 143Le es 300nm.

     • 2019.03.11. at 22:49
      Permalink

      Nem tudom, honnét veszel ilyen számokat az IS300h esetén, látom már kijavítottak.
      Az akkuban mindig van töltöttség, az autó 30-80% között menedzseli a szintet, ez nem villanyautó, hogy kifogy a delej.
      “Nehéz elképzelni, hogy tartós legyen” Pedig az, és éppen a működési elvéből fakadóan. Egy HSD-t nem tudsz pl. alacsony forulat/magas terhelés kombóval oktatni, amit előszeretettel tesznek meg a dízel-tulajok, miközben a nyomatékbőség felett örömködnek.

      AJazz-t továbbra sem az XC60-hoz mértem, hanem a zseniális térkihasználás példájául említettem, de az XC40-et megszorítja:
      Jazz : 3995 mm x 1694 mm, 6,77 m2, csomagtér : 305/405/835/1285 liter.
      XC40 : 4425 mm x 1863 mm, 8,24 m2, csomagtér : 320/485/715/1265 liter.
      Még durvább, ha a két autó külső térfogatát hasonlítjuk össze :
      Jazz : 10,3 m3.
      XC40 : 13,6 m3.
      Az ADAC testvériesen négy adatot ad meg minden csomagtartónál, hogy te mit gondolsz relevánsabbnak, az mindegy. Ha a fenti 4 literértéket pontszámnak vesszük (miért ne), akkor a Jazz-nek 2830 pont jut, az XC40-nek pedig 2785.

      “A V70-esnél gyakrabban húztam be a tükröket a szűk utcákban, az XC60-nál ez is megszűnt”
      Mert azóta bátrabb lettél:
      V70 szélesség, tükrökkel : 2106 mm
      XC60 szélesség, tükrökkel : 2117 mm.

      “Tapasztalatom szerint a szélesség nem annyira szűk keresztmetszet”
      Nem egyfelé járunk, mert én nagyon sokkal több olyan parkolóban fordulok meg, ahol párhuzamosan állnak az autók, mint ahol egymás mögött és az előttem lévő még sosem nyitotta rám az ajtót. Csak szólok, pl. 2 Ceed között 10 centivel több hely marad, mint 2 XC60 között.

      “De az általam sokkal relevánsabbnak gondolt plafonig pakolt csomagtartó …”
      XC60 : 595 liter
      Kia Ceed kombi : 610 liter
      Ééééés… a Ceed 88 mm-el rövidebb, ami neked relevánsabb.

      Ezek alapján írtam, hogy a SUV / nagyobb hely-kisebb alapterület érvelésed megdőlt.

 • 2019.03.11. at 22:40
  Permalink

  FD: én 155 LEről tudok az NX300ban (ezt meg is néztem mert eléggé bosszantott az az 5 le, 163 LE felett pedig számomra értelmetlenné is válik az egész).

   • 2019.03.12. at 07:42
    Permalink

    A 153 még rosszabb, Nehogy már azt a 3 lóerőt nem tudták volna leszabályozni (egylbbként a 155 vs 153 valszeg más ország lóerejével számoltak)…
    A 143 villanylóerő jobban hangzik, de ettől függetlenül, ha kevés a nafta az aksiban akkor az nincs.

 • 2019.03.12. at 08:11
  Permalink

  @N 2019.03.11. at 22:49
  Továbbá javaslom ne dőlj be a Toyota marketing dumájának a HSD egyáltalán nem öntöltő, ha nincs mozgási energia többlet, a motor nem fog rátölteni, ha pedig kevés az áram az aksiban akkor más módon nem tud belevarázsolni (a BMW I3 pl tényleg öntöltő).
  Szóval számíts rá hogyha nem városban közlekedsz akkor gyakran lesz olyan hogy csak a benzinmotorra hagyatkozhatsz.

