Hallottál már a Toyota Hummerjéről?

A Toyota is elkészítette saját katonai terepjáróját 25 évvel ezelőtt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

25 évvel ezelőtt a Toyotát is megihlette a Hummer, ami a vagány elnevezésű Mega Cruiser megszületéséhez vezetett.

Nem véletlenül hasonlít kísértetiesen a Toyota Mega Cruiser az AM General Humvee néven elhíresült járművéhez. A Toyota ugyanis szintén katonai felhasználásra tervezte a saját masináját több mint 10 évvel az amerikai HMMWV megszületése után.
Azonban a H1-es Hummerrel ellentétben a Mega Cruiserből jóval kevesebb példányt gyártottak a civilek számára. Összesen 151 példányt, amelyből csupán 12 darab volt balkormányos. Mindegyik autót kézzel szerelték össze 1995 és 2002 között Japánban, ahol egyébként brutális adót vetettek ki a Mega Cruiserekre hatalmas méretük miatt.
Hirdetés
A Mega Cruiser név már csak azért is találó, mert még a Hummernél is nagyobbra nőtt a gép. Ám hiába 40 centivel hosszabb és 18 centiméterrel magasabb az amerikai masinánál, az utastere nem lett jóval tágasabb, hiszen a hajtáslánc nagy része jelentős teret foglal el belőle, hiszen csak így tudták az óriási szabad magasságot elérni.
A hajtásról pedig a 4,1 literes, turbódízel egység 152 lóereje és 382 Nm forgatónyomatéka gondoskodik, ami négyfokozatú automatikus sebességváltón keresztül hajtja mind a négy kereket. Természetesen mindent a kiváló terepjáró képességeknek rendeltek alá az autóban, így rendelkezik három zárható differeciálzárral, független felfüggesztésekkel elöl és hátul egyaránt, illetve hátsókerék-kormányzással is. A Hemmings oldalán most akad egy eladó (balkormányos!) példány 109 900 dollárért, tehát körülbelül 32,5 millió forintért, amit Kazahsztánból kell hazaszállítani a leendő tulajnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?