Ha ruhát piszkol az autó

Autó okozta foltok eltávolítása ruhákról

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Téves feltételezés, hogy csak a szerelők ruhája piszkolódhat össze az autóktól, ha nem vigyázunk, bizony mi, tulajdonosok is könnyen szert tehetünk egy-egy bosszantó plecsnire.


Ügyetlen voltam. A környéken jártam, és gondoltam, a téli álom előtt ránézek a garázsban pihenő oldtimer Citroën furgonomra. Ilyen ad hoc vizitek során picit mindig matatok a kisöregen, megnézem az olajszintet, a gumikat, az akkut, általában be is indítom, mert szeretem hallgatni a röfögő, kéthengeres bokszert, de legutóbb baj történt. A kifelé húzott nívópálca vége még a vezetőcsőben volt, amikor már szerettem volna a fény felé fordulni, a helytelen mozdulatra a hosszú fémlap - csapdájából kiszabadulva - rezzent egyet, és bumm, a motorolaj nyomban a világos ingemre fröccsent. Szerencsére nem kezdtem el papír zsebkendővel ösztönösen maszatolni, a bérelt garázs pedig teljesen üres, az autón kívül semmi mást nem tárolhatok ott, így a legjobbnak tűnő megoldást választva azonnal egy tisztító felé vettem az irányt. Mint később kiderült, valójában ezzel mentettem meg az ingemet a kukába dobástól.

Útban a tisztító felé azon járt az eszem, milyen szerencse, hogy általában van tartalék pulcsi a kocsiban, másrészt voltaképpen nem történt velem rendkívüli esemény. A mai, otthoni karbantartásra már szinte alkalmatlan autóknál ugyanúgy ellenőrizhető az olaj mennyisége, nem kell ehhez buzerálós veterán, egy defektes kerék cseréjénél szinte elkerülhetetlen a szálló fékpor, de létezik ennél sokkal banálisabb helyzet, hogy az autó összepiszkoljon minket. Ha nem figyelünk, a csomagtartó pakolása közben a kipufogó a nadrágunkhoz érhet - különösen a hölgyek csinos, bő szabású ruhadarabjai vannak veszélyben -, és hopp, máris törhetjük a fejünket, hogyan tovább? Bevallom, arra számítottam, hogy a tisztítóban nem sok jót fognak mondani, a motorolaj eltüntethetetlen, ha mégis, akkor ronda foltot hagy, tehát lélekben felkészültem a legrosszabbra, de az idő szó szerint nekem dolgozott.

Bazsó Miklós és felesége, Gyöngyi, a Sirály Tisztítószalon[/url] vezetői szennyeződésekkel kapcsolatban láttak már ezt-azt pályafutásuk során, így nekik egyáltalán nem jelentette a világ végét a saját drámám eredménye, a pocakom környékén éktelenkedő olajfolt az ingemen. Nem tettetett nyugalmuk valahogy rám is átragadt, és ha már ott voltam, úgy éreztem, megosztom velük az útközben kavargó gondolataimat, hasznos tanácsokat kérve a jövőre nézve. Mint megtudtam, a legfontosabb tényező az idő, hogy minél gyorsabban orvosolva legyen a helyzet, illetve a cselekvés nélküli önuralom, amivel elkerülhető az adódott probléma súlyosabbá tétele. Nem arról van szó, hogy a közismert, házilag alkalmazható módszerek konkrétan ne működnének - például Miklós elárulta, hogy a benzin igazi csodaszer, nagyon jól lehet vele dolgozni -, de a végeredmény tökéletességében a döntő szerepet a tisztítási technológia játssza, azok a gépek és eszközök, amilyeneket otthon egészen biztos senki nem tart.

Vidéken könnyebb mosni, mint Budapesten. - utalt Bazsó Miklós viccesen a lágy víz fontosságára, amely nem jellemző a fővárosra. A szalon saját berendezéssel lágyítja a vizet a mosásokhoz, a mosóhatás növelése érdekében, amihez nem kell magas hőmérséklet.


Meglepő, de a szennyeződések 90 százalékát a víz oldja, míg a zsíros, olajos dolgok okozta károk eltüntetéséhez vegyi úton történő kezelésre van szükség, amely hideg (nem meleg vizes mosásos) eljárással történik. Az olajos ingem példáján levezetve, mint mindig, első lépésben a folt fellazítása, és ennek során a legnagyobb mértékű eltávolítása a cél, amihez a tisztítószalonban szükség esetén speciális, a célnak megfelelő vegyszert használnak, és a műveletet ugyancsak speciális eszközzel végzik. Ezzel a munka dandárja el is van végezve, ám a foltok úgynevezett keretet hagynak maguk után (otthon ezekkel szinte soha nem lehet boldogulni), ami azonban a technológiával minimalizálható, és a végső vegytisztítással megszüntethető.
Íme, a csodagép, a foltkezelő asztal. A bal oldali kinyúló nyelv végén található kör alakú, szívó hatású felületre kerül rá a ruhadarab szennyezett része, és itt kezdődik a varázslat. Az oldószer önmagában csak félmunkát végez, a foltmentességhez még szükséges egy légpisztoly, amellyel a szert a szöveten átfújják, és az így hatékonyan oldott szennyeződést a kör szívja el – ezzel minimalizálható az ún. keret, és utána jöhet a vegytisztítás. Ha otthon kezdünk maszatolni, felületi sikert ugyan elérhetünk, de a szennyeződés benne marad az anyagban, amit aztán beleszáradva már profi módszerekkel is nehéz lesz eltüntetni, ha egyáltalán sikerül.

Ne essünk hát kétségbe, de nem árt tudni, vannak esetek, amikor a profik is (majdnem) tehetetlenek: ilyenek a korom-, és az autóknál nem jellemző penészalapú szennyeződések, amelyeket nyom nélkül eltüntetni gyakorlatilag lehetetlen. Amikor azonban kedvenc nadrágunk, kabátunk vagy ingünk, véletlenül vagy kényszerű javítás (pl. kerékcsere) közben piszkolódik be az autó körül, van megoldás, és jól teszik, ha hozzánk hasonlóan a Sirály Tisztítószalon[/url] ajtaján kopogtatnak a XV. kerület, Drégelyvár u. 57-63. szám alatti üzletközpontban, ahol kedvességgel és szakértelemmel várják a bajba jutottakat. Időközben én már visszakaptam az ingem. Olajfolt nélkül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?