  • 2019.03.12. at 17:03
   Permalink

   Vérfagyasztó hülyeségeket írsz.
   “ne dőlj be a Toyota marketing dumájának a HSD egyáltalán nem öntöltő, ha nincs mozgási energia többlet, a motor nem fog rátölteni”
   Most már sarkos leszek : a lófaszt nem. Tényleg ennyire nincs fogalmad a HSD-ről?
   Mióta írkálsz a hibridekről?
   Szereinted miért hívják MG1-nek és MG2-nek a villanymotorokat? Mi lehet aza G betű?
   Szerinted, ha lemerült a Prius akkuja, akkor nem tud hátrafelé menni? (Mert arra kizárólag villannyal tud ám.)
   Olvasd el legalább ezt, aztán gyere vissza légyszi beszámolni a felismerésről :
   https://totalcar.hu/magazin/technika/2010/09/08/a_prius_iii_es_a_hibrid_auris_hajtaslanca/

   Jézusom:-(

   • 2019.03.12. at 18:04
    Permalink

    Nyugi, nyugi, csigavér. Zöldike rendszeresen Dzseremi Klárkszon oldalán kommentelget, ő egy celeb. Te vagy a kis butuska, hogy ellentmondasz neki. Hogy jössz te ehhez? Tiszteld a nagyságát, a mindenségit neki 😀

     • 2019.03.12. at 20:10
      Permalink

      Zold. Mindent megteszel azért, hogy így kommenteljen bárki rólad. Te élsz párhuzamos univerzumban. Nem tudom, honnan jött N, de kínosan pontosan, magabiztosan, precízen teszi helyre az összes hülyeségedet szóról szóra, mondatról mondatra és te ahelyett, hogy felismernéd, hogy most belekerültél egy víznyelőbe és megpróbálnál kiúszni belőle, egyre mélyebbre süllyedsz, mintha direkt házhoz mennél a pofonokért. Vagy váltasz és visszavonulsz, vagy mi a háttérben továbbra is jól fogunk szórakozni és egyben tanulni.

     • 2019.03.12. at 20:35
      Permalink

      Egy szemmagasságban lévő, ideológiákkal teletűzdelt párhuzamos univerzumban. Kérlek, légy pontos 😀

    • 2019.03.12. at 22:13
     Permalink

     Még mindig nem hiszem el, hogy egy 20 éves technológiáról legalább a fontos dolgokkal nincs tisztában, ennek ellenére folyamatosan kommentel róla, általában hülyeséget.
     Mivel a Toyota-nál a látszat ellenére nem teljesen tökkelütöttek dolgoznak, ezért kifundálták, ha a hideg motort beindítjuk, akkor az MG1 villanymotor generátorként tölthetné is az akkut, ha már úgyis forog.
     Természetesen menet közben ugyanez a helyzet, ha a motor jár, akkor az osztóművön keresztül hajtja a kerekeket, de közben az amúgyis forgó MG1 jelű generátor minden további nélkül tudja tölteni az akkut, ha szükséges, a nagyobbik motor (MG2) csak fékezéskor vált át motorüzemből generátorüzemre. A Prius kijelzőjén vicces látni, ahogy mész tempomattal az autópályán (természetesen folyamatosan jár a benzines, hiszen tisztán villannyal nem tud olyan tempót a kocsi) az energiaáramlás iránya pedig akár néhány másodpercenként megfordul : hol besegít a hajtásba a villanymotor (MG2), hol pedi tölt egy kicsit az akkuba generátorként a másik. Sima user-ként ebből elég annyit érteni, hogy a teljesítményvezérlő kb. 30-80% között tartja az akku töltöttségét. Alá soha nem megy, 30% körül mindenképp beindítja a benzinmotort, tele pedig legfeljebb hosszú lejtőn tölt.

     Nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy az észt osztom, ez inkább csak a vastag betűs rész az útmutatóból.

     • 2019.03.12. at 22:32
      Permalink

      Azért igencsak leegyszerűsíted, az “úgyis forgó” motort, gyakorlatilag úgy tudja tölteni ha közben “fékezi” a benzinmotort. Ami megmagyarázná a 8.7-es fogyit, amit alattam produkált laza használat mellett.

     • 2019.03.12. at 23:43
      Permalink

      Én egyáltalán nem érzem, hogy észt osztasz, az érdekelne max, hogy honnan tudod ezeket, amiket írsz? Egyébként én szívesen olvasom, legalább tanulok a hibridekről (is). Legalább nem kell gugliznom.😁

   • 2019.03.12. at 21:48
    Permalink

    Észveszejtő egy hozzászólásban ennyi tévedést leírni, de azt szeretem Greenben hogy a hülyeséget határozottan és kiszámíthatóan hozza. 😂😁🤣
    Nem ontolto, nem full hibrid, többet fogyaszt mint egy dízel, nem megy, autópályára nem jó, rosszul “vált”, elektromosan alig megy, csak mozgási energiát termel vissza, nem megbízható, stb.

