Hamarosan az egekbe szökhet a gázolaj ára: mutatjuk, mitől!

Mikortól és miért nő majd meg jelentősen a gázolaj ára a kutakon?

Már csak hetek vannak hátra a gázolaj árát várhatóan jelentősen megemelő intézkedésig. Európa ugyanis február 5-én betiltja az orosz olajtermékek behozatalát, ami - még Magyarország részleges mentessége ellenére is - fájdalmas üzemanyagárakhoz vezethet.

Aki azt hitte, hogy jelenleg drága az üzemanyag, annak sajnos rossz hírekkel szolgálhatunk. A Portfolio.hu részletes elemzése szerint ugyanis február 5-től elszabadulnak majd az árak, amikor az EU már nem csak az orosz nyersolaj tengeri behozatalát fogja ársapkával megnehezíteni, hanem a finomított üzemanyagokét, például a gázolajét, a kerozinét és a fűtőolajét is korlátozni fogja. A hivatkozott cikk arra is felhívja a figyelmet azonban, hogy az említett olajtermékek árának korlátozása problémásabb, mint magának a nyersolaj árának a szabályzása, főként ezen termékek változatossága miatt. (FRISSÍTÉS: a szankciókat enyhítették, a részletekről ide kattintva olvashattok!) Ugyanígy nehezíti a helyzetet, hogy az egyforma célt szolgáló olajtermékek is inkább az árusítás helyétől függően árazottak, nem pedig a gyártás helyétől függően, ráadásul sokszor beazonosítani is nehéz, hogy pontosan mennyi orosz olajat tartalmaznak.
Hirdetés
Mivel a jelenleg is érvényben lévő intézkedések jelentősen lenyomták az orosz nyersolaj árát, így ezeknek a visszaszorulása komoly drágulást eredményezhet, hiszen ha drágább olajból kell előállítani az üzemanyagot, akkor azt a végén úgyis mi, autósok fogjuk megfizetni a kutakon.

Enyhítheti a helyzetet hazánkban Magyarország részleges mentessége, amelyet azért kaptunk az olajembargó alól, mert hazánkba vezetéken keresztül érkezik az olaj, az uniós behozatali tilalom pedig csak az orosz tengeri exportra vonatkozik.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a hazai üzemanyagigény kielégítésekre nem elég a Magyarországon finomított gázolajmennyiség, az importált üzemanyagot pedig érinteni fogja az áremelkedés, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az orosz olajtermékek reexportját is tiltják februártól.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?