Haladék a matricatévelygőknek: csak február végén kell fizetni

Aki legkésőbb február végén fizet, pótdíj nélkül használhatja a fizetőssé váló szakaszokat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az NFM legfrissebb közlése szerint a jövőre kapható megyei autópálya-matricát használók ráérnek az éves díjat februárban kifizetni.


A hazai útdíjrendszer kiterjesztéséről írt legfrissebb cikkünk megjelenése óta két érdemi információt is közzétett az ügyben érintett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Egyrészt ők is megerősítették, hogy január elejétől, aki akar, az fog tudni autópálya-matricát venni. Az NFM közleménye szerint a többeknek árelőnyt jelentő megyékre vonatkozó úthasználati engedély január elsejétől 1500 értékesítési ponton lesz elérhető, és február elsejétől az összes korábbi értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat. Mint írják, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél az útdíjszedési rendszerek 2015. január elsejétől esedékes változásaihoz szükséges informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad, így az ő weboldalukon keresztül is elérhető lesz az új "termék", illetve az értékesítési pontok listája.
Hirdetés

Költségérzékeny magyar autósként azonban ennél is érdekesebb információ, hogy ha minden igaz, akkor aki február végén fizet, addig díjmentesen használhatja az egyébként januártól fizetőssé váló szakaszokat is. Idézem: Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. Vajon mit is jelent ez a gyakorlatban? Nem két hónap ingyen pályahasználatot, nem is egyet, hanem azt, hogy az első hónap után kifizetett évi 5000 forintosra tervezett megyei licenszeket elég lesz februárban megvenni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ügyfélszolgálatán még nem tudnak ennél többet hozzátenni az ügyhöz, ők is csak a közleményt olvasták, várják a további megerősítést, illetve a rendelet hivatalossá tételét.
Érdemes megjegyezni, hogy az odázott fizetés is csak szívás, az automatikus ellenőrzőrendszerrel ki fog menni a még ki nem fizetett pályahasználatért járó bírság, ám azt töröltetni lehet majd a február végéig megfizetett jogosultsággal. Aki tehát sztrádára vagy az M0-ra hajt, az bizony akkor jár a legkevésbé rosszul, ha előre fizet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?