   • 2019.03.12. at 22:18
    Permalink

    Ez most újdonság nekem, mondjuk én a Lexusokat próbálgattam eddig, és ott azt írják, hogy a fékenergiát forgatják vissza: “The Lexus UX 250h recharges its battery through regenerative braking, not as a result of being connected to the mains. During normal driving, regenerative braking captures kinetic energy that would otherwise be lost and turns it into electricity that is stored in the hybrid battery. This automatic generation of ‘free’ energy not only occurs when applying the brake but when the driver lifts their foot off the accelerator pedal.”

    Egy szó nincs arról, hogy a motor is töltheti közvetlenül (vagy valamelyik villanymotor beiktatáásval) az akksit…
    Vagyis ha jól értem, úgy tölti az aksit, hogy a kocsit “fékezi” miközben a motor meg hajt.

 • 2019.03.12. at 21:29
  Permalink

  @rothfbb 2019.03.12. at 20:10, amikor csalfa elkezdett személyeskedni, akkor én leírtam (és belinkeltem), hogy szoktam írogatni a Drivetribe-on (ami nem olyan nagy dolog, ő i megtehetné) viszont a posztjaim alapján két hét után felvettek a content creator programba (ez sem a világ vége, van egy (jó)pár tucat ember ott a világ minden tájáról), és elég gyorsan elkezdték kipakolgatni a cikkeimet címoldalra (ami azért nem néz ki rosszul).

  Na erre írja csalfa hogy “kommentelgetek” az oldalon (de legalább fonetikusan le tudja írni Clarkson nevét).

  Nagyjából minden egyes kommentje annyira felszínes, addig ferdíti a dolgokat hogy a valósággal pont ellentétes dolgokat sikerül kiötölnie.

  Ez mondjuk ellentétben áll N-nel aki viszont tényeket hoz fel, és nyilván ha valamit tényszerűen meg tudnak cáfolni, én nem is fogok ideológia alapon erőlködni.

 • 2019.03.13. at 09:00
  Permalink

  “Azért igencsak leegyszerűsíted, az “úgyis forgó” motort, gyakorlatilag úgy tudja tölteni ha közben “fékezi” a benzinmotort.”
  Persze, nem perpetuum mobile ez, de nem azt írtam, hogy a lepkék hajtják a dinamót, hanem azt, hogy a benzinmotor is képes tölteni az akkut. Szerencsére erre ritkán van szükség, a legtöbb ember szokott fékezni, vagy lassítan is, akkor jön a B terv, ha viszonylag ritkán leesik a töltöttség 30% alá.

  “Ami megmagyarázná a 8.7-es fogyit, amit alattam produkált laza használat mellett.”
  Az volt a baj, hogy lazán használtad, a többiekenek 7,5 körül fogyaszt, ez kevesebb pl. az XC60 kisdízel-automata kombóénál:
  https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/26-Lexus/1462-NX300h.html?powerunit=2

  “Ez most újdonság nekem”
  1997 óta van Toyota Prius, a hajtás azóta sem változott, elég lassú a reakcióidőd.

  • 2019.03.13. at 14:49
   Permalink

   Én eddig sem úgy értelmeztem hogy a dinamót hogy a lepkék hajtáják, mindössze a kocsi súlya, amikor fékez az ember.
   Az hogy a kocsi rákacsplja a tkp fékező generátort amikor nem fékezünk (és a sebességet sem kell lefelé redukálnia a tempomatnak) nekem új volt (mert annyira nem tűnik hatékonynak), igaz nem is foglalkoztatott annyira a sok részlet.

   Én elég ritkán fékezek (dacára hogy nem BMW-t hajtok 🙂 ), és a dugós szakaszok is alkalmi jelleggel találnak rám. Amúgy gyakran motorkékezek és alkalmazkodok is a rendszerhez, aminek “kitanulására” persze itt nem volt időm. Ahogy az automatáknál is szoktam “gépészkedni” (pl manuálisan felülírni a választott fokozatot hogy motorfékezzen), valszeg itt kimaxolnám a töltéssel. De ezekre akkor nem volt időm, ezért a tezstutam full automata és default üzemmódban ment, kímélő útvonalon,

   Az én tesztutam úgy nézett ki, hogy elmentem vidékre a tesztautóért, azzal visszamentem a városzszélre, és a városi részeket döntő többségben kihagytam, dugóval pedig végképp nem találkoztam. De ez a forgamli helyzet inkább tipikus nálam, nem emlékszem rá hogy mikor voltam utoljára városi dugóban. Ennek megfelelően a tesztutam döntő többsége is 90-120 tempomatos forgalom volt, ennél jobban nehezen tudtam volna magam a kocsira bízni.

   Az eredményt pedig dokumentáltam, nem saját mérés hanem az Lexus fedkomp adata, ami egybe vág a 260kmes féltankos hatótávval is.

   Mit kellett volna csinálnom vele, driftelni vinni? 🙂

   Ennél kíméletesebb üzemmód nincs, eléggé jellemző is az én közlekedésemre (csak néha a vitorlázás nem 90-nel hanem 70-nel vagy éppen 160-200-zal zajlik). Egy ilyen menetben a mostani kocsim elcsorog 6 liter alatt. A váltóhoz pedig szinte alig kell nyúlni.

  • 2019.03.13. at 16:56
   Permalink

   Az akkor hiányzik, amikor már “sok” lépcsővel beljebb lévő kommentre akarsz reagálni. Úgy értem, hogy te írsz valamit, én reagálok, majd te arra megint és én megint és így tovább. Kb a 4-5-ik komment után (sosem számoltam), már nincs reply gomb, hanem trükközni kell, egy feljebb lévő kommentre reagálva kell írni, akkor az alá a komment alá kerül az írásod (mivel időrendi sorban listáz), amire szerettél volna reagálni, csak nem volt már reply gomb, csak egy oszlopba kerülnek, egy síkba…
   Remélem érthető voltam. Nem ez a világ legjobb kommentmotorja és akkor még nagyon finom voltam.

  • 2019.03.13. at 21:34
   Permalink

   Akkor félreérthető voltam, azt a perpetuum mobile-re értettem, a Prius-ban nincsen dinamó, csak két darab villanymotor/generátor. Egyébként önöndító sincs (ami elég hülye kifejezés, hiszen nem saját magát indítja), szóval indítómotor sincs bent, az MG1 jelű motor indítja a benzinest a bolygóművön keresztül. Emiatt a 12V-os akku is nagyon kicsi, mert nem az indít, hanem a nagy.
   Egyszer teljesen véletlenül belebotlottam egy e-autó bemutatóba, ahol ki is tudtam próbálni a Model S-t, akkor eldöntöttem, hogy villamosítani akarok, először félig.
   Miután nagyjából mindennek utánajártam és a rengeteg előny mellett marginális hátrányai vannak csak, (azok se a hibridség miatt), kerestem egy hibátlant és megvettem. Kétszer mentem Prius-szal előtte, valamint egy közeli ismerősöm vett fél évvel korábban, tehát pontosan tudtam, hogy mit veszek és semmiféle meglepetés nem ért azóta. Annyit eszik, amennyit vártam, a rendszámtábla izzóin, az ablaktörlő lapátokon, gumikon és féktárcsán/betéten kívül soha, semmi nem adta meg magát. Pontosan ezért van ennyi taxi belőle. Egy Lexus hibridbe átülnék, de nincs ötajtós, szívem szerint megtartanám mondjuk egy GS450h mellett. Az általam ismert legkultúráltabb lakossági autó, és olyat tol, hogy nézel, mint a lukinyúl.

   • 2019.03.13. at 22:24
    Permalink

    Okés, igazából én csak nem akartam akkor már terminológiát váltani, azt valahogy sejtettem hogy dinamó pont nem lesz benne :).

    Ahogy én látom azért ezeket a kunsztokat a Volvo T8 (meg gondolom a T6 is) tudja, de arra hatványozottan igaz mindaz ami a nagyobb HSD-ket kiszűri/kiüti.

    Arra már jó volt az eszmecserénk, hogy futok egy frissebb kört hibrid vonalon (egy tesztautó kerget már vagy egy hónapja). Én is kipróbáltam hosszabb rövidebb utakon sok mindent (zárva a két teslával), és míg a japán hibridek csak 10-20%-kal maradnak le a mostani D3-asomtól (ahol nekem számít), a Tesla a EUR 150.000 körül árán felül sok mindenben kompromisszumra kényszerít a 300kmes hatótávval.

    Nem egyszerű, mert nálam egy szűken megszabott paraméterkészleten belül kell jól teljesítenie miközben irreleváns, ha sokkal jobb mint ami elvárt. pl nem lennék kisegítve ha a 300h átvenné az új RAV 4 hajtásláncát.

   • 2019.03.13. at 23:25
    Permalink

    Zöldike ezt találta írni kicsit több, mint egy évvel ezelőtt egy Lexus GS450h használt tesztjéhez itt az Autónavigátoron:

    zold
    2018.02.23. at 10:22
    Permalink

    Olvasom-olvasom de nem hiszem el amit látok. Ennyire be lehet hülyíteni a magyarokat?
    235e km-es bontószökevény és “vevők is sorban álltak érte, még licitálásba is kezdtek”.
    Nem volt furcsa hogy “importőri tesztautóként kezdte” , azaz rosszabb bánást kaphatott mint bármelyik cégautó (ezt tapasztalatból mondom, a megkímélt hátsókerekes tesztautó fogalmilag kizárt :)), majd a múltja miatt godolom azt kedvezményesen beszerző tulaj taxiként használta.

    Sorban áll baxki…

    ” Priusban bőséggel van – számomra józan – önmegtartóztatás”: minek kell szépíteni, egy igénytelen vicc a belső, ami ugyan összhangben van a zöld image-dzsel, csak a 10-14 millás árral nem.

    “ám turbóval, kettős tömegű lendkerékkel itt biztosan nem lesz gond, ” Aha persze, de dupla hajtálánccal és 15 éves akksikkal minden okés lesz. oh wait… ” ismét probléma adódik a hibrid akkumulátorral, lehet bízni a hazai szakikban, akik már gyakorolják a cellák egyenkénti cseréjét”

    “ISMÉT”? “hazai szakik” Baxki, itt egy széthajtott lexus, amiben kontárok megberhelték az aksit, és a sok behülyített lúzer meg szalad egymásra licitálni…

    A végére: egy igazán komolya baja volt a korabeli és kicsit korábbi Lexusoknak amit minden tulaj átkoz, és az nem a ritkaság, hanem hogy lopták mint a fene. Remélem ezen a téren javult a helyzet.”

    Érdemes elolvasni a rá adott válaszokat is. 🙂

    • 2019.03.13. at 23:45
     Permalink

     Ha valakit vakon belehajszolnak egy 200.000 km feletti autóba mert az “megbízható” akkor azt nem fogom jópofizva és mosolyogva letudni.

     Az meg külön vicc volt, hogy a kocsi aksiját szerelni kellett.

     Amúgy te valami naplót vezetsz itt a kommentelőkről? Ezeket elég hosszú intervallumból szedted össze nem?

     Az egyetlen amit változtatnék az akkori kommenteken, az a Roger moore-ral kapcsolatos feltételezésem volt, mert pár héttel később toyota collectionben rám köszönt a személyes használatú Land Cruisere: http://egzostive.com/toyota-collection/
     Eszerint tényleg nem volt idegen tőle a japán márka.

     • 2019.03.13. at 23:58
      Permalink

      Volt ízlése, nem úgy, mint egyeseknek.
      Egyébként nem vezetek naplót, csak N megemlítette ezt a Lexust, mint az általa ismert legkulturáltabb lakossági autót, ami hatalmasat tol és kíváncsi voltam melyik is ez pontosan. A gugli kidobta elsőnek a AN-os cikket és elolvastam. És kit látok alul szidalmakat kommentelni? Na kit? Zöldikét, aki egyetlen japán autós cikket sem hagy ki abból a szempontból, hogy válogatott szidalmakat szórjon bármilyen japán autóról is van szó.
      Adta magát, hogy bemásoljam ide, mielőtt még nagyon összemelegednétek N-el.:-)

     • 2019.03.14. at 00:01
      Permalink

      Ja, amit bemásoltam, az egy kommented volt ám. Nézz utána!

 • 2019.03.14. at 13:44
  Permalink

  @rothfbb 2019.03.14. at 00:01: Egyetlen cikknél sem szoktam mellőzni ha hülyének néznek. Itt egy páran pedig szeretil túltolni a hülyeséget, de a cikkenél ez ritkább.

  Az a baj hogyha rámutatok a hyüleségre egy kommentben az neked válogatott szidalmaknak minősül. Eközben egy páran néha olyan stílusban tudtok hozzászólni forumozókhoz amit azért riktán szoktak…

Vélemény, hozzászólás?